Da li koristite peškir za brisanje lica?

Da li koristite peškir za brisanje lica? Ako je vaš odgovor da, znate li da svojoj koži nanosite štetu i činite medveđu uslugu? Naime, iako se većina nas posle jutarnjeg umivanja ili tuširanja lati peškira kako bi obrisala lice, to je pogrešnan korak.

Umesto grubog peškira, ostavite lice da se prirodno osuši ili ga očistite tupferom koristeći sredstvo za čišćenje lica. Za to vam dajemo četiri razloga:

Može da izazove bubuljice

Peškir je leglo bakterija, a kada lice trljate peškirom vi zapravo „prebacujete“ sve bakterije sa njega direktno na kožu, što dovodi do začepljenja pora i pojave akni. Čak i ako za lice koristite poseban peškir, verovatno ga ne perete svaki dan, pa tako razni mikrobi nastavljaju da pronalaze put do vaše kože.

Iritira kožu i stvara bore

Peškiri su previše grubi za kožu lica, pa biste mogli nesvesno da izazovete iritaciju kože i učinite je osetljivom na infekcije, te uzrokujete pojavu bora. Što više perete peškire, materijal postaje sve oštriji i grublji, a trenje koje peškiri stvaraju deluje kao piling koji može biti pregrub za vašu kožu.

Smanjuje delotvornost krema

Brisanjem lica odmah nakon umivanja sprečavate kožu da izvuče maksimum iz proizvoda koji na nju nanosite. Hidratantna krema će bolje prodirati u kožu ukoliko na vašem licu postoji još vode. Ako preskočite sušenje peškirom, omogućićete sredstvima za negu kože da zadrže vlagu koja je vašoj koži potrebna da bi izgledala mladoliko i blistavo.

Koža se više masti

Zvuči kontradiktorno, ali sušenje kože dovodi do toga da ona postane masnija. S obzirom na to da grubi peškiri uklanjaju prirodna ulja, koja su koži potrebna da bi ona bila zdrava, lojne žlezde ispod površine kože moraće da proizvedu više ulja kako bi nadoknadile suvoću, što će doprineti njenom preteranom mašćenju.

 

Foto: cottonbro from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka