Dilema razrešena: Da li je pasulj zdrava namirnica ili ne?

Jeftin, jednostavan za pripremu i pruža brojne zdravstvene benefiti. Pasulj možda spada u grupu zdravih namirnica, ali isto tako može da prouzrokuje neke zdravstvene probleme.

Pasulje spada u mahunarke i obiluje aminokiselinama. Postoji mnogo vrsta pasulja i danas ga možete kupiti u raznim oblicima. Ipak, postoje i određene kontroverze o ovoj namirnici.

Vegani i vegetarijanci često se oslanjaju na crni pasulj, sočivo i druge vrste mahunarki kao glavni izvor proteina. Međutim, popularne dijete poput paleo i keto u potpunosti izbegavaju ovu namirnicu jer sadrži lektine – proteine koji „lepe“ ugljene hidrate.

Dok su leblebije, mornarski pasulj i mnogi drugi dobar izvor vitamina B, veliki broj ljudi konzumira pasulj u konzervi koji je pun aditiva i lišen korisnih hranljivih sastojaka.

Zdravstvene prednosti

U ovo skromno zrno upakovano je dosta hranljivih sastojaka. Pasulj je bogat dijetalnim vlaknima, sjajan je izvor belančevina i sadrži vitamine poput folata i gvožđa. Takođe, obično sadrži malo masnoće i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj ishrani i ishrani koja se temelji na ugljenim hidratima.

Pasulj može i te kako da bude dobar za vaše srce. Jedno istraživanje otkrilo da pinto pasulj posebno pomaže u smanjenju LDL holesterola, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Druga studija pokazala je da konzumiranje pečenog pasulja pomaže u smanjenju faktora rizika za dijabetes tipa 2, dok ostala istraživanja otkrivaju da konzumacija pasulja može pomoći u smanjenju upale debelog creva.

Ako pak pokušavate da smršate, dobra vest je da je konzumiranje pasulja povezano s manjim obimom struka, manjom telesnom težinom i sniženim krvnim pritiskom. No, pre nego što ga ubacite u skoro svaki svoj obrok, trebalo bi proučiti i razumeti i „drugu stranu pasulja“.

Može li pasulj da bude nezdrav?

Najveći problem je taj što pasulj sadrži lektine, koji su u velikim količinama prisutni i u žitaricama. Doktor Stiven Gandri, hirurg i autor knjige The Plant Paradox objasnio je to za portal Wellnessmama: „Lektini su lepljivi biljni proteini, a biljke ih osmisle kao obrambeni mehanizam protiv konzumiranja. Ova biljka ne želi da je pojedete. Tako da je jedan od načina na koji se bori protiv toga proizvodnja spomenutih lektina, koji vole da se vezuju za određene molekule šećera u našem organizmu. Ti molekuli šećera zatim odlaze do našeg gastrointestinalnog zida, krvnih sudova i zglobova i tamo se nastanjuju. Jednom kada ih ima dovoljno, mogu uzrokovati probijanje barijere i propusno crevo. Lektini su takođe glavni uzrok artritisa, srčanih bolesti i mnogih autoimunih bolesti.

To je i razlog zašto se žitarice, pasulj i druga hrana koja sadrži lektin ne može jesti sirova. U stvari, gutanje čak i nekoliko sirovih komada pasulja može uzrokovati povraćanje i probleme sa probavom. Drugi problem lektina je što mogu doprineti gojaznosti i dijabetesu. Lektini se mogu vezati za bilo koje proteinske ćelije koje sadrže ugljene hidrate, uključujući insulinske i leptinske receptore, desenzibilišući ih, a bez odgovarajuće funkcije insulina i leptina mogu se pojaviti problemi poput metaboličkog sindroma.

Kako smanjiti lektine u pasulju i žitaricama

Srećom, moguće je smanjiti broj lektina u pasulju i žitaricama pomoću nekih tradicionalnih metoda kuvanja. Fermentacija, potapanje i kuvanje u ekspres loncu korisni su načini za smanjivanje lektina, ali imajte na umu da nijedna od ovih metoda neće u potpunosti ukloniti lektine.

Najlakši način uklanjanja lektina pre kuvanja je potapanje suvog pasulja preko noći. Za najbolje rezultate, pasulj potpuno prekrijte hladnom vodom i dodajte malo sode bikarbone kako biste dodatno neutralizovali lektine. Budući da će se lektini ispuštati u vodu, promenite vodu u kojoj stoji pasulj jednom ili dvaput.

 

Foto: Tijana Drndarski; Ella Olsson on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka