Da li je crveno meso dobro za organizam?

Crveno meso obiluje proteinima, ali postavlja se pitanje koliko je ono zaista zdravo za naše telo, ali i za našu planetu. Odraslim osobama preporučuje se da jedu malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama crvenog mesa nedeljno.

Što spada u crveno meso?

Crveno meso je sve ono što je crvene boje kada je sirovo, a nakon kuvanja ili pečenja postaje tamnije. To uključuje govedinu, jagnjetinu, ovčetinu, svinjetinu, teletinu, divljač i jaretinu.

Živina poput piletine, ćuretine, patke i guske svrstana je u belo meso, a tu spadaju i divlje ptice i zečevi.

Prerađeno meso odnosi se na meso koje je konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem ili dodavanjem soli i drugih konzervansa. Ova kategorija uključuje meso poput kobasica, slanine, šunke, salame i ostalih proizvoda poput mesnih konzervi i pašteta.

Da li je crveno meso loše za organizam?

Crveno meso je bogato proteinima, a uravnoteženoj ishrani to je potrebno kako bi telo ostalo zdravo i stvaralo aminokiseline„, kaže za Metro nutricionistkinja Džesika Bartlet. Na primer, ako imate povredu i treba da se oporavite nakon treninga ili dugog dana u kancelariji, aminokiseline su tu da grade i „popravljaju“ vaše mišiće i kosti stvaranjem hormona i enzima.

Bartlet dodaje da crveno meso na najosnovnijem nivou pruža telu energiju stoga ako ga izbacite iz ishrane i ne zamenite nekom alternativom, pretrpećete ozbiljan pad energije.

No, budući da postoje i druge namirnice koji sadrže proteine, poput tofua, leblebija, ostalih mahunarki i jaja, ne bi trebalo da imate znatne padove energije.

Unos kvalitetnog svežeg crvenog mesa i živinskog mesa u ishranu ima smisla jer je to odličan izvor proteina, minerala i vitamina, uključujući gvožđe, cink i vitamine B grupe. S druge strane, ne treba preterivati jer crveno meso poput govedine, jagnjetine i svinjetine sadrži zasićene masnoće, a istraživanja su pokazala da njihov prevelik unos ima veze s povišenim nivoom holesterola.

Meso može biti glavni izvor zasićenih masti i soli (u zavisnosti od vrste mesa) u ishrani. Ako ga zamenite biljnim alternativama verovatno ćete povećati količinu vlakana. Povećani unos povrća može dovesti do boljeg probavnog zdravlja i smanjenog rizika od srčanih bolesti i raka creva.

 

Foto: Max Delsid on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka