Čišćenje jetre u nekoliko koraka

Jesen i zima su za mnoge doba kada popuštaju kočnice u ishrani, i kada se otme poneka čašica pića viška, naročito u vreme praznika i naročito sada kada je sezona kupaćih kostima za nama. Međutim, osim što računamo da ćemo kilograme sledeće godine na vreme istopiti, postoje i drugi problemi kojima bi trebalo da se pozabavimo, a jedan od njih je čišćenje jetre. Kao što ćete pokloniti pažnju spremanju kože za hladno vreme, pobrinite se i za to da vaš organizam isprati nastupajuće doba u najboljem mogućem stanju. Jetra je u tom pogledu jako važan faktor i ne zovu je za džabe prečišćivačem i laboratorijom čitavog organizma. Čišćenje jetre tako predstavlja važan korak u očuvanju celokupnog zdravlja, a dobra stvar je što ne zahteva mnogo truda ni vremena.

Funkcije jetre u organizmu

Istraživanja govore da jetra vrši više od 500 funkcija u organizmu, što samo po sebi dovoljno govori o značaju njene uloge za čoveka. Jetra je posle kože najveći ljudski organ i jedini koji ima moć potpune regeneracije, što ne treba uzimati zdravo za gotovo. Osnovne njene funkcije su stvaranje i izlučivanje žuči, izlučivanje holesterola, bilirubina, triglicerida, hormona i lekova, ovde se odvija metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina, aktiviraju se enzimi, skladište vitamini i minerali, sintetišu agensi zaduženi za zgrušavanje krvi, ali jetra vrši i detoksikaciju krvi. Čini se kao da su se svi procesi koji omogućavaju pravilno funkcionisanje organizma susreli u jednom organu, što nije daleko od istine.

Savremeno doba donelo je čoveku i nikad veću koncentraciju toksina, koji se nalaze svuda oko nas, pa i u nama jer ih ima u vazduhu, vodi, hrani, kozmetici, kućnoj hemiji i tako unedogled. Jetra je tu da nas od ovih toksina zaštiti i pročisti organizam od štetnih supstanci, tako što ih putem svojih enzima pretvara u bezbedna jedinjenja, a zatim ih u potpunosti eliminiše iz tela. Međutim, problem nastaje jer jetra ne može u potpunosti da odgovori na ovaj zadatak, odnosno, nemoguće je eliminsati sve štetne materije iz organizma, što dovodi do pojave različitih oboljenja. Zato je onaj dosadni stereotipni savet o promeni životnog stila, nažalost ili na sreću najefikasnije rešenje za dobrobit čitavog organizma.

Šta se dešava ako oslabe funkcije jetre?

Ukratko, dešavaju se posledice po čitav organizam. Bolesti jetre same po sebi mogu nastati iz različitih razloga. Alkoholizam, nezdrava ishrana i kamenac iz vode koju pijemo su samo neki od važnih od faktora, dok je moguće da oboljenje bude izazvano virusima (hepatitis jetre). U slučaju hepatitisa jetre, specifični simptomi izazivaju jak svrab kože, žućkastu boju beonjača, povišenu temperaturu, bol u stomaku sa desne gornje strane i bolove u zglobovima. Do hepatitisa dolazi putem otrova u hrani ili vodi, putem seksualnih odnosa ili putem krvi.

Sigurno ste čuli ili možda i sami imate konstatovanu masnu jetru – to ne mora odmah biti pokazatelj da konzumirate previše alkohola iako je alkohol jedan od glavnih uzroka. Masna jetra može biti uzrokovana i viškom šećera i loših masti koje unosite putem ishrane. Masna jetra može se regulisati zdravijom, neprerađenom hranom, izbegavanjem alkoholnih pića, što se mora ozbiljno shvatiti jer u suprotnom može doći do ciroze jetre, koja je kranji stadijum oboljenja ovog organa, što ukazuje na nelečenu, zapuštenu jetru. Na jetri se u tom slučaju stvaraju oštećenja te ona polako propada, što dovodi i do životnog ugrožavanja čoveka.

Na koji način možete doprineti zdravlju jetre?

Kao što smo već naglasili, jetra je jedini organ u našem telu koji ima moć da se obnavlja. Ipak, i ovde postoje određene granice i zato je potrebno voditi računa o zdravlju jetre čak i ako ne postoje izraženi simptomi koji ukazuju na neki problem. Nije zgoreg da njenom samostalnom regenerisanju doprinesete, a to je moguće na potpuno prirodan način, uz pomoć trikova koji ne zahtevaju mnogo truda.

Jabukovo sirće se pokazalo kao univerzalno rešenje za brojne probleme organizma, a jedna od najpoznatijih blagodeti ovog sirćeta jeste topljenje masti. Kada je u pitanju čišćenje jetre, jabukovo sirće pomaže kod masne jetre, koja delom jeste povezana i sa viškom kilograma. U ove svrhe ga možete koristiti u kombinaciji sa medom, kako biste izbegli neprijatan ukus ove tečnosti. Dovoljno je da dva puta dnevno, u kontinuitetu od nekoliko meseci, pijete jabukovo sirće pomešano sa malo tople vode i medom po ukusu.

Čaj od čička je pokazao efikasnost kod oslobađanja tela od toksina, što ga preporučuje osobama koje konzumiraju veće količine alkohola od uobičajene. Alkohol je jedan od glavnih razloga bolesti jetre i zato ga je važno dodatno eliminisati iz organizma, s obzirom na to da njegovo loše dejstvo ne prestaje sa prestankom mamurluka, nego se u telu zadržava mnogo duže. Čaj od čička pomaže obnavljanju jetre te predstavlja dobru preventivu za alkoholni hepatitis i cirozu jetre. Za pripremu čaja potrebna je jedna kašičica sušenog ili usitnjenog korena čička, koje treba staviti u 2–3 dl vode i ostaviti da se kuva do ključanja. Potom treba ostaviti čaj da odstoji još nekoliko minuta, a onda ga procediti i popiti. Čaj od čička možete konzumirati i nekoliko puta dnevno.

Surutka je tradicionalan prirodni lek poznat po brojnim blagodetima za organizam, a naročito je poznat kao čistač jetre. Svojstva surutke su specifična zbog samog procesa nastanka surutke – radi se o ostatku koji preostaje nakon kuvanja mleka i pravljenja sira od kozjeg mleka i kao takva je bogata nebrojenim korisnim sastojcima – vitaminima, proteinima, aminokiselinama i mineralima koji imaju antioksidativni efekat. Surutku možete piti bilo kada u toku dana i uglavnom ne škodi u kojim god količinama da je pijete. Ipak, radi adaptacije organizma, krenite od šolje ili dve dnevno, a prema željama i potrebama možete povećati količinu.

Kombinacija maslinovog ulja i limuna možda nije najukusniji napitak koji ćete probati, ali u većoj meri pomaže čišćenju organizma. Preporučljivo ga je piti pre obroka, otprilike do sat vremena pre jela, a njegova priprema je veoma jednostavna. Iscedite jedan limun u otrpilike 2– 3 dl vode, dodajte dve supene kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, dobro promešajte napitak i spreman je za konzumiranje.

Gorka so je veoma efikasan metod čišćenja jetre. Radi se o čistom mineralu, magnezijum sulfatu, koji inače ne unosimo u organizam u dovoljnim količinama. Recept nije toliko zahtevan, ali ovaj proces čišćenja zahteva nešto više uloženog vremena. Za početak, važno je da budete kod kuće zbog laksativnog efekta gorke soli, tako da je idealno vreme za početak procesa kraj radne nedelje ili vikend.  Dokazano je dobra  za probavu, upalu mišića, detoksikaciju, umirivanje želuca i stimulaciju rada jetre. Biće vam potrebno dva dana za sprovođenje ovog režima, a potrebno je da odvojite dosta vremena za odmor zbog iscrpljujućeg efekta koji može imati ovaj vid detoksikacije. Uz pomoć napitka sa gorkom soli izbacićete iz jetre višak u vidu zelenih kamenčića. Najbolje je da se pre ove procedure posavetujete sa svojim lekarom.

Suplementacija za čišćenje jetre

Suplementi u ishrani su postali veoma popularni i već duži niz godina zamenjuju vitamine, minerale i druge supstance koje ne unosimo ishranom. U svakoj apoteci možete pronaći ovu vrstu proizvoda namenjenu upravo čišćenju i regeneraciji jetre, koji su i dobra prevencija za nastanak različitih bolesti jetre.

Ipak, verovatno će vam svaki lekar najpre preporučiti da izbalansirate ishranu i promenite način života – što nekada i nije tako lak zadatak. Kada je reč o suplementaciji, važno je napomenuti da ona nije zamena za hranu te da ukoliko želite da pročistite jetru treba da se okrenete svežim namirnicama, ali svakako da postoje proizvodi koji vam mogu pomoći u čišćenju i regeneraciji jetre.

Suplementi u vidu tableta ili kapi takođe su bazirani na prirodnim elementima – pčelinjem vosku ili kombinaciji različitih biljaka poput artičoke, sikavice, kurkume, crnog bibera, hibiskusa i drugih koji pomažu razgradnji holesterola i drugih štetnih jedinjena. Glavna prednost suplemenata je u jednostavnoj i brzoj upotrebi.

 

Foto: Freepik

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka