Brow lift – Šta je to i da li je za mene?

Brow lift ili laminacija obrva predstavlja potpuno bezbednu i bezbolnu metodu za podizanje i preoblikovanje obrva, koja koristi već postojeće dlačice, tako da nema nikakve veze sa trajnom šminkom i sličnim tretmanima. 

Kako su tretmani za obrve dospeli među ubedljivo najtraženije tretmane u kozmetičkim salonima poslednjih godina, čini se da brow lift trenutno prednjači jer nema rizika od nuspojava kao kada je reč o trajnom šminkanju, japanskom iscrtavanju i drugim sličnim metodama za preoblikovanje obrva. Brow lift je zato potpuno bezbedan, a više nego efikasan način da oblikujete obrve i podignete ih tako da one imaju potpuno prirodan izgled i da čitavo lice dobije lepši izraz.

Jedini slučajevi u kojima ovaj tretman nije za vas, jeste ukoliko imate ožiljke, opekotine, ogrebotine ili neka druga oštećenja i infekcije (npr. infekciju oka). U suprotnom, brow lift je pravi i najbezbedniji izbor za vas.

 Zašto i kada se primenjuje brow lift?

Brow lift se uglavnom primenjuje kod pripadnica lepšeg pola koje su nezadovoljne izgledom samih obrva, odnosno one čije su obrve tanke, nedovoljno definisane ili zahtevaju mnogo vremena za popunjavanje običnom šminkom, kao i kod žena nezadovoljnih izrazom lica koje, usled lošeg oblika obrva, može izgledati potpuno drugačije. Tako da, ukoliko imate problem sa spuštenim obrvama, neposlušnim dlačicama koje čine da obrve izgledaju neuredno ili obrvama koje kao da imaju praznine unutar reda dlačica, brow lift je pravo rešenje za vas. Ovaj tretman će učiniti da vaše obrve izgledaju potpuno prirodno, a kako se ne radi o invazivnom tretmanu, nema crvenila, otoka niti sličnih reakcija. Ne postoji određena starosna granica za koju (ni)je preporučljiv ovaj tretman jer se naprosto radi o podizanju vaših prirodnih obrva uz pomoć keratina ili sličnih supstanci, bez injekcija ili operativnih zahvata.

 Kako se izvodi brow lift?

Brow lift se izvodi u nekoliko koraka. Najpre, obrve se premazuju kremom koja ima ulogu da razdvoji veze među dlačicama kako bi ih lakše oblikovala (najčešće se radi o kremama sa keratinom, koji služi za obnavljanje dlačica obrva i koji im daje puniji izgled, elastičnost i sjaj). Ovim prvim korakom dolazi do oblikovanja, tj. modelovanja obrva, pri čemu se učvršćuju i pozicioniraju i one neposlušne dlačice koje su uglavnom tvrđe i idu u različitim smerovima. 

Drugi korak jeste pigmentacija (ukoliko je potrebno i ukoliko vi to želite), tokom kog se vrši pigmentacija onih dlačica koje su oštećene i koje su izgubile prirodnu boju. Preko obrva se nanosi pigment, ali stručno lice koje vrši tretman trebalo bi da vam ukaže na to da obrve ne smeju biti tamnije od vaše prirodne boje kose. U poslednjoj fazi brow lifting-a dolazi do ponovnog premazivanja obrva kremom (odnosno keratinom), koja je ovog puta obogaćena vitaminima i aminokiselinama, koji doprinose regeneraciji obrva i obnavlja veze među dlačicama.

 Kako se pripremiti za ovaj tretman?

Da biste se pripremili za tretman, treba da izbegnete primenu bilo kakvih tretmana na ovom delu lica, barem dva dana pre laminacije obrva, kao i nanošenje proizvoda na bazi retinola, jer mogu dovesti do iritacije kože.

Na tretman je poželjno doći bez šminke, sa detaljno očišćenom kožom lica.

Koliko traje tretman brow lift?

Sama procedura traje oko sat vremena, a za to vreme, vaše obrve postepeno dobijaju sasvim drugačiji izgled. 

 Oporavak nakon procedure

Oporovak nakon brow lifting-a praktično ne postoji, ali je potrebno da obrve neko vreme negujete prema savetima stručnog lica kod radite tretman. Prva 24 sata trebalo bi izbegavati kvašenje ovog dela lica, parne kupke, saune i znojenje, što znači da treba preskočiti fizičke aktivnosti 24 sata nakon tretmana. 

Nakon toga, vaše obrve možete negovati i održavati samo četkicom za obrve, ali i nanošenjem ricinusovog ili nekog drugog ulja za negu obrva, što će pomoći održavanju dovoljne količine vlage koja se izgubila tokom tretmana, usled korišćenja različitih hemijskih supstanci.

Kakvi su efekti liminacije obrva?

Efekti laminacije obrva su osvežene, naizgled duže, deblje, simetrične i poslušne obrve koje se kreću u samo jednom smeru, bez toga da vam pokoja dlačica izmiče kontroli.

 Koliko traju efekti?

Efekti brow lifitng-a traju oko mesec i po do dva (6 do 8 nedelja), tako da je nakon ovog perioda potrebno ponoviti tretman, odnosno uraditi korekciju.

 Koje su cene za brow lift?

U zavisnosti od salona za koji se odlučite, variraju i cene brow lift-a, ali u svakom slučaju se najčešće radi o ceni od oko 3000 dinara

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka