NAJSKORIJI ČLANCI

Odlaganje menstruacije – Isključivo uz dogovor sa lekarom

0

Žene znaju kroz koje muke prolaze tokom menstrualnog ciklusa i koliko često ona može da upropasti odmor, letovanje ili neki važan događaj. Nije redak slučaj da se žene zato odlučuju da menstruaciju odlože, ali isto tako postoji i mnogo dilema u vezi s pitanjem da li je to opasno po zdravlje. Na prvom mestu, nemojte odlagati menstruaciju bez konsultacije sa ginekologom, a dobra vest je da vam povremeno odlaganje menstruacije neće naškoditi na duže staze. Donosimo neke od važnih saveta u vezi s ovom, uvek aktuelnom, temom među damama.

 Da li odlaganje menstrualnog ciklusa može biti opasno?

Odlaganje menstrualnog ciklusa nije opasno, ali morate biti oprezni i nikako ne smete isprobavati neke od metoda na svoju ruku. U većini slučajeva, žene mogu odložiti menstruaciju bez ikakvih posledica po  zdravlje i naredne cikluse, tako da, s te strane, nemate razloga za brigu.

Ipak, morate obaviti razgovor sa lekarom i ginekologom jer postoje slučajevi kada se odlaganje menstruacije ne preporučuje, o čemu će dalje biti reči.

 Kakvi problemi mogu da nastanu?

Problemi koji mogu nastati usled odlaganja menstruacije tiču se efekta tableta koje koristite, pa se može dogoditi da osećate nadutost celog tela, da primetite oticanje nogu i slično,veću osetljivost na sunce i toplotu (naročito ako prvi put uzimate tablete za odlaganje menstruacije), ali se suštinski radi o blagim simptomima koji vam neće praviti veći problem. Kada nakon odloženog, započne novi ciklus, uobičajeno je da dođe do nešto  obilnijeg krvarenja od uobičajenog,  glavobolje ili osećaja napetosti u grudima, ali se i ovde radi o blagim simptomima. Na duže staze, odlaganje menstruacije može dovesti do hormonskih promena i poremećaja, zato ono mora biti kontrolisano i ne smete ga praktikovati često.

 Koji načini za odlaganje menstruacije postoje?

Menstruaciju možete odložiti korišćenjem kontraceptivnih pilula ili specijalnih tableta za odlaganje menstruacije. Ovo su medicinski ispitani načini da se ciklus odloži, a sve bapske savete i metode u vezi sa odlaganjem menstruacije zanemarite kako ne bi došlo do drugih zdravstvenih tegoba.

 Tablete za odlaganje menstruacije

Tablete za odlaganje menstruacije nazivaju se još i gestageni preparati i koriste se u slučajevima kada žena nije konzument kontraceptivnih pilula, a lekar će vam preporučiti Primolut Nor ili Orgametril. I jedne i druge sadrže aktivnu supstancu noretisteron. Koriste se tako što ih pijete najmanje tri dana pre očekivanog početka ciklusa, dva puta dnevno i uzimaju se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju, a to ne sme biti duže od dve nedelje. 

Naredni početak ciklusa možete očekivati nekoliko dana nakon što ste prestali da koristite ove tablete.

Ove tablete nemojte koristiti u kombinaciji sa preparatima na bazi kantariona, uz lekove za hipertenziju, holesterol i druge. 

 Kako deluju ove tablete?

Tablete za odlaganje menstruacije deluju tako što, zbog visokog, sintetizovanog oblika progesterona, polnog hormona, odlažu ovulaciju i početak menstruacije. Ove tablete nisu kontraceptivne i to morate imati na umu, te ne štite od neželjene trudnoće. Morate ih uzimati na propisan način, jer svako preskakanje umanjuje njihovu efikasnost.

 Kada nikako ne treba odlagati menstruaciju?

Ženama starijim od 35 godina, onima koje puše ili imaju visok krvni pritisak, kao i vensku trombozu, nikako se ne preporučuje odlaganje menstruacije bilo kakvim metodama jer može doći do raznih problema. Takođe, ako imate neredovan ciklus, odlaganje menstruacije mora biti dobro isplanirano.

 Koliko često se sme odlagati menstrualni ciklus?

Odlaganje menstruacije treba shvatiti kao bezbedan potez, ali sa velikim oprezom, tako da ono nikako ne bi smelo da postane praksa. Zadovoljite se time da jednom godišnje u hitnim situacijama odložite ciklus.

 

Foto: Unsplash

Ishrana kod insulinske rezistencije – Koliko je komplikovano?

0

Insulinska rezistencija je poremećaj metaboličkog stanja koji se sve češće javlja, naročito kod žena, a jedan od prvih koraka koji se mora preduzeti kada se radi o ovakvoj dijagnozi jeste redukcija ishrane, koja može biti prilično zahtevna i traži uglavnom strogu disciplinu. Ukoliko se prepusti slučaju, insulinska rezistencija može dovesti do ozbiljnijih bolesti, kao što je dijabetes tipa 2, gestacijski dijabetes ili predijabetes. Zato, ishrana ima veoma važnu ulogu u borbi s ovim poremećajem, a mi vam donosimo neke od smernica za adekvatnu ishranu.

 Insulinska rezistencija i navike u ishrani

Do insulinske rezistencije dolazi usled različitih faktora, a životne navike i navike u ishrani su jedan od glavnih uzroka.

Naime, insulinska rezistencija predstavlja posebno stanje organizma pri kojem dolazi do porasta nivoa insulina u krvi. Tada dolazi i do nemogućnosti insulina da obavlja svoju primarnu funkciju, a to je regulacija nivoa glukoze u krvi. Ćelije postaju otporne na insulinsko dejstvo i ne reaguju na ovaj hormon kao što je uobičajeno i zato telo proizvodi više insulina kako bi se odbranilo, odnosno obavilo svoju funkciju i oslobodilo se viška glukoze. Sve to rezultira pretvaranjem šećera ne u energiju, nego u masti.

Ako se pitate kako da prepoznate moguće simptome, najčešće se radi o čestom osećaju umora, gladi i slabe koncentracije, a u simptome spadaju i  nagomilavanje masnih naslaga u predelu stomaka, povišen krvni pritisak i povišen holesterol.

Navike u ishrani značajno određuju i stanje vašeg organizma, pa je jedan od čestih faktora insulinske rezistencije konzumiranje previše ugljenih hidrata, manjak cinka, mangana i hroma u organizmu koji troše ugljene hidrate, a tu je i jednolična ishrana kojoj često podležemo, naravno, nedostatak fizičke aktivnosti i, naravno – stres.

Gojazne osobe i osobe sa već povišenim nivoom šećera u krvi, osobe sa masnom jetrom i pankreasom, kao i žene kojima su ustanovljeni policistični jajnici spadaju u rizičnu grupu, podložnu ovoj vrsti poremećaja.

 Preporuke za ishranu kod insulinske rezistencije

Ishrana kod insulinske rezistencije mora biti prilagođena specifičnim potrebama organizma, a dobra vest je da se ovaj problem zapravo prilično lako redukuje upravo ishranom. Naravno, biće potrebno odreći se omiljenih (i najčešće nezdravih) namirnica, ali i prilagoditi razmake između obroka vašem životnom tempu.

Jedna od prvih preporuka jeste konzumiranje sveže, neobrađene hrane, gde spadaju sveže voće, povrće, mahuranke, žitarice bez glutena, orašasti plodovi, semenke i životinjski proteini oko kojih morate biti vrlo pažljivi. Riba, na primer, deluje protivupalno i preporučuje se za ovakvu vrstu ishrane. Meso je dozvoljeno konzumirati, ali u umerenim količinama, a prednost, pored ribe, imaju piletina i ćuretina.

Važno je da namirnice koje konzumirate budu bogate vlaknima koja će usporiti apsorpciju šećera u krvi, a tu spadaju već spomenute mahuranke, orašasti plodovi, semenke, voće i povrće, a neke od ovih namirnica mogu biti ukusna užina, pa čak i zamena za brzi obrok.

Ono što nikako nije dozvoljeno su industrijski prerađeni proizvodi poput keksa i grickalica, zatim bilo koji slatkiši, alkohol, proizvodi od belog brašna, beli pirinač, bela testenina, pržena i pohovana hrana, obroci na životinjskoj masti, mlečni proizviodi, pa čak ni oni nemasni, majonez i slični premazi i prelivi, gazirana pića, jela iz kesice, kukuruzno, sojino i suncokretovo ulje i slično.

Veoma je važno da ne pravite velike razmake između obroka, jer upravo tada, a naročito kada preskačete obroke, dolazi do velike oscilacije insulina u krvi. Pazite da vaši obroci budu redovni, da imate tri obroka dnevno, bez prejedanja, a izbegavajte obroke u kasnim večernjim satima. U zavisnosti od stepena isnulinske rezistencije, određuje se i broj obroka koji su vam potrebni tokom dana.

 Koje namirnice obavezno izbaciti iz ishrane?

Pivo: uz sve druge vrste alkohola koje treba izbaciti, pivo je jedno od najštetnijih zbog visokog glikemijskog indeksa

Margarin i majonez: sadrže mnogo trans masti, koje podstiču upalne procese

Pekarski proizvodi: sadrže jako lošu kombinaciju i pomenutih trans masti i šećera

Kupovni i ceđeni sokovi: sadrže mnogo šećera, a čak ni ceđeni sokovi se ne preporučuju jer mogu da isprovociraju određene probleme

Suncokretovo ulje: sadrži veliku količinu omega šest masnih kiselina, koje nam nisu u većoj meri potrebne 

Koje namirnice su poželjne kod insulinske rezistencije?

Laneno i čija seme: bogati su omega tri masnim kiselinama i vlaknima koja regulišu glikemiju

Koštunjavo voće i mahuranke: bogate vlaknima koja su idealna za insulinsku rezistenciju jer oplemenjuju crevnu floru i održavaju balans u crevima

Jaja: njihov glikemijski indeks je nula, zato su veoma korisne kod ovog problema, ali nemojte ih konzumirati svaki dan zbog drugih svojstava ove namirnice koja mogu dovesti i do drugih problema u organizmu

Spelta, raž, ovas: žitarice bogate hromom koji je jako važan u regulaciji insulinske rezistencije.

 Kako ishrana kod insulinske rezistencije utiče na ceo organizam?

 

Kako se radi o ishrani koja obuhvata sve namirnice koje su i inače preporučljive u različitim režimima ishrane, odnosno o potpuno zdravim i prirodnim namirnicama, redukovana ishrana kod insulinske rezistencije će vam pomoći da dovedete u red i druge, eventualno postojeće zdravstvene probleme. 

S obzirom na to da svakodnevno unosimo svakakve materije u organizam putem namirnica, koje se kasnije apsorbuju u našem endokrinom sistemu i izazivaju različite poremećaje u radu hormona i organa, redukcija ishrane i pažljiv izbor namirnica, koje zahteva insulinska rezistencija, mogu dovesti organizam u red.

Smanjenje telesne težine i regulacija krvnog pritiska su neke od najupadljivijih promena koje možete uočiti uz ovakav način života. Takođe, umor koji je jedan od simptoma insulinske rezistencije, a koji često nastupa nakon obilnih i teških obroka, neće više biti vaš problem. Dalje, hormoni se dovode u balans, što je veoma važno kod žena koje imaju policistične jajnike, ali i kod problema sa neplodnošću koji takođe može biti uzrokovan insulinskom rezistencijom. Prilagođena ishrana uz umerenu fizičku aktivnost, koja se preporučuje osobama sa insulinskom rezistencijom, mogu dugoročno držati ovaj problem, ali i neke od navedenih tegoba pod kontrolom.

Foto: Unsplash

Sapun od kozjeg mleka – Za zdravo i čisto lice

0

Nega lica je za pripadnice nežnijeg pola uglavnom velika zagonetka i čini se da je teško napraviti pravi izbor proizvoda. Jedan od univerzalnih, a koji vam može biti od velike pomoći je sapun od kozjeg mleka.

Sapun sigurno nije prva asocijacija na negu kože, a naročito lica, međutim, mi vam otkrivamo koje sve benefite donosi ovaj povoljni i, pre svega, prirodni proizvod i zašto treba da postane deo vaše dnevne rutine.

 Delovanje proizvoda od kozjeg mleka

Kozje mleko važi za jednu od najzdravijih namirnica, po sastavu veoma sličnu majčinom mleku, a osim u ishrani, koristi se i za negu kože i u druge svrhe. 

Kao izvor vitamina B, kozje mleko povoljno deluje na nervni sistem, zatim služi pri lečenju bronhitisa, suzbijanju alergija, za jačanje imuniteta, jačanje pluća i slično. Kalcijum i fosfor iz kozjeg mleka jačaju kosti, tako da se ovo mleko naročito preporučuje deci, a kako sadrži i cink i selen (antioskidansi), možete ga davati deci i za potrebe jačanja imuniteta. Proizvodi od kozjeg mleka pomoći će vam ukoliko ste anemični jer podstiče iskorišćavanje gvožđa i obnovu hemoglobina. Takođe, veoma povoljno deluju i na regulaciju krvnog pritiska.

Kozja surutka je jedan od najpoznatijih proizvoda od kozjeg mleka, za koji važi da ima čarobne moći kada je u pitanju ljudski organizam, pa se preporučuje za pravilan rad digestivnog trakta, kod oboljenja jetre, osteporoze, bolesti bubrega, povišenog pritiska i holesterola itd. Tu su još i kozji sir, kao izuzetno ukusan i zdrav, koji se može naći u raznim varijantama. 

Stoga, nemojte se libiti da probate neki od proizvoda od kozjeg mleka.  

 Kozji sapun za lice

Kozji sapun se koristi za negu lica i s uspehom se bori protiv velikih neprijatelja – bubuljica, pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože lica (jer sadrži AHA kiselinu, koja je neophodna za pilingovanje lica), regeneriše kožu, održava vlažnost kože, te sprečava kožu da se ljušti, crveni, peruta i slično. 

Sapun za lice koristićete veoma jednostavno i uz malo potrebnog vremena – ujutru i uveče naprosto umijte lice ovim sapunom, obavezno prethodno uklonite šminku – i to je to. Nakon umivanja, možete nastaviti sa dnevnom ili noćnom rutinom, u vidu seruma, krema, maski i slično, koje takođe možete pronaći na bazi kozjeg mleka. 

 Sapun od kozjeg mleka protiv bubuljica

Sapun od kozjeg mleka se naročito istakao kao sredstvo protiv upornih bubuljica i akni. Radi se o potpuno prirodnom proizvodu koji neće iritirati vaše lice – kozje mleko, u kombinaciji sa maslinovim uljem ili uljem kokosa, daje osetne rezultate, bez upotrebe raznih hemikalija. Uz to, ovaj sapun ima jako antibakterijsko dejstvo, tako da uništava neke od glavnih uzročnika pojave bubuljica i akni. Razlog efikasnosti jeste mlečna kiselina, alfa hidroksilne kiseline (AHA kiselina koja uklanja mrtve ćelije kože s površine lica), vitamini A, B1, B6, B12, C i E, uz selen, cink i gvožđe, koji hrane vašu kožu i daju mu sjaj. 

Svi ovi sastojci imaju sposobnost da direktno prodiru u dublje slojeve kože i tako hrane tkiva. 

 Kako da sami napravite kozji sapun?

Prirodne sapune možete napraviti i sami kod kuće, a tako je i sa sapunom od kozjeg mleka. Imajte na umu da, nakon što ste napravili smesu i dobili gotove sapune, oni moraju da odstoje i da se osuše i sazru otprilike oko mesec dana, tako da ako očekujete instant rezultat – odlučite se za kupovni sapun od kozjeg mleka.

Potrebni sastojci su: 1,5 dl zaleđenog kozjeg mleka, 80 g natrijum hidroksida, 8 dl destilovane vode, 30 ml ricinusovog ulja, 3 dl maslinovog ulja, 120 ml kokosovog ulja, 20 eteričnog ulja po izboru, koji će dati prijatan miris ovom sapunu, kalup za sapun.

U plastični posudu sipajte natrijum hidroksid i prelijte ga destilovanom vodom. U drugu činiju sipajte hladnu vodu i ulijte prethodno pomešanu tečnost od destilovane vode i natrijum hidroksida. Izbegavajte isparenja koja se dešavaju tokom ovih procesa. 

Natrijum hidroksid treba da odstoji u posudi s hladnom vodom neko vreme, dok se ne rastvori. 

Sledeći korak je da u trećoj činiji pomešate palmino i kokosovo ulje. 

Kad se natrijum oksid prohladio, dodajte zaleđeno kozje mleko, a onda mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i nemojte se čuditi ukoliko vam je potrebno mnogo vremena. 

U ovu smesu dodajte palmino i kokosovo ulje, zajedno s maslinovim i sve sastojke sjedinite uz pomoć miskera. Gustina treba da liči na onu od pudinga. U zgusnutu smesu dodajte ricinusovo ulje, a onda mešajte miskerom još malo. Na kraju, dodajte eterično ulje i stavite smesu u kalup za pravljenje sapuna. Kalup sa smesom pažljivo obmotajte celofanom jer ne sme doći u dodir s vazduhom. Ovako spravljen sapun treba da odstoji 24 sata kako bi postigao dovoljnu gustinu. Smesu rasecite, a potom ostavite oko mesec dana da odstoje, kako bi sazreli. Nakon ovog perioda, spremni su za korišćenje. 

 Koji su najpopularniji sapuni od kozjeg mleka?

Zeljković – ovaj sapun od kozjeg mleka ste sigurno viđali, dolazi u nekoliko različitih varijanti, obogaćen zeolitom, medom, kukuruznim grizom, nevenom i drugim sastojcima, koje možete izabrati naspram potreba vaše kože. 

Hedera Vita – sapun od kozjeg mleka iz ove kozmetičke kuće obogaćen je cimetom i pomaže u preoblikovanju tela tako što tonira kožu i čini da izgleda glatko i čvrsto, a takođe poseduje i piling efekat.

Eco Product – u varijanti ovog proizvođača, sapun od kozjeg mleka je obogaćen glicerinskom bazom, omega masnim kiselinama i raznim vitaminima koji se preporučuju čak i za kožu sklonu ekcemu i psorijazi, za koju inače nije preporučljiva upotreba sapuna.

Kozica – prirodna kozmetika Kozice donosi nam i sapune, i to sa različitom namenom. Iako su svi na bazi kozjeg mleka, obogaćeni su sastojcima kao što su med, nana, ili su prilagođeni za piling kože.

Sofi – ova kozmetička kuća je sada već opštepoznata po prirodnoj kozmetici u privlačnim, minimalističkim ambalažama, doduše i po nešto višim cenama od drogerijskih (oko 390 din) kada je u pitanju ova vrsta proizvoda. Sofi sapun od kozjeg mleka je obogaćen kakao puterom i etarskim uljem anisa i kedra, što doprinosi nezi izrazito suve kože.

 Sapun od kozjeg mleka – Cene

Cene sapuna od kozjeg mleka su jako povoljne, što je još jedan od razloga da mu pružite šansu. U zavisnosti od proizvođača, prosečna cena sapuna je oko 100 dinara.

 

Foto: Unsplash

Smuti sa bananom topi masne naslage

0

Banana je glavni sastojak svakog smutija, a razlog nije samo tekstura i ukus ove voćke kao što ste možda mislili. Smuti nam je poznat kao dijetetski proizvod koji često zamenjuje obrok, pa banana deluje kao logičan izbor, jer ostavlja utisak sitosti. Ipak, banana je tu zbog brojnih benefita koje ima za organizam, tako da vam donosimo neke od glavnih, kao i jednostavne recepte koje možete pripremiti za samo nekoliko minuta i priuštiti sebi zdravu užinu ili obrok.

 Zašto je banana često glavni sastojak smutija?

Banana je poznata kao izvor kalijuma, magnezujuma i vitamina C, a usput je prijatnog ukusa i zahvalne teksture koja dozvoljava eksperimentisanje sa receptima. Njene nutritivne vrednosti su jedna prednosti ovog obroka – prosečna banana u svojih sto grama, koliko najćešće teži, sadrži oko 90 kalorija. Smuti se pokazao kao idealno rešenje za kombinovanje banane i drugih hranljivih sastojaka, čija je velika prednost to što se može konzumirati u skoro svakoj situaciji, i onda kada niste kod kuće. 

Banana kao namirnica obiluje sastojcima koji tope masne naslage, regulišu probavu, regulišu krvni pritisak, povoljno utiču na zdravlje kostiju i popravljaju raspoloženje

Iako bogato šećerima, ovo voće ima mnogo više koristi nego nedostataka, ako ga kombinujete pravilno i konzumirate umereno

U zavisnosti od toga koliko je banana zrela, menjaju se i njene hranljive vrednosti. Sa zrenjem, skrob i vlakna banane se razgrađuju u prirodne šećere, a takođe se povećava i nivo probiotika koji održavaju vaša creva zdravim i pomažu normalnoj probavi.

Prednost smutija sa bananom u odnosu na ceđene sokove, jeste u tome što nas ostavlja sitim, a istovremeno hidrira organizam. 

U kombinaciji sa drugim sastojcima, banana je idealno i ukusno rešenje za topljenje masnih naslaga, tako da ako trenirate ili ste trenutno na nekom režimu ishrane, ne ustručavajte se da probate neki od recepata za smuti sa bananom. 

 Kada je najbolje piti smuti sa bananom i koliko?

Smuti sa bananom može zameniti oborok, ali nemojte se zavarati – ovaj napitak ne treba da bude zamena za svaki obrok u danu. 

Zato, smuti je najbolje konzumirati ujutru, pred početak dana kako bi vam pružio potrebnu energiju ili uveče, umesto večere kao lagan obrok koji neće opteretiti stomak i poremetiti san. 

Dovoljno je da smuti konzumirate jednom ili najviše dva puta u toku dana, u zavisnosti od toga da li ga pijete između obroka ili kao njihovu zamenu. 

Smuti sa bananama – Jednostavni recepti

Smuti sa bananama se sprema vrlo jednostavno, a recepata je mnogo, jer ovo voće možete kombinovati s čim god poželite – pa čak i sa povrćem (uobičajeno je zeleno lisnato povrće, poput spanaća) i sa brojnim začinima koji će dodatno podstaći aktivnost organizma. Na vama je samo da isprobate i, u skladu s potrebama, odaberete onaj koji vam najviše prija. 

 Smuti sa bananom i bobičastim voćem

Ovo je čuvena kombinacija s kojom nema greške. Sve što vam je potrebno (za dve čaše napitka, odnosno oko 4 dl smutija) su 2 zrelije banane, 2 dl mleka ili jogurta (po potrebi ono može biti bez masti, punomasno, od soje, badema i slično), po 100 g svežeg ili smrznutog bobičastog voća (maline, kupine, borovnice) ili, ako kupite zamrznuti miks, iskoristite oko 300 grama voća iz pakovanja. Sve sastojke pomešajte u blender i mutite dok ne dobijete jednoličnu smesu. Po želji možete dodati i led

Nutririvna vrednost po jednoj čaši: oko 230 kcal, 6 g belančevina, 4,5 g masti, 47 g ugljenih hidrata (od kojih je 27 g šećera).

 Smuti sa bananom i ovsenim pahuljicama

Ovo je idealna zamena za doručak, naročito ako ste u žurbi, a čeka vas naporan dan. Ovsene pahuljice u kombinaciji s jogurtom i bananom su pravi obrok koji će vas dugo držati sitim. 

Potrebno vam je 2 zrelije banane, 100 g ovsenih pahuljica, 70 g badema, 1 dl jogurta. Ova količina je dovoljna za 2 čaše napitka. 

Sve sastojke pomešajte u blenderu i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. 

Nutritivna vrednost: 380 kcal, 12 g belančevina, 15 g masti, 53 g ugljenih hidrata (od kojih su 19 g šećeri).

 Smuti sa bananama i čokoladom

Ako ste ljubitelji slatkiša, evo smutija koji će vas zavarati, pa umesto čokoladice, izmiksujte bananu sa kakaom i dobićete zdravu poslasticu, a žudnja za slatkišima će nestati. 

Potrebna vam je 1 banana, 2 dl mleka (po želji ono može biti nemasno, od soje, badema, pirinča i slično), 2 kašičice kakaa, po želji – kašičica putera od kikirija. Ova količina je dovoljna za 4 dl proizvoda, odnosno za dve čaše. Priprema je uvek ista – sve sastojke stavite u blender i pričekajte da se sjedine u jednoličnu smesu. 

Nutritivna vrednost: 290 kcal, belančevine 10 g, masti 9 g, ugljeni hidrati 45 g (od kojih su 28 g šećeri).

 

Foto: Unsplash

Kako se osloboditi stresa?

0

Svima nam je ovo pitanje svakodnevno na pameti, a poslednjih godina se, na sreću, mnogo o tome i priča. Ubrzana svakodnevica nametnula je ovo pitanje, pa iako su razlozi za nakupljanje stresa najrazličitiji mogući, sve više se javno govori o različitim poremećajima koje dugogodišnji stres može da proizvede. U skladu sa poreklom stresa i individualnim karakterom, pojedinim osobinama i navikama, treba reagovati i po pitanju suzbijanja stresa. Fizička aktivnost, različiti hobiji, psihoterapije – samo su neka od rešenja, a mi vam u daljem tekstu donosimo neke uzroke i savete koji će vam pomoći da najpre prepoznate, a onda i pravovremeno reagujete na stres. 

 Šta je zapravo stres?

Da bismo znali da prepoznamo protivnika, moramo znati i njegove karakteristike. U slučaju stresa, ovaj sveprisutni neprijatelj proizvodi toliko različitih procesa u organizmu, da ne utiče samo psihičko stanje i raspoloženje, nego može uzrokovati i brojne bolesti organizma. 

Stresom nazivamo razne vrste negativnih emocija i događaja, iz kojih proizlaze loše raspoloženje, osećaj preterane odgovornosti i pritiska, različiti strahovi, nesanica, razdražljivost, osećaj nesigurnosti, nemogućnost organizacije tokom dana i slično. Različiti uzroci nazivaju se stresori, a naša reakcija i doživljaj ovih stresora predstavlja stres. 

Psihičko stanje, koje je individualno i pokazuje različite simptome, predstavlja reakciju na svakodnevne uzroke stresa, a vrlo često reakciju primetimo najpre u vidu biološkoj poremećaja, kao što je lupanja srca, povišen krvni pritisak, glavobolja, bolovi u želucu. Ovakve tegobe na duže staze troše vaš organizam i mogu dovesti do ozbiljnjih bolesti. Takva vrsta problema najčešće spada u psihosomatska oboljenja, odnosno psihofiziološke poremećaje, gde se radi o udruženim psihološkim i fizičkim tegobama. 

Ukratko, stres podrazumeva niz spoljašnjih faktora na koje reagujemo i koji izaziva negativne posledice po organizam i psihičko zdravlje. 

 

 Simptomi stresa

Simptomi stresa, kao što smo napomenuli, vrlo često izbijaju najpre u vidu remećenja pravilnog funkcionisanja pojedinih organa, pa su neki od prvih mogućih simptoma – dijareja, zatvor, nesanica, vrtoglavica, bol u grudima, lupanje srca, pad imuniteta i često razboljevanje, hormonski poremećaji, pad seksualne želje.

Sa druge strane, ako primetite da ste tokom dana rasejani, da ne možete da se koncentrišete na neke od obaveza u privatnom ili poslovnom životu, ako primetite da se javlja osećaj izopštenosti iz okruženja, smanjeau želja za druženjem, sklonost ka crnim mislima, konstantna briga (naročito kada za nju ne postoje objektivni razlozi) i slično – radi se o psihičkim tegobama koje su uzrokovane svakodnevnim izlaganjem stresnim situacijama

Kortizol – Hormon stresa

Jedan od jasnih pokazatelja da postoji problem u psihofiziološkom funkcionisanju jeste kortizol – hormon stresa, koji možete izmeriti vađenjem krvi i koji je važno proveriti u slučaju da prepoznajete neke od simptoma stresa, jer upravo kortizol predstavlja okidač za brojne zdravstvene probleme. Zanimljivo je da, iako vam se čini da nemate životnih problema koji bi moglo znatno da naruše vaše zdravlje, ovaj hormon koji proizvode nadbubrežne žlezde vrlo lako može da izmakne kontroli.

Radi se o tome da organizam u stresnim situacijama (koje često i ne prepoznajemo) luči veće količine ovog hormona, odnosno dolazi do zapaljenskog procesa. Fiziološka uloga kortizola jeste da stimuliše jetru da proizvodi šećer u krvi i da pomogne telu da masti, proteine i ugljene hidrate pretvori u korisnu energiju. Odnosno, ovaj steroidni hormon pomaže telu da odgovori na različite oblike stresa (bilo da se radi o fiziološkim ili psihološkim uzrocima), zato se i naziva hormonom stresa, a raste kada je stres na visokom nivou. Kortizol se oslobađa u ovakvim situacijama da bi pomogao telu da odgovori na neku tešku situaciju, tako što podstiče prirodnu energiju organizma, podstiče mišiće da odgovore na situaciju, a kada dođe do toga da se kortizol konstanto oslobađa u velikim količina, onda se javljaju različite bolesti poput insulinske rezistencije, dijabetes, visok krvni pritisak i druge.

Uobičajeno je da se kortizol meri u 9 časova ujutru (kada je nivo kortizola najviši), a kako tokom dana raste i opada, meri se i u poslepodnevnim satima (oko 18 časova), kako bi se dobila relevantna slika.  

Kako smanjiti nivo kortizola?

Nivo kortizola možete smanjiti namirnicama – tako što ćete izbegavati skrobne proizvode koji izazivaju zapaljenske procese, gde spadaju pohovane i pržene namirnice, keks, krekeri, kolači i slično, a zameniti ih proteinima, voćem i povrćem, mahurankama i slično. Ove namirnice dokazano smanjuju nivo kortizola u krvi. Takođe, u smanjenju kortizola pomažu i neki minerali – kalcijum, magnezijum i cink, koji smiruju nadbubrežnu žlezdu, opuštaju mišiće i pomažu boljem snu. Naravno, da bi se kortizol doveo u normalu, potrebno je utvrditi uzrok koji je doveo do njegovog poremećaja, tako da će promena životnih navika, odnosno promena životnog tempa, biti neophodna. 

Da biste se upustili u borbu sa kortizolom, morate se prvo posavetovati sa lekarom kako bi znali na koji način da se borite, a onda i da primenjujete određene savete ili terapiju. 

 Predlozi za brzo oslobađanje od stresa

Sigurno znate za bezbroj saveta koji se provlače kao instant rešenja protiv stresnih situacija – oni svakako nisu beskorisni i i te kako mogu pomoći na duže staze, ali je, pre svega, potrebno da znate uzrok vaših problema i u skladu sa tim reagujete. 

Zdrave životne navike su svakako poželjne, dobra svakodnevna organizacija takođe, kao i dovoljno sna, no, da biste se rešili stresa potrebna je i neka vrsta discipline u svim ovim kategorijama, kao i prepoznavanje uzroka da biste mogli da ih izbegnete. Stoga, donosimo neke od saveta koji će vam pomoći u kriznim situacijama, ali savetujemo da problemu stresa pristupite savesno i da se pobrinete za njega dugoročno. 

 Pravilno disanje

Kada se nađete u stresnoj situaciji ili dobijete panični napad, ono što će vam odmah pomoći jeste pravilna tehnika disanja, koja će dovesti u ravnotežu um i telo za samo nekoliko sekundi. Nije u pitanju nikakva komplikacija, potrebno je samo da nekoliko sekundi udišete duboko i to uzimajući vazduh na usta, potom zadržite dah i onda izdišete polako kroz nos. Fokusirajte se na disanje u stresnim situacijama i primetićete blago olakšanje, usporićete i umiriti rad srca.

 Šetnja

Ukoliko ste doživeli neku neprijatnost ili se odjednom osećate uspaničeno (što je jedna od odlika paničnih napada koji dolaze ni iz čega), jednostavno – prošetajte. Izađite iz prostorije da biste izbegli osećaj gušenja i tesnih zidova, prošetajte neko vreme na svežem vazduhu, što će pomoći i vašim mislima i telu da se dovedu u ravnotežu. 

 Pričajte sa nekim 

Bilo da ste u blizini kolega, prijatelja ili komšije – ako osećate trenutnu napetost ili paniku, prijaće vam da popričate sa nekim. U stresnim situacijama, iako često želimo da nas svi ostave na miru, razgovor je od velike pomoći. Naravno, niste u mogućnosti da svakog momenta pozovete svog psihoterapeuta iako svakako preporučujemo ovakve vrste razgovora što je češće moguće, ali i najobičniji razgovor može pomoći da se osećate bolje i skrenete misli sa stresne situacije ili sa nekog neprijatnog osećanja koje se javilo. 

Oslobodite se hroničnog stresa

Hronični stres je rezultat loše adaptacije ličnosti na svakodnevne izazove, obaveze, posao, školu, fakultet, porodične odnose i obaveze i slično. Ova vrsta stresa ne nalazi svoj uzrok u konkretnim situacijama, zato nam se često čini da to i nije naš slučaj. Naprosto, ni ne osetite da tokom dana teško podnosite situacije koje se ponavljaju, da vam ne prija životni tempo (ili mislite da vam sasvim dobro ide iako je teško izdrživo) i slično. Stoga, hronični stres predstavlja stanje, koje zbog dugotrajnosti i prikrivenih smetnji zahteva mnogo više posvećenosti od onog koji se javlja usled kriznih situacija. 

Ovo su važni koraci u borbi protiv stresa

Postoji mnogo načina da se sa stresom izborite, a nemojte se ustručavati da jedan od vaših pomoćnika na ovom putu bude i stručno lice. Razgovor sa psihologom i psihoterapeutom je od višestruke koristi, jer kao neko ko vas ne poznaje, može sa stručne i objektivne strane da sagleda vaše probleme. S druge strane, ni ova vrsta razgovora vam neće pomoći ukoliko ne postoji motivacija za promenom, odnosno morate pokazati volju da i sami aktivno učestvujete u ovim procesima, da sagledavate i sopstvene greške i tome slično. Za početak, donosimo neke od saveta koji od vas ne traže mnogo vremena niti truda, tako da – nemojte tražiti izgovore, nego izdvojte sat vremena dnevno koji će vam pomoći da lakše prevladate svakodnevni stres.

 Rekreirajte se

Fizička aktivnost nije samo odlazak u teretanu. Zato, do posla i sa posla prošetajte ako to ne iziskuje mnogo vremena, nakon posla izdvojte sat vremena za lagane vežbe ili se organizujte za šetnju, vožnju biciklom sami ili u društvu. Kretanje je jedan od osnovnih uslova zdravog organizma, tako da će vam bilo koja promena na ovom planu prijati, a ne mora da oduzima ni novac, ni mnogo vremena.

  Izdvojte vreme za ljude i stvari koje volite

Iako zvuči kao kliše, sat vremena dnevno koje ćete utrošiti na slušanje muzike, čitanje, telefonski razgovor sa dragom osobom, gledanje serije i slično – može da bude blagotvorno. Radi se o tome da ćete, iako se radi o kratkom vremenskom periodu, stvoriti utisak da vaša dnevna rutina može biti bogatija, da postoji vreme koje je samo vaše, te da porodica i posao ne podrazumevaju odricanje od hobija ili druženja. 

 Hranite se zdravije

I ovo bi mogao biti jedan od tipičnih saveta, za čiju realizaciju nemamo vremena niti strpljenja, a sve se komplikuje s odlaskom na posao i nemanju uslova da se zdrav obrok pripremi. Ipak, od vas se ne traži da držite strogu dijetu, nego da jednostavno unesete zdrave navike u svakodnevicu, pa umesto treće kafe na poslu priuštite sebi ceđeni sok, a umesto burgera i pice, na posao ponesite ili poručite salatu, dan ranije pripremljen obrok i slično. Stres i izbalansirana ishrana su i te kako povezani, dok brza hrana i napici bogati kofeinom mogu da vas učine još nervoznijim, jer nakon velikog rasta energije, dolazi isti takav pad, pa ćete se na poslu osećati umornije nego što zaista jeste. 

 Vodite dnevnik

Ako ste nekada i pisali dnevnik, to je sigurno bilo u osnovnoj školi. Ova navika je korisnija nego što mislite, pa iako vam na prvi pogled deluje smešno da kao odrasla osoba zapisujete šta ste toga dana radili – na duže staze će vam ovi kratki zapisi pomoći da sagledate s kojim stresovima se svakodnevno srećete, što dalje znači da ćete moći i da ih izbegnete. Dovoljno je da svaki jači utisak ili situaciju zapišete na jedno mesto, kao i sve vaše misli i osećanja povodom toga, da biste stvorili utisak da ste svoj problem razložili i, na neki specifičan način – rešili. Dnevnik vam ostavlja prostor da kažete i ono što drugima ne biste, tako da ćete čitajući ga, dosta toga moći da saznate i sami o sebi, što je jedan od osnovnih preduslova da se uhvatite u koštac s onim što vas muči. 

 

Foto: Unsplash

Mravi u stanu – Kako ih se rešiti?

0

Svi smo se barem jednom našli u ovoj situaciji – mravi u stanu nisu neuobičajena pojava, ali uprkos tome, umeju da izazovu veliku nelagodu. U velikom broju ih možemo naći u određenom delu stana, a onda nastupa pravi mali rat protiv mrava, kada nam se može učiniti da baš ništa ne pomaže. Svako je već isprobao neku od metoda, a mi donosimo one najefikasnije.

 Otkud uopšte mravi u stanu?

Mravi u stanu javljaju se u bilo kojem godišnjem dobu i na bilo kom prostoru u vašem domu, a najčešće ih srećemo u kuhinji (jer su u potrazi za hranom) ili kupatilu (gde im odgovara vlažna sredina). Lako se prilagođavaju bilo kakvim uslovima života. Razlog njihove pojave jesu neuklonjneni ostaci hrane, vode, vlaga u kući, pukotine u zidu i slično, što im predstavlja pogodne uslove da krenu u invaziju na vaš životni prostor. Stoga je jedan od preduslova da sprečite pojavu mrava, to da pripazite na neke od ovih pojava, te delujete pravovremeno, kako se mravi ne bi skupili. 

 Kako se rešiti mrava u stanu?

Postoji mnogo sredstava koja će oterati ove male štetočine iz vašeg doma, ali imajte na umu da nijedan od njih ne mora biti garancija da se mravi neće opet pojaviti. Ipak, ako dođe do pojave mrava, treba da delujete odmah i u to uglavnom u više navrata i da budete na oprezu u narednih nekoliko dana, a nakon toga i da sanirate uzrok njihove pojave. Donosimo neke od najefikasnijih načina da se rešite mrava u stanu. Dobra vest je da neko od ovih tajnih oružja” sigurno imate u svojoj kuhinji.

Kuhinjska so u borbi protiv mrava

Nekoliko kašika kuhinjske soli pomešajte sa proključalom vodom, a kada se tečnost ohladi, ulijte je u bocu sa raspršivačem. Mesta na kojima ste primetili pojavu mrava isprskajte ovom tečnošću (čak i ako ih u datom trenutku nema na tom mestu) i okolne ulaze kroz koje mravi mogu dospeti u vaš dom. Slana površina će ih zaustaviti. 

 Puder za bebe

Puder za bebe ili neki sličan talk su se pokazali kao dobar saveznik u borbi protiv mrava – odbija ih struktura i suva sredina, kao i miris proizvoda, tako da sve što je potrebno jeste da pospete puderom mesto na kojem ste primetili mrave. 

 Kreda protiv mrava

Običnu kredu koja se nekada koristila za pisanje po tabli, sada možete iskoristiti i u borbi protiv ovih malih napasti. Izmrvite kredu i posipajte komadiće po rubovima zida, ili na mestima na kojima ste primetili mrave. Takođe, u drogerijama i običnim prodavnicama možete pronaći specijalne krede namenjene uklanjanju mrava i drugih insekata, koje često nisu prijatnog mirisa, ali su više nego efikasne. Ako se odlučite za ovu varijantu, potrebno je da kredom pređete preko problematičnih površina – i mrave više nećete sretati na tom mestu, i to sigurno duže vreme. 

 Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno je veoma efikasan način da uklonite mrave, ali nemojte se čuditi ako mravi dođu i u većem broju kada pospete problematične površine. Razlog njihovog okupljanja je taj što oni zapravo jedu zrnca kukuruznog brašna, a tajna je u tome što ne mogu da ih svare, tako da ih to ubija. 

 Sirće

Sirće je uvek tu da priskoči u pomoć kada su u pitanju brojni problemi u domaćinstvu, a kod uklanjanja mrava se pokazalo više nego efikasnim. Mravi ne podnose njegov miris, tako da će ih sirće na problematičnim površinama sigurno zaustaviti. Problem sa sirćetom u vidu jakog mirisa, možete rešiti tako što ćete ga pomešati sa vodom ili nekim deterdžentom, a onda poprskati po kući, čime nećete značajno umanjiti efikasnost sredstva, a boravak u prostorijama će vam biti prijatniji. 

 Kako da sprečite pojavu mrava u stanu?

Kao što smo već napomenuli, mravima odgovara skoro svaka sredina, tako da su veoma uporni i naizgled neunuštivi, naročito ako se pojavljuju u većem broju. Zato, osim navedenih saveta kako da delujete kada su se već pojavili, donosimo i neke preventivne mere kojima možete izbeći njihov dolazak.

 Održavanje higijene

Suva i očišćena sredina ne privlači mrave, kao ni miris jakih sredstava za kućnu higijenu, tako da je jedan od preduslova u borbi protiv pojave mrava taj da redovno održavate vaš dom čistim i usisanim. 

 Ne ostavljajte hranu dostupnom

Hrana, ali i mrvice koje ste slučajno ostavili na stolu ili koje su pale na pod tokom obroka, sasvim sigurno privlače veliki broj mrava jer su, naprosto, u potrazi za hranom. Šećer, mrvice hleba, tegle sa slatkim i lepljivim proizvodima, otvoreni slatkiši – pravi su raj za mrave, tako da pripazite na hranu, sklanjajte je i dobro upakujte kako ih ne biste ostavili dostupnim. 

 Zapušite sitne rupe i otvore 

Rupe i otvori u dovratku, ispod kade ili tuš-kabine, u dnu wc šolje, sudopere ili lavaboa, idealan su kanal za mrave, naročito zato što se radi o vlažnoj sredini. Tako da, popunite ove otvore kako mravi ne bi dolazili u potrazi za hranom, a to možete i sami uraditi uz pomoć gipsa, pur pene i sličnih sredstava. 

 Rešite se vlage

Redovno brišite vodu nakon pranja sudova, tuširanja ili kupanja u kadi, jer čak i mokar peškir ili krpa mogu biti mamac za mrave. Ovi insekti vole vlažnu sredinu, a ovde se i lako razmnožavaju. Ako primetite kondenzaciju u kupatilu, prebrišite ceo prostor, a ako su se pojavile vlažne fleke na zidovima prostorija, pozovite majstora kako biste uklonili izvor vlage. U suprotnom – možete očekivati i prateći problem u vidu najezde mrava i drugih insekata.

 Dezinsekcija protiv mrava – Najefikasniji način

Dezinsekcija je sigurno najefikasnija metoda za uklanjanje mrava, a naročito ako su insekti toliko uporni, da nijedna od običnih” metoda nije pomogla. Dezinsekcija se vrši uz pomoć posebnih preparata, danas mnogo kvalitetnijih i manje štetnih po ostalu sredinu nego ranije, tako da neće naškoditi ni vama, ni deci, ni kućnim ljubimcima. Insekticidi koji se danas koriste su bezbedni, biorazgradivi i ekološki prihvatljivi, bez rizika da izazovu alergijske reakcije, a deluju veoma brzo, gotovo odmah. Pre same procedure, nije potrebna nikakva priprema u vidu spremanja stana ili sklanjanja stvari i nameštaja jer se sredstva nanose po ćoškovima prostora i iza nameštaja, odnosno bele tehnike. Pozovite neku od firmi koja se bavi dezinskecijom i profesionalci će u vašem domu obaviti ovaj proces, a vi ćete biti mirni na duže staze. Preventivnu dezinsekciju možete obavljati dva puta godišnje, najbolje u proleće i tokom jeseni, jer ova godišnja doba posebno pogoduju biološkoj aktivnosti insekata i drugih štetočina.

 

Foto: Unsplash

Hleb od spelte – Zdrava navika

0

Poslednjih godina, spelta se izdvojila kao žitarica broj jedan kad je u pitanju zdrava ishrana, pa iako su svi čuli za ovu biljku, naučnici stalno otkrivaju njena nova blagotvorna svojstva, dok istovremeno i na tržištu postaje sve zastupljenija. Dugo je važila za zaboravljenu žitaricu, ali se onda vratila na velika vrata zdrave ishrane.

Spelta – drevna žitarica

Speltu nazivaju drevnom žitaricom, jer podaci o njenom postojanju sežu do 5000 godina pre nove ere, kada je prvobitno uzgajana na područjima današnjeg Irana (tadašnje Mesopotamije), a potom je stigla i do drugih kontinenata. Po sastavu je bliska pšenici, pripadaju istoj porodici, ali je otpornija od nje i bogatija blagotvornim sastojcima.

Ukratko, spelta je žitarica koja sadrži veliku količinu dijetetskih vlakana i proteina, tako da je dobar izbor ukoliko patite od lošeg varenja, želite da izgradite mišićnu masu, a pomaže i obnavljanju ćelija. 

Ukoliko pazite na liniju, hleb od spelte je pravi izbor za vas, jer osim što je prijatnog ukusa, sadrži sastojke koji će vas učiniti sitim, bogat je vitaminima, a gluten sadrži u minimalnim količinama. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih treba da se okrenete speltinim proizvodima, a mi vam donosimo neke od tajni ove žitarice i hleba od spelte

 Brašno od spelte

Brašno od spelte je otkriće zlata vredno za sve koji su intolerantni na gluten, koji kontrolišu telesnu težinu, pate od hormonskog disbalansa, dijabetesa, oboljenja kardiovaskularnog sistema, oboljenja digestivnog sistema i slično, ili prosto žele da uvedu zdrave navike u svoj život. 

Brašno od spelte dobija se mlevenjem spelte, kao i brašno bilo koje druge žitarice, ali razlika je u većem sadržaju dijetalnih vlakana i proteina, koji se u slučaju spelte zadržavaju. Lako se vari i ima manje kalorija nego pšenično, a takođe se i brže rastvara u vodi, što olakšava pravljenje namirnica od ovog brašna. Speltino brašno sadrži širok spekar hranljivih materija, a dobar je i izvor vitamina B2, mangana, nijacina, bakra, fosfora, proteina i vlakana, ali i brojnih drugih sastojaka.

Ako se pitate kako je moguće da brašno neke žitarice zadrži toliko hranljivih elemenata – odgovor je u speltinom omotaču, koji je mnogo tvrđi nego kod pšenice, pa se i tokom mlevenja štiti zrno, te i ukus ostaje očuvan i ima slatkasti ukus. Ovakva struktura speltinog zrna omogućava i lakše gajenje, te nije potrebno primenjivati insekticide i pesticide tokom uzgajanja. 

Benefiti upotrebe speltinog brašna

Upotreba speltinog brašna ima široku primenu i još šire benefite, tako da, ako ste se i dvoumili da isprobate neke od proizvoda, pravo je vreme da se informišete o svim korisnim dejstvima ove namirnice. 

Kao što smo već rekli, prva velika razlika u odnosu na pšenično brašno je i do 70 posto manje glutena koji se nalazi u speltinom brašnu. To znači da se ovi proizvodi lakše vare, ne izazivaju nadutost, ali će vas svakako zasititi. 

Proteini, nezasićene masti, minerali, vitamini, vlakna, hranljive supstance – samo su neki od benefita speltinog brašna koji utiču na brojne procese u organizmu:

Problemi sa varenjem

Ako imate neredovnu probavu, problem sa grčevima i nadutošću, dijarejom ili zatvorom, speltino brašno je pravi izbor za vas. Ono održava zdravlje creva i utiče na nivo dobrih bakterija, tako da deluje probiotski na vaš stomak.

 Problemi sa kardiovaskularnim sistemom

Spelta aktivno pomaže pri održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi, zbog svojih apsorptivnih moći, tako da podiže nivo dobrog (HDL) holesterola, a sprečava asporpciju lošeg (LDL) holesterola. Time ova namirnica direktno utiče na kradiovaskularni sistem i pomaže da se ne zakrče arterije. Spelta sadrži i gvožđe, zbog čega je dobra za one koji imaju problem sa anemijom, a zbog bakra u spelti, povećava se broj crvenih krvnih zrnaca, hemoglobina, ali i ukupna količina krvi.

 Hrono ishrana i hleb od spelte

Hrono ishrana je svima poznati režim ishrane, koji je bio izuzetno popularan neko vreme, a zbog svojih karakteristika, može lako postati i način života, jer se bazira na balansiranoj ishrani, koju možete prilagođavati vašem tempu i ukusu. Hrono ishrana se bazira na sinhronizaciji obroka i vašeg biološkog sata, tako da propisuje preciznu količinu hrane koju treba pojesti u određeno doba dana, a uz to, naravno, i vrstu namirnica koju jedete. Osim što ćete izgubiti na kilaži, ovom dijetom ćete zapravo očistiti organizam od toksina, što je višestruko korisno i na duže staze. Stoga, dijeta propisuje najpre restriktivni period, a zatim postepeno prilagođava količine i vrstu hrane. Dijeta je kompleksna i zahteva vašu posvećenost neko vreme, dok se ne naviknete na ovakav način ishrane. 

Hleb od spelte je jedan od izbora nutricionista kada je reč o hrono ishrani, zbog nutritivnog bogatstva i dijetetskih sastojaka, te se preporučuje za konzumiranje u jutarnjim časovima, za doručak, uz druge namirnice. 

 Hleb od spelte bez kvasca

Znamo svi da kvasac u kombinaciji sa brašnom nikako nije zdrav, te da ga morate izbegavati ako pazite na organizam i kilažu. Kvasac se “lepi za creva”, tako da otežava varenje i apsorpciju hranljivih materija, a kao posledica se nekad javljaju i ozbiljnija oboljenja sistema za varenje. Kada se u to uključe i šećeri, što je slučaj sa pravljenjem hleba i peciva, kvasac dobija još negativnih svojstava. Zato je najbolje izbegavati ga u ishrani. Hleb od spelte možete napraviti i bez kvasca, a ovako napravljen hleb će vas iznenaditi prijatnim ukusom.

Postoje brojne kombinacije koje možete isprobati bez upotrebe kvasca.

 Hleb od spelte – Recepti

Hleb od spelte nije teško napraviti, jer brašno ima taman toliko glutena koji će podstaći dizanje testa, brašno se lako rastvara u vodi, tako da je na vama samo da isprobate neki od naših jednostavnih predloga za speltin hleb i priuštite sebi zdrav zalogaj.

Recept za hleb od spelte sa kefirom

Umesto kvasca – kefir. Ništa jednostavnije i ukusnije od ovakvog speltinog hleba. Kefir će doprineti očuvanju svežine hleba, pomoći će testu da naraste, a struktura samog hleba olakšaće vam njegovo sečenje i serviranje. 

Sve što je potrebno za ovakav hleb jeste 100 g domaćeg kefira, 50 g pšeničnog brašna (od ova dva sastojka pravite tzv. kvasac), zatim 300 g speltinog brašna, kašičica soli, 150 ml vode, malo kima ili lana po želji.

Kefir i brašno dobro promešajte u posudi, tako da ne ostanu grudvice, a onda ga ostavite da fermentiše preko noći, pored nekog izvora toplote. Ujutru treba da zateknete mehuriće u smesi. U dublju činiju pomešajte speltino brašno i so, pa dodajte smesu od kefira. Mlakom vodom zamestie testo, tako da bude srednje mekano ili koristite mikser. Testo ostavite da naraste (prethodno pokrijte činiju sa smesom). Kada je testo spremno, od smese formirajte oblik po želji, a onda ponovo pokrijte oblikovanu smesu krpom i ostavite da naraste. Pre pečenja, pospite semenkama po želji i pecite hleb 40-ak minuta, na temperaturi od 180 stepeni. 

Kefir je poznat po blagotvornim dejstvima na organizam, pre svega na creva, jer ima jako antibiotsko dejstvo, odnosno oko 50 bakterijskih kultura. Deluje i protiv osteoporoze, jer je bogat kalcijumom, tako da utiče na regeneraciju kostiju. Koriste ga i ljudi koji pate od astme i alegija zbog sposobnosti kefira da ojača imunitet, ali i oni koji su netolerantni na latkozu jer se u slučaju kefira, ona pretvara u mlečnu kiselinu i lakše se vari.

 Hleb od spelte sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona takođe može da zameni kvasac. Sve što vam je potrebno za hleb od spelte sa sodom bikarbonom je: 350 g integralnog brašna od spelte,  kašičica sode bikarbone,  kašičica šećera, 120 g kiselog mleka, 150 ml vode, 1 supena kašika, 3 supene kašike ulja i 1 kašičica soli. 

Brašno pomešajte sa šećerom i solju, a onda dodajte kiselo mleko sa sodom i sirćetom. Dobro promešajte ovaj sadržaj i ostavite da odstoji, dok se mleko aktivira. Potom dodajte vodu i ulje, a onda polako umesite testo, ne predugo. Ako treba, dodajte još malo brašna ili tečnosti dok testo ne postane homogeno. Potom oblikujte smesu, najzgodnije je da bude okruglog oblika. Tepsiju prekrijte papirom za pečenje, pospite papir s malo brašna, a hleb blago razrežite po površini. Hleb pecite najpre 5 minuta na 200 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni, a onda još pola sata na 180 stepeni. 

Soda bikarbona je poznata kao jedan od osnovnih sastojaka u svakoj kuhinji, čija je primena toliko široka, da je koristimo i u ishrani, i za higijenu tela i kuće, i za brojne druge stvari. Ono zbog čega je toliko korišćena u ishrani i kuhinji, jeste dobra rastvorljivost u vodi, blagotvorno dejstvo na želudac, efikasnost u borbi protiv uporne kandide, redukcija nivoa laktične kiseline koju proizvode mišići i mnoge druge. 

 Evo i zanimljive poslastice – Banana hleb od spelte

Zdravo i ukusno, uz malo truda – speltina hleb od banane je odlična zamena za slatkiše, a može vas zasititi u dovoljnoj meri da zameni obrok.

Potrebno vam je 3 prezrele banane, 2 kašike mlevenog lana, 6 kašika vode, 80 ml javorovog sirupa, 85 ml kokosovog ulja, 125 sojinog jogurta, 60 g iseckanih oraha, 200 g mekog speltinog brašna, 150 g integralnog speltinog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica cimeta, prstohvat soli i 100 g crne čokolade, sitno iseckane.

Poslastica se priprema lako – 3 banane izgnječite i pomešajte sa lanom, vodom, sirupom, kokosovim uljem i sojinim jogurtom. Zatim u drugoj posudi izmešajte obe vrste brašna, orahe, čokoladu, cimet, prašak i so. 

Pomešajte sve sastojke, a onda ubacite smesu u kalup za hleb, koji ćete postaviti papirom za pečenje. Potrebno vreme za pečenje je oko pola sata na 180 stepeni. Po potrebi i ukusu, možete dodati neki džem ili koštunjavo voće kao dodatak pri serviranju.

 

Foto: Unsplash

Škripanje zubima tokom noći – Šta je uzrok?

0

Sigurno ste barem jednom čuli neuobičajene zvuke tokom sna, kada vam se čini da osoba šrkipi zubima. Ova pojava često ostavlja veoma neprijatan utisak jer malo ljudi zna o čemu je zapravo reč. Stoga šrkipanje i stiskanje zuba tokom noći može biti shvaćeno kao posledica snova, ali zapravo se radi o poremećaju kojem je podložan veliki broj ljudi. Ova pojvav se naziva bolešću modernog doba, a evo o čemu se radi.

 Šta je bruksizam?

Bruksizam je naziv za parafunkcije (radnje koje se odvijaju bez funkcionalne svrhe i podsvesno), regulisane na nivou centralnog nervnog sistema i najčešće se vezuje za posebna psihička stanja (stres i slično). Podrazumeva škripanje zubima, najćešće tokom noći, kao i stiskanje zuba. Bruksizam se uglavnom vezuje i za poremećaje sna, kada se mnogi procesi odvijaju nesvesno. Ovakvi poremećaji pogađaju široku populaciju – i decu, i odrasle, a ređe i populaciju stariju od 65 godina.

 Šta uzrokuje bruksizam?

Bruksizam uzrokuju brojni faktori, a kao glavni se ističu psihološki, odnosno emocionalni uzroci. Stres, krizne situacije, anksioznost, strah, depresija, neurotičnost, poremećaji ličnosti, dovode do različitih fizičkih manifestacija, koje se mahom ispoljavaju podsvesno, a jedan od primera za ovakve manifestacije stresa je upravo bruskizam. Uzroci se takođe nalaze i u fizičkim poremećajima vilice ili samih zuba, pa ako se radi o nedostatku pojedinih zuba, nepravilnom položaju zuba ili vilice, mođe doći do preuranjenog kontakta gornje i donje vilice, odnosno do bruksizma. Genetska predispozicija i dugotrajne terapije su još neki faktori koji mogu uzrokovati ovaj poremećaj. 

Škripanje zubima u toku spavanja

Škripanje zuba događa se najčešće noću, tokom spavanja. Problem kod ove pojave jeste upravo to što se događaju u snu i što se odigrava bez naše volje, a jedan od načina da prepoznate ovaj poremećaj kod sebe jeste jutarnji bol u vilici, koji se javlja kao direktna posledica bruksizma. Druge negativne posledice su oštećenja zuba, pa čak i ispadanje plombi, frakture, smanjenna vidljivost zuba, labavljenje zuba, povlačenje desni, osetljivost zuba na toplo i hladno, s obzirom na to da sila kojom grizete u snu može biti i do deset puta jača od iste radnje u svesnom stanju. Zbog toga trpe i zubi, ali i ceo zglobni i mišićni sistem. 

 Celodnevno škripanje zubima

Bruksizam se može javiti i preko dana, naročito pri teškim fizičkim aktivnostima, dizanju tegova, fizičkim poslovima i slično, kada se emocionalna tenzija pretvara u motorički govor i u ovom slučaju se radnja odvija nesvesno.

 Da li se bruksizam leči?

Na bruksizam možete delovati kontrolom stresa – promenama životnih navika, posetama terapeutu i slično, ali i direktnim specijalizovanim metodama koje podrazumevaju upotrebu lekova za opuštanje mišića, fizikalnu terapiju, primenu štitnika za zube koji se izrađuje kod stomatologa, a u zavisnosti od stepena destrukcije zuba, stomatolog će odrediti na koji način može da ublaži tegobe. Jedan od načina je i ubrizgavanje botoksa u vilične mišiće.

  Kako sprečiti škripanje zubima kod dece?

Bruksizam kod dece se u neku ruku razlikuje u odnosu na bruksizam kod odraslih. Naime, kod dece može doći do poremećaja usled već postojećih fizičkih problema kao što su problem s krajnicima, problem sa sinusima i slično. Ipak, bruksizam kod dece i te kako može biti uzrokovan psihološkim faktorima – problemima u porodici i slično. Ovaj problem ćete rešiti najpre razgovorom sa detetom, ako smatrate da je stres uzrok bruksizma, ali i tako što ćete ga odvesti kod stomatologa ako primetite da problem predugo traje i da se javljaju bolovi u vilici i zubima. Takođe, postoje i brojne gumene igračke, odnosno ogrlice za žvakanje, koje mogu biti dobra zanimacija za zube, a svakako su manje štetni za zube. 

 Gume protiv škripanja zubima

Gume protiv šrkipanja zubima se izrađuju prema obliku vaše vilice i zuba, dakle za ovaj vid pomoći morate se obratiti stomatologu. Gume se nose najčešće tokom noći, a njihova svrha je da ne dopuste vilicama da se dodiruju, te da spreče trenje zuba. Ovakve gume ne uzrokuju nikakav bol, štaviše izazivaju prijatan osećaj u ustima. Sve što je potrebno jeste da posetite stomatologa, koji će uzeti otisak vaših zuba i izraditi gume po vašoj meri.

 

Foto: Unsplash

Glog – Biljka koja ubada u srž zdravlja

0

Glog važi za jednu od najvrednijih biljaka u svetu i na našim prostorima po pitanju lekovitosti, a naročito dobro utiče na srce i najrazličitije probleme sa srčanim mišićem i krvnim sudovima, te je po tome najpoznatiji. U lekovite svrhe koriste se cvetovi, listovi i plodovi gloga bez peteljke, a kao takav, ovaj lek ćete često sretati i u homeopatiji. Konzumira se najviše u vidu čaja, ali i u drugim oblicima, u vidu tinkture, kapi i slično. Njegova svojstva primećena su još u 14. veku, a kao lek protiv srčane hipertenzije se spominje već u 17. veku.  Savremena naučna istraživanja dokazala su da je glog provereno lekovitog dejstva, tako da nema razloga da ne isprobate ovu čudotvornu biljku.

 Šta je glog?

Glog raste u obliku grma ili oniskog razgranatog drveća sa bodljama i glatkom sivom korom, a pripada familiji ruža. Cveta krajem proleća, cvetovi su bele ili roze boje i formiraju cvasti, dok je  plod tamnocrvena koštunica. Zbog vremena cvetanja, zovu ga još i majskom ružom. Raste u Srednjoj Evropi, Severnoj Americi  i Aziji, u najrazličitijim staništima, a ukupno broji oko 250 poznatih vrsta. Na našim prostorima je takođe rasprostranjen u različitim staništima, na livadama, kamenitim planinama, pa čak i pored puta.

 Plod gloga

Plod gloga je crvene boje i okruglog oblika, a stručni naziv mu je Crataegi fructus. Bogat je kardiotoničnim aminima, glukozidima, oligomernim procijanidinima, flavonoidima, taninima, fosfornom kiselinom, mineralnim solima kalijuma, kalcijumom, natrijumom i fruktozom, a ovo je samo deo korisnih elemenata koji utiču na prokrvljenost srca, snagu kontrakcije, ujednačavanje srčanog ritma i normalizovanje krvnog pritiska. 

Plod služi za čajeve, koji su prijatnog ukusa koji se primenuje kod pritiska u predelu grudi, povišenog krvnog pritiska i blažih oblika oslabljenog srca, a kako utiče na centralni nervni sistem dobro deluje i kao opuštajući napitak.

Najčešće se sreću crveni, beli i crni glog, a sve tri podvrste su jednako lekovite i koriste se za iste namene. 

 Glog kao lek

Lekovita svojstva gloga poznata su od davnina, a spominju se još u mitologijama drevnih naroda. Kao lek za hipertenziju, prvi put se spominje 1695. godine, a onda su 1896. godine američki lekari Dženings i Klementis zvanično potvrdili njegovu delotvornost. Glog važi za jedan od glavnih saveznika u borbi protiv raznih bolesti i tegoba kao što su problemi sa srcem i krvnim pritiskom, nesanica i anksioznost, bolesti bubrega, mokraćnih puteva i bešike, a olakšava i tegobe u menopauzi. Glog se često koristi za cirkulaciju i potenciju, tako da je primena ovog magičnog bilja izuzetno široka.

 Čaj od gloga za srce

Čaj od gloga se najčešće koristi za srce, odnosno za lečenje i prevenciju tegoba koje su povezane sa krvnim sudovima i srčanim mišićem. Razlog leži u sastojcima koji se nalaze u ovoj biljci. Flavonoidi sprečavaju sužavanje krvnih sudova i čuvaju ih od oštećenja, što znači da direktno utiču i na snižavanje visokog krvnog pritiska, jačaju srčani mišić. Zbog svega toga, čaj od gloga se preporučuje i mlađim osobama, kao preventiva usled napornog i ubrzanog životnog tempa.

Dobra strana ovog napitka jeste i njegov prijatan ukus, tako da vam neće biti teško da se naviknete na njega.

Čaj protiv aritmije pravi se od kašike cveta i lista gloga, tako što mešavinu prelijete sa 2 dl kipuće vode i ostavite da odstoji oko dva sata. Ovako spravljen čaj možete piti dva puta dnevno, a važno je da čaj bude sveže napravljen. 

U slučaju usporenog rada srca, pomešajte 50 g cvetova i lišća gloga sa 50 g matičnjaka, od ove smese uzmite dve kašike i prelijte sa pola litre ključale vode. Čaj treba da odstoji dva sata, a potom ga popijte u toku dana.

Ako imate problem s krvnim sudovima, čaj od gloga može pomoći u nekoliko varijanti. Na primer, dovoljno je da pomešate po 25 grama gloga, belog luka, imele i rastavića, a onda dve kašike mešavine preliti sa 3 dl ključale vode i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Čaj možete piti tri puta dnevno, po 1 dl, pola sata pre obroka.

Ukoliko već pijete određenu terapiju za krvni pritisak ili neki drugi dijagnostifikovan problem, nemojte piti čaj od gloga niti korsititi suplemente na njegovoj bazi pre savetovanja sa lekarom. 

Glogove kapi

Glogove kapi koriste se kao dodatak ishrani, a radi se o biljnim kapima sa ekstraktima lista i cveta gloga. Ove kapi koriste se zarad normalne srčane aktivnosti, povoljno utiču na snabdevanje organizma kiseonikom, ali imaju i umirujuće dejstvo, te se koristi za bolje spavanje i smanjenje napetosti. Dovoljno je da 2 do 3 puta dnevno po 20 kapi razmutite u vrlo malo tečnosti ili nakapate u usta i progutate bez ili uz malo tečnosti. Proizvod možete pronaći u biljnim i drugim apotekama, kao i u prodavnicama zdrave hrane.

 

Foto: Unsplash

Sasi voda: Da li je ovo čarobni napitak za mršavljenje?

0

Svima nam je preko glave trikova za brzo mršavljenje, sigurno ste ih isprobali barem jednom, a ako i ima efekta, uglavnom je kratkotrajan. Sasi voda se u poslednje vreme izdvojila kao napitak koji radi posao i koji će doprineti da vam stomak bude ravan, ali i da izgubite koji kilogram. Naziv je dobio po Sintiji Sas, koautorki knjige Dijeta za ravan stomak, a koja je i kreatorka Sasi dijete. Nutricionistkinja po struci, Sasi je u svojoj knjizi dala nekoliko dobrih saveta za gubitak kilograma, među kojima je i dovoljan unos tečnosti, zbog čega je Sasi voda i postala toliko popularna. Razni napici, suplementi u ishrani, stroge dijete, gladovanja, obećavaju brz gubitak kilograma, ali su uglavnom kratkog daha i stvaraju jo-jo efekat, gde je mnogo manje vremena potrebno da se kilogrami vrate, nego da ih izgubite. Ipak, neki trikovi vam mogu pomoći da uz izbalansiranu ishranu postignete još bolji efekat, što znači da treba da ih prihvatite kao pomoćno sredstvo, a ne kao glavno rešenje koje će otopiti višak kilograma. 

 Šta je Sasi voda?

Sasi voda je kombinacija obične vode i svežih sastojaka koji pozitivno utiču na metabolizam, čisti telo od toksina i oslobađa vas nagomilane tečnosti u organizmu. Zato je ovo dobar početak svake dijete i dobar saveznik u zdravoj ishrani. Imajte na umu da ukoliko želite pun efekat, morate redukovati ishranu tokom konzumiranja Sasi vode, te jesti 4-5 manjih obroka u danu i smanjiti kalorije – u prvih 4 dana dozvoljen je unos od 1200 kalorija, a nakon toga možete povećati na 1600.

Sasi voda se konzumira mesec dana, tokom kojih ćete paziti na ishranu, a rezultati su uglavnom više nego uspešni. Moguće je da ćete već tokom prve nedelje izgubiti oko tri kilograma, a nakon mesec dana i do 12 kilograma.

Velika prednost Sasi vode je i njen prijatan ukus zbog čega vam neće biti teško da se na nju naviknete.

Sasi voda lekovitost

 

Sasi voda se smatra lekovitom jer zbog korisnih sastojaka pozitivno utiče na imunitet i prosto vas tera da popijete dovoljnu količinu tečnosti tokom dana, što je jedan od uslova izbalansirane ishrane. Ova obogaćena tečnost utiče na mršavljenje, topi masne naslage i celulit i čisti organizam od toksičnih elemenata, usput smanjujući nadutost stomaka zbog čega važi za lek za ravan stomak.   

Đumbir je osim za mršavljenje, pogodan za redukovanje krvnog pritiska i ima antivirusna i antigljivična dejstva. Krastavac redukuje holesterol i pozitivno utiče na varenje, dok o benefitima limuna znamo manje-više sve – ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, jača imuni sistem, utiče na digestivni trakt, čisti jetru i slično. Ne treba zaboraviti ni benefite nane, koja umiruje stomak jer aktivira rad pljuvačnih žlezda, što olakšava varenje.

 

 Sasi voda za mršavljenje

Zbog korisnih sastojaka, Sasi voda utiče na mršavljenje i ubrzava proces topljenja kilograma. Najpre, đumbir ubrzava metabolizam i poboljšava varenje hrane i izbacivanje štetnih materija iz organizma, ali i redukuje holesterol. Krastavac ima jako malo kalorija i deluje kao diuretik, tako da ćete početi u većoj meri da izbacujete tečnost iz organizma, dok nana zbog osvežavajućeg mirisa i ukusa smanjuje želju za hranom i umirujuće deluje na digestivni sistem. 

Iako se Sasi voda koristi mahom tokom Sasi dijete, zbog svojih benefita pri mršavljenju možete je piti uobičajeno, umesto obične vode tokom dana.

 Sasi voda za celulit

Sasi voda i te kako utiče na gubitak celulita, jer je poznato da je jedan od glavnih uzroka njegovog nastanka nagomilavanje tečnosti u organizmu. Kako je Sasi voda odličan diuretik, a usput topi i masti, sigurno ćete primetiti razliku i u količini celulita.

 

 Kako pripremiti Sasi vodu – recept

Sasi voda je kombinacija vode, svežeg krastavca, limuna, đumbira i mente. Ova kombinacija sastojaka vam sigurno zvuči poznato, ali ako je koristite kako treba, provereno je da ima brojne benefite. Sve što treba da uradite je da operete krastavac, ogulite ga i isečete na tanke kolutove. Limun dobro operite jer ne treba da ga ogulite, a potom ga isecite na kolutove. Očistite koren đumbira i narendajte ga. Iako postoji opcija i da nađete đumbir u prahu, što je adekvatna zamena, bolje je da koristite koren. Na kraju, dodajte listove sveže mente, otprilike 15-ak listova i sve sipajte u 2 l vode, a poželjno je da vodu prokuvate i ostavite da se ohladi pre nego što ubacite sastojke. Sasi voda je spremna za konzumiranje.Ovako pripremljena voda treba da odstoji jedan dan.

Ovu količinu vode ispijte u celosti tokom sutrašnjeg dana, počevši sa prvom čašom pre prvog obroka, a onda je ravnomerno rasporedite tokom celog dana.

 Koliko dugo se pije Sasi voda

Sasi vodu treba piti najmanje 4 dana i već nakon ovog perioda ćete primetiti rezultate. Ukoliko kombinujete Sasi vodu sa istoimenom dijetom, vodu ćete konzumirati mesec dana. U prvih 4 dana, vodu ćete piti u količini od 2 litre dnevno, a kasnije možete nastaviti sa istom količinom ili je prilagoditi svojim potrebama. Sasi voda se dozira u odnosu na obroke, te je treba piti pre doručka, ručka i večere, a ostatak u toku dana prema sopstvenim potrebama. Nakon maksimum mesec dana, napravite jednu veću pauzu u konzumiranju napitka kako ne biste izazvali probleme sa želucem.

 Da li Sasi voda može da se pokvari?

Sasi voda ne može da se pokvari ako je pijete blagovremeno i ne ostavljate prethodno spremljenu količinu tečnosti da stoji duže od jednog dana. Za efikasnost Sasi vode važno je da sastojci budu sveži i da odstoje barem desetak sati pre konzumiranja, kako bi svi sastojci delovali. Sastojke nemojte koristiti više puta, odnosno za pravljenje nove ture napitka jer gube na kvalitetu.

 Sasi voda u trudnoći

Sasi voda nije preporučljiva tokom trudnoće jer može doći do kontraindikacija usled povećane kiselosti ovog napitka. Tako da, kako bi se izbegao rizik sa problemima u želucu i kako se vaš metabolizam ne bi dodatno forsirao tokom trudnoće, Sasi vodu bolje ostavite za period nakon trudnoće, kada možda bude bilo potrebe da svoj organizam i telo vratite u top formu.

 Sasi voda i dojenje

Slično kao i za trudnice, važi i za dojilje – izbegavajte Sasi vodu tokom dojenja jer se radi o uslovno rečeno agresivnijem napitku, koji zbog svojih sastojaka izaziva različite reakcije organizma, te mogu delovati i na kvalitet vašeg mleka. 

Da li se Sasi voda može kupiti gotova i koje su cene?

Sasi voda se može pronaći u specijalizovanim radnjama ili ponekim apotekama, ali nema potrebe da izdvajate novac za ovu vrstu proizvoda, koji često i nije tako jeftin. Ovakvim proizvodima često se zbog dugotrajnosti dodaju i neki sastojci koji produžavaju njegovu svežinu, ali umanjuju efikasnost i jednostavno, nisu potpuno prirodni. Kako napitak treba da bude svež, odnosno njegovi sastojci, najbolje je da kupite šta vam treba i sami napravite Sasi vodu.

 

Foto: Unsplash