NAJSKORIJI ČLANCI

Glikolna kiselina: koliko zaista pomaže?

0

Ako do sada niste čuli za glikolnu kiselinu, vreme je da saznate sve o ovom sastojku koji je postao jedan od miljenika antiejdž kozmetike. Naći ćete je svuda – u tonicima, serumima i kremama, ali i u kozmetičkim tretmanima koje nude specijalizovani centri. Radi se o jednoj od biljnih, odnosno voćnih (AHA – alfa hidroksi) kiselina, dakle – reč je o prirodnoj supstanci, koja se dobija preradom šećerne trske ili šećerne repe i rastvorljiva je u vodi. Zuči suviše jednostavno da bi bilo delotvorno?

Prema nekim istraživanjima, glikolna kiselina se koristi za lečenje preko 15 problema sa kožom, a među njima su akne, bore, pigmentacija, ožiljci, mitiseri i brojni drugi. To nam govori da ova magična supstanca može rešiti i nekoliko problema odjednom, a kako je sada zastupljenija nego ikada u kozmetičkoj industriji – savetujemo da probate nešto od dostupnih tretmana i proizvoda.

Kako deluje?

Glikolna kiselina ima veoma jednostavnu hemijsku strukturu i upravo u tome leži tajna njene efikasnosti – ovo svojstvo joj omogućava da dublje prodre u kožu. Samim tim, ima sposobnost da reguliše ćelijske procese koji su krivci za nastanak akni, bora, hiperpigmentacija i drugih problema na koži.

Pre svega, poznata je kao eksfolijant (dakle, ima svojstvo pilinga i otklanja mrtve ćelije kože). Glikolna kiselina je na taj način idealna za blago ljušćenje kože tako što podstiče odbacivanje izumrlih i stvaranje novih ćelija. Zbog toga se koristi kao saveznik u borbi protiv tvrdokornih akni i bubuljica, a ponekad u te svrhe i kombinuje sa salicilnom kiselinom i sličnim sastojcima. Osim toga, kozmetičari veličaju glikolnu kiselinu zbog antioksidantskog dejstva, odnosno zbog mogućnosti da spreči oksidaciju štetnih molekula, koji dovode do remećenja drugih molekula u ćelijama.

Kako dubinski deluje na kožu, glikolna kiselina se pokazala efikasnom u otklanjanju hiperpigmentacija na koži – a znamo koliko novonastale fleke mogu biti uporne. To postiže ubrzavanjem ćelijskog metabolizma, snabdevajući ih vodom i hranljivim materijama, što dovodi do regeneracije ćelija koje su pretrpele oštećenja usled prekomernog sunčanja i drugih faktora koji utiču na promenu pigmentacije kože. Iz istog razloga, proizvodi i tretmani na bazi glikolne kiseline oslobodiće vašu kožu ožiljaka od akni.

Za one koji imaju dermatoloških problema kao što su ekcem, psorijaza, rozacea, glikolna kiselina je jedno od rešenja, ali preporučujemo da, ako je ovo vaš slučaj, odlučite za savetovanje i tretman kod stručnog lica, pre nego da sami eksperimentišete sa glikolnom kiselinom. Stvar je u tome što kod oštećene kože morate biti pažljivi sa koncentracijom ove kiseline u proizvodima, o čemu će biti reči u narednim redovima.

Možda i najpopularnija po svom antiejdž efektu, glikolna kiselina se sada nalazi u skoro svim proizvodima protiv starenja kože. Kako prodire duboko u kožu, podstiče proizvodnju kolagena, što koži daje elastičnost i čvrstinu, a reguliše i dubinu finih linija i bora.

Kako uvesti glikolnu kiselinu u dnevnu rutinu?

Pre svega – pažljivo. Glikolna kiselina može biti prilično invazivna, tako da morate obratiti pažnju na koncentraciju ovog sastojka u proizvodima. Nakon prvog nanošenja, očekujte blago peckanje koje treba da prestane nakon nekoliko sekundi. Ako ste početnik u ovome, nemojte koristiti proizvode sa koncentracijom glikolne kiseline većom od 10 odsto. U nekim serumima namenjenim kućnoj upotrebi možete pronaći i do 30% udela glikolne kiseline, ali savetujemo da takve proizvode ostavite za kasnije, kada budete sigurni da se vaša koža adaptirala najpre na niže koncentracije.

U kozmetičkim tretmanima može se koristiti i do 70% glikolne kiseline, što zavisi od problema koji tretirate. Ovakve tretmane može primenjivati samo stručno lice zbog mogućih problema koje izaziva kao što su crvenilo, iritacije i slično.

Period nakon letnjeg odmora, od jeseni nadalje, idealan je za uvođenje glikolne kiseline u dnevnu rutinu, odnosno za tretmane na ovoj bazi, dok biste ove proizvode trebalo da izbegavate tokom sunčanih dana, zbog fotosenzitivnosti.

Što se tiče samih proizvoda koje možete koristiti, za početak je možda najbolje da krenete sa tonikom na bazi glikolne kiseline, koji će temeljno očistiti pore. Pošto nakon tonika nastavljate sa redovnom rutinom,  ovo će biti dobar test da proverite kako vaša koža reaguje na proizvod. Osim toga, dostupni su serumi, kreme i maske sa glikolnom kiselinom.

Nemojte koristiti glikolnu kiselinu u kombinaciji sa drugim kiselinama – neće dati željeni efekat, a možete izazvati i kontraefekat. Kombinacije kiselina se, uprkos tome, pojavljuju kao osnova raznih kozmetičkih tretmana, koji su efikasni jer se izvode pod kontrolisanim uslovima, a što kod kuće ni u kom slučaju ne treba da pokušavate. Isto tako, zaboravite na retinol ili vitamin C ako koristite glikolnu kiselinu. S druge strane, proizvodi na bazi hijalurona predstavljaju idealnu kombinaciju. Ako koristite glikolnu kiselinu u jutarnjoj rutini, ne zaboravite da stavite i kremu sa zaštitinim faktorom pre izlaska napolje.

U kojim slučajevima treba da izbegavamo glikolnu kiselinu?

Ako ste se podvrgli određenom kozmetičkom tretmanu poput hemijskog pilinga i njemu sličnih, nikako nemojte koristiti proizvode na bazi glikolne kiseline – ovo će za vašu kožu biti previše, kao piling posle pilinga. Isto važi i za nešto invazivnije tretmane, nakon kojih treba da delujete umirujuće na kožu. Takođe, ako je lice ili drugi tretirani deo tela pod upalom, sačekajte neko vreme, a onda se uz savet lekara odlučite za neki od tretmana na bazi glikolne kiseline.

 

 

Foto: Freepik

Čišćenje jetre u nekoliko koraka

0

Jesen i zima su za mnoge doba kada popuštaju kočnice u ishrani, i kada se otme poneka čašica pića viška, naročito u vreme praznika i naročito sada kada je sezona kupaćih kostima za nama. Međutim, osim što računamo da ćemo kilograme sledeće godine na vreme istopiti, postoje i drugi problemi kojima bi trebalo da se pozabavimo, a jedan od njih je čišćenje jetre. Kao što ćete pokloniti pažnju spremanju kože za hladno vreme, pobrinite se i za to da vaš organizam isprati nastupajuće doba u najboljem mogućem stanju. Jetra je u tom pogledu jako važan faktor i ne zovu je za džabe prečišćivačem i laboratorijom čitavog organizma. Čišćenje jetre tako predstavlja važan korak u očuvanju celokupnog zdravlja, a dobra stvar je što ne zahteva mnogo truda ni vremena.

Funkcije jetre u organizmu

Istraživanja govore da jetra vrši više od 500 funkcija u organizmu, što samo po sebi dovoljno govori o značaju njene uloge za čoveka. Jetra je posle kože najveći ljudski organ i jedini koji ima moć potpune regeneracije, što ne treba uzimati zdravo za gotovo. Osnovne njene funkcije su stvaranje i izlučivanje žuči, izlučivanje holesterola, bilirubina, triglicerida, hormona i lekova, ovde se odvija metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina, aktiviraju se enzimi, skladište vitamini i minerali, sintetišu agensi zaduženi za zgrušavanje krvi, ali jetra vrši i detoksikaciju krvi. Čini se kao da su se svi procesi koji omogućavaju pravilno funkcionisanje organizma susreli u jednom organu, što nije daleko od istine.

Savremeno doba donelo je čoveku i nikad veću koncentraciju toksina, koji se nalaze svuda oko nas, pa i u nama jer ih ima u vazduhu, vodi, hrani, kozmetici, kućnoj hemiji i tako unedogled. Jetra je tu da nas od ovih toksina zaštiti i pročisti organizam od štetnih supstanci, tako što ih putem svojih enzima pretvara u bezbedna jedinjenja, a zatim ih u potpunosti eliminiše iz tela. Međutim, problem nastaje jer jetra ne može u potpunosti da odgovori na ovaj zadatak, odnosno, nemoguće je eliminsati sve štetne materije iz organizma, što dovodi do pojave različitih oboljenja. Zato je onaj dosadni stereotipni savet o promeni životnog stila, nažalost ili na sreću najefikasnije rešenje za dobrobit čitavog organizma.

Šta se dešava ako oslabe funkcije jetre?

Ukratko, dešavaju se posledice po čitav organizam. Bolesti jetre same po sebi mogu nastati iz različitih razloga. Alkoholizam, nezdrava ishrana i kamenac iz vode koju pijemo su samo neki od važnih od faktora, dok je moguće da oboljenje bude izazvano virusima (hepatitis jetre). U slučaju hepatitisa jetre, specifični simptomi izazivaju jak svrab kože, žućkastu boju beonjača, povišenu temperaturu, bol u stomaku sa desne gornje strane i bolove u zglobovima. Do hepatitisa dolazi putem otrova u hrani ili vodi, putem seksualnih odnosa ili putem krvi.

Sigurno ste čuli ili možda i sami imate konstatovanu masnu jetru – to ne mora odmah biti pokazatelj da konzumirate previše alkohola iako je alkohol jedan od glavnih uzroka. Masna jetra može biti uzrokovana i viškom šećera i loših masti koje unosite putem ishrane. Masna jetra može se regulisati zdravijom, neprerađenom hranom, izbegavanjem alkoholnih pića, što se mora ozbiljno shvatiti jer u suprotnom može doći do ciroze jetre, koja je kranji stadijum oboljenja ovog organa, što ukazuje na nelečenu, zapuštenu jetru. Na jetri se u tom slučaju stvaraju oštećenja te ona polako propada, što dovodi i do životnog ugrožavanja čoveka.

Na koji način možete doprineti zdravlju jetre?

Kao što smo već naglasili, jetra je jedini organ u našem telu koji ima moć da se obnavlja. Ipak, i ovde postoje određene granice i zato je potrebno voditi računa o zdravlju jetre čak i ako ne postoje izraženi simptomi koji ukazuju na neki problem. Nije zgoreg da njenom samostalnom regenerisanju doprinesete, a to je moguće na potpuno prirodan način, uz pomoć trikova koji ne zahtevaju mnogo truda.

Jabukovo sirće se pokazalo kao univerzalno rešenje za brojne probleme organizma, a jedna od najpoznatijih blagodeti ovog sirćeta jeste topljenje masti. Kada je u pitanju čišćenje jetre, jabukovo sirće pomaže kod masne jetre, koja delom jeste povezana i sa viškom kilograma. U ove svrhe ga možete koristiti u kombinaciji sa medom, kako biste izbegli neprijatan ukus ove tečnosti. Dovoljno je da dva puta dnevno, u kontinuitetu od nekoliko meseci, pijete jabukovo sirće pomešano sa malo tople vode i medom po ukusu.

Čaj od čička je pokazao efikasnost kod oslobađanja tela od toksina, što ga preporučuje osobama koje konzumiraju veće količine alkohola od uobičajene. Alkohol je jedan od glavnih razloga bolesti jetre i zato ga je važno dodatno eliminisati iz organizma, s obzirom na to da njegovo loše dejstvo ne prestaje sa prestankom mamurluka, nego se u telu zadržava mnogo duže. Čaj od čička pomaže obnavljanju jetre te predstavlja dobru preventivu za alkoholni hepatitis i cirozu jetre. Za pripremu čaja potrebna je jedna kašičica sušenog ili usitnjenog korena čička, koje treba staviti u 2–3 dl vode i ostaviti da se kuva do ključanja. Potom treba ostaviti čaj da odstoji još nekoliko minuta, a onda ga procediti i popiti. Čaj od čička možete konzumirati i nekoliko puta dnevno.

Surutka je tradicionalan prirodni lek poznat po brojnim blagodetima za organizam, a naročito je poznat kao čistač jetre. Svojstva surutke su specifična zbog samog procesa nastanka surutke – radi se o ostatku koji preostaje nakon kuvanja mleka i pravljenja sira od kozjeg mleka i kao takva je bogata nebrojenim korisnim sastojcima – vitaminima, proteinima, aminokiselinama i mineralima koji imaju antioksidativni efekat. Surutku možete piti bilo kada u toku dana i uglavnom ne škodi u kojim god količinama da je pijete. Ipak, radi adaptacije organizma, krenite od šolje ili dve dnevno, a prema željama i potrebama možete povećati količinu.

Kombinacija maslinovog ulja i limuna možda nije najukusniji napitak koji ćete probati, ali u većoj meri pomaže čišćenju organizma. Preporučljivo ga je piti pre obroka, otprilike do sat vremena pre jela, a njegova priprema je veoma jednostavna. Iscedite jedan limun u otrpilike 2– 3 dl vode, dodajte dve supene kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, dobro promešajte napitak i spreman je za konzumiranje.

Gorka so je veoma efikasan metod čišćenja jetre. Radi se o čistom mineralu, magnezijum sulfatu, koji inače ne unosimo u organizam u dovoljnim količinama. Recept nije toliko zahtevan, ali ovaj proces čišćenja zahteva nešto više uloženog vremena. Za početak, važno je da budete kod kuće zbog laksativnog efekta gorke soli, tako da je idealno vreme za početak procesa kraj radne nedelje ili vikend.  Dokazano je dobra  za probavu, upalu mišića, detoksikaciju, umirivanje želuca i stimulaciju rada jetre. Biće vam potrebno dva dana za sprovođenje ovog režima, a potrebno je da odvojite dosta vremena za odmor zbog iscrpljujućeg efekta koji može imati ovaj vid detoksikacije. Uz pomoć napitka sa gorkom soli izbacićete iz jetre višak u vidu zelenih kamenčića. Najbolje je da se pre ove procedure posavetujete sa svojim lekarom.

Suplementacija za čišćenje jetre

Suplementi u ishrani su postali veoma popularni i već duži niz godina zamenjuju vitamine, minerale i druge supstance koje ne unosimo ishranom. U svakoj apoteci možete pronaći ovu vrstu proizvoda namenjenu upravo čišćenju i regeneraciji jetre, koji su i dobra prevencija za nastanak različitih bolesti jetre.

Ipak, verovatno će vam svaki lekar najpre preporučiti da izbalansirate ishranu i promenite način života – što nekada i nije tako lak zadatak. Kada je reč o suplementaciji, važno je napomenuti da ona nije zamena za hranu te da ukoliko želite da pročistite jetru treba da se okrenete svežim namirnicama, ali svakako da postoje proizvodi koji vam mogu pomoći u čišćenju i regeneraciji jetre.

Suplementi u vidu tableta ili kapi takođe su bazirani na prirodnim elementima – pčelinjem vosku ili kombinaciji različitih biljaka poput artičoke, sikavice, kurkume, crnog bibera, hibiskusa i drugih koji pomažu razgradnji holesterola i drugih štetnih jedinjena. Glavna prednost suplemenata je u jednostavnoj i brzoj upotrebi.

 

Foto: Freepik

Da li ste počeli sa zimskom negom kože?

0

Ako niste, pravo je vreme za to. Zimska nega kože zahteva male promene u odnosu na redovnu kućnu rutinu nege, koje će vam pomoći da sačuvate kožnu barijeru i hidriranost kože, uz obavezne aktivne sastojke i antiejdž negu. Koža je najizloženiji i najveći ljudski organ koji snažno reaguje na spoljašnje uticaje, stoga se nega lica, ruku i tela mora razlikovati s promenom godišnjih doba. Lice je u tom pogledu najosetljiviji deo tela, jer je koža tanja, ali i konstantno izložena spoljašnjim faktorima. Zato koža lica zahteva poseban tretman i svakodnevnu pažnju.

Iako često srećemo različite (ponekad i oprečne) savete u vezi sa zimskom negom kože, ono što je svakako prvi korak kada je u pitanju bilo kakva nega jeste da odredite svoj tip i stanje kože. Dakle, pre svega, upoznajte svoju kožu, najbolje uz pomoć dermatologa ili kozmetologa, a onda možete odabrati prave proizvode. U suprotnom, može se desiti da uložite novac u mnogo proizvoda koji ne odgovaraju vašoj koži i, čak, izazivaju kontraefekte.

Mi vam donosimo neke od smernica koje će vam pomoći u pravom izboru.

Zlatno pravilo – hidratacija

Iako vas možda asocira na ultimatum za letnji period, hidratacija je neophodna i zimi, možda i u većoj meri nego inače. Uobičajeno je da u zimskom periodu svi prelazimo na teže, masnije kreme, što ne mora biti slučaj jer je kozmetologija dovoljno napredovala te i oni proizvodi koji su laganije teksture mogu imati povoljan efekat. Zato obratite pažnju na sastojke koji se nalaze u proizvodima i neka vam to bude vodič pri izboru – glicerol, aloja, urea, alfa-hidroksi kiselina, pantenol, hijaluronska kiselina, ši buter, ili kokosovo ulje, ulje jojobe, uglavnom čine sastav proizvoda za hidrataciju. Ono na šta posebno morate obratiti pažnju jeste to da proizvodi ne smeju imati alkohol u svom sastavu zbog dodatnog isušivanja kože.

Kada je reč o hidrataciji lica, ne mislimo samo na dnevne i noćne kreme, nego svi proizvodi iz vaše kućne rutine treba da doprinose hidrataciji lica, tako da obratite pažnju kako na kreme, tako i na tonike, serume i maske, koji treba da budu u službi zadržavanja optimalne vlažnosti lica.

Ukoliko je vaša koža osetljiva, savetujemo odabir medicinske kozmetike dostupne u apotekama i pojedinim drogerijama, koje su prilagođene određenim tipovima i stanjima kože, a imaju precizno određenu namenu. Ovi proizvodi se sa razlogom nazivaju medicinska kozmetika – nema opasnosti od iritacija, ne sadrže alkohol, prilagođene su različitim problemima kože i tome slično.

Piling

Piling kod kuće probali smo, verovatno, svi i došli do zaključka da je koristan, ali da njegov efekat svakako ne može da se meri sa pilingom urađenim u kozmetičkim salonima. I, zato, ako se odlučite da piling radite kod profesionalca, izbegavajte da ga primenjujete kod kuće kako ne bi došlo do iritacije i oštećenja kožne barijere. Ukoliko se odlučite za piling kod kuće, na tržištu ćete naći mnogo proizvoda sa ovom namenom, a dovoljno je da ga primenjujete jednom nedeljno.

Piling će vam pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože i samim tim omogućiti bolje prodiranje preparata za negu, odnosno, njihovo bolje dejstvo. Ipak, odstranjivanje sloja ćelija će isušiti kožu u određenoj meri i zato ju je potrebno dodatno nahraniti nakon pilinga.

Proizvodi na bazi glikolne kiseline, salicilne kiseline, voćnih kiselina, pokazali su odličan eksfolijantski, odnosno, piling efekat, ali budite na oprezu i, ukoliko primetite da vam je koža neuobičajeno iziritirana, prestanite sa korišćenjem. Piling u kućnoj upotrebi ne bi trebalo da bude agresivan, a osim toga obratite pažnju na to da ne sadrži alkohol.

Uvođenje kiselina

Mnogi jesen i zimu smatraju pravim dobom za uvođenje kiselina o kojima se toliko mnogo priča. I to donekle jeste tako, ali morate biti naročito oprezni i imati strpljenja jer je potrebno postepeno ih uvoditi u rutinu – jednom dnevno, u slučajevima osetljive kože, svaki drugi dan, dok se koža ne navikne.

AHA kiseline (alfa hidroksi kiseline) nazivaju se još i voćne kiseline i spadaju u grupu tečnih eksfolijanata (dakle, imaju efekat pilinga). U ovu grupu spadaju glikolna, laktična i citrična kiselina, a njihova primarna uloga je da odstranjuju mrtve ćelije, hidriraju kožu, vraćaju blistavost, odstranjuju nepravilnosti poput hiperpigmentacija, ožiljaka od akni i slično. Naravno, imajte na umu da koncentracija drogerijskih i drugih proizvoda koje možete kupiti na tržištu nije ista, te nema isti efekat kao u slučaju profesionalnih proizvoda koji se koriste u salonima u kontrolisanim uslovima.

BHA kiseline (beta-hidroksi kiseline) rastvorljive su u ulju i to ih čini odličnim saveznikom protiv bubuljica. U ovu grupu spada salicilna kiselina koja je osnovni sastojak svih proizvoda protiv akni i bubuljica jer čisti pore, ublažava hiperpigmentacije i fleke nastale od akni i bubuljica.

PHA kiseline (poli-hidroksi kiseline) slične su kao AHA kiseline, ali sa blažim efektom i manjim rizikom od iritacija pa su pogodne za osetljivu kožu, nakon reakcija kože posle tretmana ili ukoliko je koža obolela od psorijaze, rozacee i drugih poremećaja kožne barijere. PHA kiseline imaju antioksidativno dejstvo, a usput i hidriraju kožu. U ovu grupu spadaju laktobionska kiselina i glukonolakton.

Kiseline je dovoljno da koristite jednom dnevno, najbolje uveče, i da ih za početak ne kombinujete, jer može doći do burnijih reakcija.

Retinol?

O ovom derivatu vitamina A priča se kao nikada do sada, i to sa razlogom. Retinol se jako dugo koristi u kozmetologiji. Zima je pravo vreme za njegovo uvođenje u rutinu jer je fotosenzitivan, tako da ga u letnjem periodu treba izbegavati. Uloga retinola je da ispravlja bore, ublažava postojeće i deluje preventivno na nastanak novih, vrši eksfolijaciju na ćelijskom nivou, posvetljuje ten, leči akne, čisti pore, ublažava hiperpigmentacije. Dakle – ima i snažno antiejdž dejstvo. Pa, zašto je onda sporna upotreba retinola?

Stvar je u tome što se radi o prilično agresivnom sastojku te nepažljivo i nedozirano korišćenje može da izazove ozbiljnije iritacije kože. Iako na tržištu ni ne možete naći koncentracije veće od onih koje smete koristiti samostalno, i najmanja količina retinola može izazvati peckanje, a da ne govorimo o većim oštećenjima. Zato, počnite sa najmanjom koncentracijom, koju ćete nanositi uveče u vidu seruma retinola. Nikako uz retinol nemojte kombinovati druge proizvode sa sličnim efektom poput voćnih i salicilne kiseline, a slobodno preskočite i piling jer se stvara dupli eksfolijantski efekat. Kada se koža navikne, možete uvesti i druge kiseline u rutinu, ali u drugom delu dana ili onim danima kada ne stavljate retinol.

SPF – da, i tokom zime

Zabluda je da vam ne treba zaštita od sunca i tokom zime, a naročito ako ste svoju negu posvetili antiejdžingu. SPF je najbolji saveznik protiv starenja kože, naročito kože lica, tako da ga treba koristiti i tokom zime jer koža i tada može pretrpeti uticaje sunca. UV zraci su prisutni i onda kada ih ne primećujemo, UVA zraci (duži od UVB) prodiru čak i kroz maglu, oblake, staklo i drugo, i prodiru dublje u epidermis izazivajući fotooštećenja i ubrzavajući starenje kože. Zato izaberite SPF kremu i nanosite je na lice pre svih proizvoda, pre nego što iazđete napolje.

Šta je mikrobiom kože i zašto je važno očuvati ga?

0

Sve češće možemo naići na termin mikrobiom kože, a prema nekim istraživanjima, kao globalni trend ove godine u kozmetološkim i dermatološkim krugovima nameće se upravo ova tema. I, zaista, mikrobiom je veoma važan aspekt zdravlja kože kojem verovatno niste posvećivali dovoljno pažnje, a baš zato se dešava da vam proizvodi koji mnogo obećavaju nikako ne prijaju ili se često susrećete sa iritacijama, alergijama i oboljenjima kože. Osim mikrobioma, usko povezan termin o kom se sve češće govori jeste i barijerna funkcija kože, odnosno njeno oštećenje, koje dolazi kao posledica remećenja mikrobioma i negativno utiče na stanje i izgled kože. Kako i samo ime kaže, radi se o oštećenom odbrambenom sloju kože zbog čega osećamo peckanje, zatezanje, toplinu u predelu lica i druge simptome.

Kako biste upoznali svoj tip i stanje kože, odnosno utvrdili da li je mikrobiom vaše kože u izbalansiranom stanju, potrebno je da posetite svog dermatologa koji će znati da ih odredi, ali i preporuči adekvatnu negu i, eventualno, prepiše terapiju. Stoga, ako uočite da se na vašoj koži javljaju učestale promene (bile one sezonske ili ne), pre nego što pokušate da budete sami svoj majstor i izguglate simptome, obratite se stručnom licu i vaš problem će sasvim sigurno brže biti rešen.

Da li vam je poznat termin mikrobiom kože?

Kako je koža najveći i spoljašnjim uticajima najizloženiji čovekov organ, zaštitna barijera koja se nalazi na njenoj površini igra značajnu ulogu u zdravlju kože, pa i čitavog organizma. Ta prirodna zaštitna barijera je, između ostalog, izgrađena i od bakterija, virusa i gljivica, odnosno od mikrobioma koji se se nalazi na koži. Iako ove mikoorganizme uglavnom vezujemo za negativno dejstvo, oni imaju značajnu ulogu u funkcionisanju kože i drugih organa, pa otuda i podela na one dobre i loše (npr. bakterije). U slučaju mikrobioma, govorimo o onim dobrim, koji imaju odbrambenu ulogu i brane, u ovom slučaju, kožu od loših uticaja iz spoljašnje sredine i unutrašnjih faktora. Osim toga, mikrobiom je specifičan za svaku osobu ponaosob, tako da je jedinstven kod svakog čoveka, a u najvećoj meri uslovljava i način na koji treba negovati kožu.

Dakle, mikrobiom je skup mikroorganizama koji ima zaštitnu ulogu i nalazi se u najvećoj meri na površini kože, dok se neki od mikroorganizama mogu naći i u dubljim slojevima, kao i u folikulima dlaka. O tome koliki je značaj mikrobioma kože, govori i podatak da se ovaj odbrambeni mehanizam formira odmah po rođenju deteta gde igra značajnu ulogu u zaštiti novorođenčeta koje se prvi put sreće sa spoljašnjom sredinom.

Ako vas buni što bakterije, virusi i gljivice za koje vezujemo negativna iskustva zapravo imaju zaštitnu ulogu u organizmu, setite se da je slično i sa mikrobiomom creva – sigurno vam je poznato da postoje dobre i loše bakterije i sigurno ste nekada bili u (ne)prilici da pijete probiotike. Slično je i sa mikrobiomom kože, kod kog se razlikuju rezidentni virusi, bakterije i gljivice koji štite organizam od onih prolaznih, koji ugrožavaju kožu. Kada se ovi prolazni mirkoorganizmi zadrže duže na koži, dolazi do iritacija, upala, infekcija i drugih problema.

Svaki deo tela poseduje specifičan mikrobiom, pa tako na seboroičnim predelima poput lica, grudi i leđa dominira jedan tip bakterija, u vlažnim regijama (pregibi laktova, kolena i prepone) drugi tip i tako dalje.

S obzirom na zaštitnu ulogu koju ima prirodni mikrobiom, moramo se truditi ga održimo u izbalansiranom stanju. U suprotnom, koža će početi da šalje različite signale koje treba shvatiti kao znak da našoj koži nešto ne prija – bilo da se radi o spoljašnjem ili unutrašnjem faktoru remećenja mikrobioma.

Koja je konkretna uloga mikrobioma u zaštiti kože?

Najprostije rečeno, mikrobiom učestvuje u stvaranju kiselog omotača oko kože, odnosno gradi čuvenu pH vrednost kože. Ova vrednost (pH – lat. potentia hydrogeni) predstavlja koncentraciju vodonikovih jona i pomoću nje se razlikuju kisele i bazne sredine. Sve što sadrži vodu poseduje svoju pH vrednost, pa tako i naša koža, koja čuva vodu u unutrašnjim slojevima, ali i na površini – u vidu hidrolipidnog sloja. Uravnotežena pH vrednost kože je oko 5,5, a ako dođe do remećenja ove vrednosti, javljaju se i problemi sa kožom.

Zahvaljujući pH omotaču, naša koža može da odbija štetne mikroorganizme, ali i sve druge uticaje iz spoljašnje sredine, odnosno igra ključnu ulogu u zaštiti kože od alergija, isušivanja, infekcija, iritacija i tako dalje. Kada se poremeti pH, remeti se i mikrobiom kože, a posledično i čitava njena struktura, pa tako dolazi do pojave suvog tipa kože, prekomerne osetljivosti i slično.

Imunološki omotač oko naše kože u čijoj izgradnji učestvuje mikrobiom podrazumeva prirodni imunitet, ali i stečeni, tako da mikrobiom ovde igra važnu ulogu i stvara imunološki odgovor pri interakciji sa gostujućim mikroorganizmima.

Prema nekim istraživanjima, poremećaj mikrobioma kože može dovesti do imunoloških poremećaja čitavog organizma, a onda i do upalnih procesa, što znači da naizgled predstavlja uzrok zdravstvenih tegoba mada je i dalje nejasno da li kožne bolesti nastaju direktno uzrokovane poremećajem mikrobioma ili nakon pojave kožne bolesti dolazi i do promene mikrobioma. Zato je za dermatologe od velikog značaja da tokom akutnog stanja kožnog oboljenja upoznaju mikrobiom kože i time doprinesu novim mogućnostima lečenja određenog kožnog problema.

Šta se dešava kada dođe do disbalansa mikrobioma?

Najpre, na disbalans mikrobioma utiču brojni faktori, oni koji dolaze iz spoljašnje sredine, ali i oni koji potiču iz samog organizma. Mikrobiom je sklon  promenama, pa menja svoj sastav u zavisnosti od godina pojedinca, zanimanja kojim se bavi i slično. UV zraci, starosna dob, neadekvatna nega, odnosno kozmetika, hormonski disbalans, loša crevna mikroflora, određena terapija, zagađenost okoline, psihološke tegobe samo su neki od faktora koji mogu negativno uticati na stanje kože. Kada se usled nekog faktora poremeti mikrobiom, dolazi do različitih vrsta iritacija i oboljenja kože ili, jednostavnije, promena mikrobioma određuje trenutno stanje naše kože.

Sada kada nastupa hladnije vreme, spoljašnji faktori remećenja su naročito istaknuti, tako da iako već očekujete tradicionalno ispucale ruke i lice – možda je vreme da upoznate svoj tip kože i održite mikrobiom u povoljnom stanju i tokom ovog perioda.

Neki od učestalijih problema koji se javljaju na koži kao posledica disbalansiranog mikrobioma su ekcem, rozacea, psorijaza, perutanje kože, svrab i drugi problemi, od kojih neki mogu postati hronični te za njihovo lečenje morate da se naoružate strpljenjem i – adekvatnim proizvodima za negu, a neretko i da promenite životne navike. Jedan od trenutno veoma aktuelnih problema su i akne, o kojima u poslednje vreme mnogo slušamo, a upravo su akne znak značajnog remećenja mikrobioma kože.

 

Kako da zaštite mikrobiom?

Poremećen mikrobiom kože reguliše se najčešće uz pomoć medicinske kozmetike ili adekvatne terapije, na primer, kortikosteroidi su jedan od često korišćenih medikamenata u ove svrhe. Medicinska kozmetika koja se koristi pri oštećenom mikrobiomu uglavnom je pravljena na bazi prebiotika, probiotika, postbiotika i antibiotika, a tu su i ceramidi koji potpomažu obnavljanju barijerne funkcije kože, kao i neki prirodni sastojci poput aloje, nevena, hijalurona i drugih, poznatih po hidrirajućim i umirujućim svojstvima. Osim toga, ovakva kozmetika najčešće podrazumeva i odsustvo jakih mirisa, koji dodatno iritiraju kožu.

Prebiotici imaju ulogu da stimulišu razvoj raznovrsnih bakterija na koži, probiotici podrazumevaju uvođenje drugih bakterija koje su potrebne koži, postbiotici stimulišu rast mikroorganizama, dok antibiotici uništavaju određeni soj loših bakterija.

Ukoliko primetite da vam neki od kozmetičkih preparata izazivaju crvenilo, peckanje, svrab, alergijske reakcije – to sasvim izvesno upućuje na poremećenu ravnotežu u mikrobiomu kože, vrlo verovatno izazvanu neadekvatnim izborom preparata, o poremećaju pH vrednosti, odnosno na oštećenu barijernu funkciju kože, što zahteva pravovremeno reagovanje kako se tegobe ne bi zakomplikovale. Na primer, toliko popularni retinol, vitamin C i AHA kiseline, koji su nam dostupni u antiejdž proizvodima i koji su poslednjih godina doživeli ekspanziju na tržištu u vidu najrazličitijih proizvoda, često umeju da budu neprijatelji kože jer se ne koriste na adekvatan način, ne kombinuju se sa pravim preparatima, ili naprosto – ne odgovaraju trenutnom stanju kože.

Isto je i sa sapunima i tzv. kućnom hemijom, pa ako primećujete hroničnu iritaciju na rukama, obavezno izbacite sapun i parfimisane gelove za kupanje iz upotrebe, a zamenite ih uljima i blagim kupkama koji održavaju optimalnu pH vrednost kože, dok prilikom kućnih poslova obavezno koristite rukavice zbog jakih hemikalija iz sredstava za čišćenje, od kojih su mnogi i doslovno – otrovni za vašu kožu.

Izbor adekvatne nege i zaštita kože od jakih hemikalija su veoma važan faktor u očuvanju njenog zdravlja, a dovoljno je reći da, nakon što izazovu privremene reakcije kože, mogu dovesti i do hroničnog oboljenja.

I za kraj….

…ne zaboravite da vaša koža sve pamti. Zato pratite njene signale i omogućite joj pravilnu negu, a vratiće vam se višestruko.

 

Foto: Freepik

 

 

Kako da uklonite višak kože na telu?

0

Ako ste se godinama borili protiv viška kilograma, a onda napokon doterali vagu do željenog broja, vrlo je moguće da vas muči ovo pitanje. Višak kože na određenim regijama tela je uobičajena pojava koja često zadaje barem približno isto muka kao i samo skidanje kilograma. Kako vremenom koža gubi elastičnost, čak ni ne mora biti reči o značajnijem gubitku telesne težine, a ipak primećujete da koža na stomaku, kolenima, nadlakticama, bedrima, jednostavno ne izgleda isto. Koža nakon porođaja takođe može postati viseća, naročito u predelu stomaka, dok je kod muškaraca ovaj problem uglavnom uzrokovan mršavljenjem.

U najvećem broju slučajeva, do pojave viška kože dolazi nakon iscrpljućih intenzivnih dijeta koje brzo tope masne naslage, ali isto tako tope i vaše mišiće, dok višak kože poručuje upravo i to da odnos mišićne mase i masnog tkiva u telu nije povoljan. Rizik od pojave viška kože nakon strogih dijeta naročito je povećan kod muškaraca i žena starijih od 40 godina, dok je kod osoba u zrelijem starosnom dobu reč i o hormonskim, metaboličkim i, prosto, gravitacijskim posledicama kojima koža ne može da se prilagodi. Opuštena koža na određenim regijama zavisi i od toga koliko dugo je osoba imala višak kilograma, pa su ovde teži slučajevi oni koji su dugo godina bili gojazni. Koža tada prosto ne može da isprati naglu promenu u gubitku masti.

U svakom slučaju, možete povratiti samopouzdanje efikasnim skidanjem viška kože sa problematičnih regija, a evo i kako.

Stomak

Složićemo se da je ovo najproblematičnija regija kada se govori o višku kilograma, čak i onda kada nema viška kože na stomaku. Razlog je u tome što se u ovom predelu najlakše talože masne naslage i odatle ih je i najteže skinuti. Ovo pravilo važi i za muškarce i za žene. Regija stomaka je, najpre, i za razliku od ostalih, prilično velike površine, a ako uzmemo u obzir godine tokom kojih se ovde talože masne naslage, ne čudi što su na stomaku posledice i najvidljivije, čak i kada masne naslage nestanu.

Najefikasnije rešenje predstavlja dermolipektomija ili abdominoplastika. Reč je o složenoj hirurškoj intervenciji plastične i rekonstruktivne hirurgije, koja može da podrazumeva i više operacija obavljenih u jednom aktu. Sprovodi se pravljenjem takozvanog bikini reza, horizontalno u donjem delu stomaka iznad stidne regije, dubine do prednjih trbušnih mišića. Abdominoplastika se može vršiti na više načina i podrazumeva uklanjanje viška kože samo na stomaku, zatim uklanjanje kože sa stomaka uz liposukciju struka, uz liposukciju leđa, repoziciju pupka, plastiku mišića stomaka i slično, u zavisnosti od individualnog problema. Naime, u zavisnosti od toga da li se višak kože javio kao posledica kilograma ili porođaja, može biti potrebe i za različitim metodama. Ako su mišići trbuha suviše opušteni, mora se raditi njihovo zatezanje, ako je višak kože izražen iznad pupka, on mora biti premešten i slično.

Pripreme pred ovu vrstu operacije slične su kao i kod uobičajenih operacija, biće potrebne EKG analize, RTG pluća, laboratorijske analize, pregled anesteziologa i drugo. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Oporavak nije suviše zahtevan, ali morate računati na mirovanje, usporeniji ritam života, nošenje zaštitnog pojasa i slične mere predostrožnosti. Uobičajen je blagi otok u predelu rane, koji vremenom nestaje, a ukoliko vaš posao ne zahteva kretanje, moći ćete da mu se vratite ubrzo nakon operacije.

Nadlaktice

Pripadnice lepšeg pola, a naročito one u zrelijim godinama, uglavnom su izuzetno osetljive baš na ovu regiju koja se, za razliku od stomaka, teže prikriva kada dođe vreme za laganiju odeću. Brahioplastika je operacija koja vam može pomoći da se rešite kože koja visi na rukama, smanjenjem obima i zatezanjem nadlaktica. U slučaju nadlaktica, gubljenje kilograma ne mora biti primaran razlog opuštanja kože. Naime, koža u ovom predelu je sama po sebi tanja i osetljivija i zato ne može da prkosi gravitaciji kao koža u drugim regijiama, sa snažnijom strukturom. Proces brahioplastike izgleda tako što se pravi rez duž unutrašnjeg dela nadlaktice, od pazuha do lakta. Potom se po potrebi vrši liposukcija (uklanjanje masnih naslaga) i zateže višak kože. U zavisnosti od količine masnog tkiva, zavisi i veličina reza koji se pravi, a uglavnom to utiče i na odluku lekara da li će se operacija vršiti u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Pripreme i potrebne analize za operaciju iste su kao i u prethodnom slučaju, a oporavak podrazumeva strogo izbegavanje težih fizičkih aktivnosti i podizanje tereta, kao i nošenje zaštitnih steznika. Rezultati su vidljivi odmah.

Kolena i butine

U regiji kolena uvek postoji višak kože s obzirom na građu ekstremiteta koja podrazumeva njihovo savijanje, pa su vrećasta kolena uobičajena pojava, a opuštanje kože u ovom predelu pogađa čak i mršave osobe. Žene se često žale na ovaj problem i smatraju ga ograničavajućim faktorom u pogledu odevanja. Slično je i sa butinama, na čijoj unutrašnjoj strani se često pojavljuju jastučići uzrokovani viškom kilograma i manjkom fizičke aktivnosti, što sve zajedno čini da noge dobijaju vrećast, opušten izgled. Uobičajenim procedurama dermolipektomije i, najšečće, liposukcije, uklanjaju se masno tkivo i višak kože u ovoj regiji, sa rezovima koji se pravr od gornjeg dela prema kolenu. Preoperativne i postoperativne procedure iste su kao i prethodno navedinim slučajevima.

Neinvazivne metode zatezanja kože na telu

Estetska medicina napreduje iz dana u dan, tako da su neinvazivne metode sve češće rešenje za mnoge probleme na telu. I zatezanje kože tela se u mnogim ordinacijama radi neoperativno, putem specijalnih aparata, odnosno tretmana, međutim, uspeh ovakvih poduhvata zavisi od individualnog stanja kože, forme tela, starosnog doba i slično. Stoga, mnogi pacijenti ove metode shvataju kao dodatak brizi o izgledu tela, dok je u slučaju ozbiljnijeg viška kože u slučajevima koje smo naveli, ipak neophodan operativan zahvat.

Mezoterapija, radiotalasi (na primer, ukombinovani sa mikroiglicama, koji su pokazali odlične rezultate u sada popularnom tretmanu Morpheus8), laseri – veoma su efikasne neinvazivne metode kojima se zateže koža čitavog tela, a naročito ako se ne radi o velikom višku. Ovakvi tretmani mahom zahtevaju seriju tretmana (za razliku od operativnih zahvata koji predstavljaju trajno rešenje), zatim pauzu, a onda po potrebi ponovnu primenu tretmana, kako bi se postigao maksimalan efekat. Benefiti ovih procedura tiču se najpre podsticanja unutrašnjih ćelijskih procesa (čega nema kod operativnih zahvata), pa koža osim što postaje zategnutija, izgleda mlađe i jedrije u ovim regijama, dok su na duže staze podstaknuti ishrana ćelija, proizvodnja kolagena i slični procesi koji zavise od toga koji konkretan tretman se primenjuje.

Da li se višak kože uklanja liposukcijom?

Kao jedan od najpopularnijih estetskih zahvata, liposukcija zaslužuje nekoliko redova koji će možda rešiti vašu dilemu. Naime, liposukcija može poboljšati vašu formu u slučaju upornih viškova na bilo kojim regijama tela koje prosto ne možete suzbiti ishranom i vežbanjem (faktori – genetika, građa tela i slično), ali u slučaju kada govorimo o višku kože koji nastaje upravo kao posledica gubitka masnih naslaga u telu, liposukcija može biti prateći, odnosno tretman s kojim se kombinuje neka od prethodno pobrojanih operativnih procedura, no sama po sebi se ne primenjuje u ovim slučajevima. Liposukcija je manje invazivna metoda od operativnih i njome se odstranjuju lokalizovane masne naslage, čime se preoblikuje čitavo telo ili određena regija. Preporučljiva je osobama sa normalnom telesnom težinom – dakle, nije zamena za mršavljenje i vežbanje, ali jeste jedan od načina da dostignete željenu figuru.

 

 

Foto: Freepik

Mikrodermoabrazija: dijamantima do savršenog lica

0

Da su dijamanti ženini najbolji prijatelji, kako je tvrdila slavna Merilin Monro, potvrđuje i trenutno jedan od najakutelnijih tretmana u svetu kozmetologije – mikrodermoabrazija. Radi se o jedinstvenom pilingu, koji se razlikuje od onih na koje smo navikli jer se primenjuje putem specijalnog aparata koji na vrhu sadrži dijamantsku sondu i kao takav daje posebne efekte. Mikrodermoabrazija je primenjiva na različitim delovima tela, ali je najpopularnija kada su u pitanju tretmani lica, a osim što pomaže pri određenim problemima sa kožom, odlična je preventiva za starenje kože. O čemu se zapravo radi?

Zašto je mikrodermoabrazija dobar izbor za vašu kožu?

Najpre, radi se o potpuno bezbolnom mehaničkom tretmanu prilagođenom i mladoj i zreloj koži. Naziva se još i dijamantskim piligom jer se uz pomoć aparata sa dijamantskom glavom vrši ljušćenje površinskog sloja kože, koji je izgrađen od izumrlih ćelija. Ono što čini samu proceduru posebnom, jeste istovremena vakuum masaža koja poboljšava cirkulaciju i limfnu drenažu lica, dok je krajnji rezultat koža osposobljena da proizvodi novi kolagen, dok estetski dobijamo efekat zategnute, sveže i blistave kože.

Ovakav piling omogućava bolju ćelijsku ishranu, jer hranljive materije koje se apliciraju tokom pilinga lakše dopiru do dubljih slojeva kože i do kolagena, što rezultira stvaranjem novih ćelija kože. Pored toga, bore postaju ublažene, dok pege, ožiljci, različiti oblici hiperpigmentacije, proširene pore i druge nepravilnosti koje se manifestuju na površini kože – praktično nestaju nakon serije tretmana, u zavisnosti, naravno, od individualnog stanja kože lica i stepena ovih promena.

Kako se sprovodi tretman?

Aparat za mikrodermoabraziju poseduje nastavak sa dijamantskim mikrokristalima, dok neke starije verzije aparata umesto dijamantskih, poseduju aluminijumske kristale. Primena je potpuno bezbolna, a jedina nuspojava su, kao i kod drugih oblika pilinga, blag otok kože ili crvenilo, zbog pojačane cirkulacije. Aparat za mikrodermoabraziju blago grebe kožu i na taj način uklanja slojeve odumrlih ćelija koji mogu dovesti do različitih tegoba na koži, stvarajući vibrirajući osećaj nalik masaži. Radeći po principu vakuuma, aparat istovremeno vrši i limfnu drenažu. U zavisnosti od toga koji deo lica se tretira, na aparaturu se stavljaju različiti nastavci – veći za čelo i obraze, i manji za nos i bradu.

Pre početka procedure, na lice se nanose piling kristali pomoću spreja i utrljavaju u kožu pomoću specijalnog štapića. Kristali se tokom procesa uklanjaju, zajedno sa odumrlim ćelijama, i to pomoću posebnog filtera povezanog sa aparatom, tako da se uklonjeni viškovi mogu jasno videti. Vakuum za to vreme stimuliše novu proizvodnju kolagena i elastina zahvaljujući masaži.

Nakon tretmana, uobičajeno sledi nanošenje adekvatnih proizvoda u vidu maske ili kreme, koji umiruju i hrane kožu.

Da li je ovo tretman za vas?

Ako primećujete da je vašoj koži potrebna promena u vidu hidratacije, osveženja, uklanjanja nesavršenosti, ako je koža počela da se opušta i pokazuje znake starenjaovo je tretman za vas. Takođe, važno je napomenuti i to da se mikrodermoabrazija može primenjivati i na vrat i dekolte, kao i na ruke, odnosno na sve problematične regije koje pokazuju znakove starenja, pa čak i na onim delovima tela gde se javljaju strije.

Osim toga, ako ste se odlučili za neki dubinski tretman lica ili vam je preporučena neka druga serija kozmetičkih procedura, poput mezoterapije, mikrodermoabrazija je odlična za pripremu kože, tako da se kod svog kozmetologa možete raspitati o seriji tretmana mikrodermoabrazije pre dubinske ishrane koju dobijate putem određenih tretmana. Dokazano, svi preparati i tretmani će delovati efikasnije nakon primene ovog pilinga.

Zanimljivo je da mikrodermoabrazija može pomoći i pri uklanjanju strija, a naročito ako se radi o lakšim oblicima kao što su bele strije. Ovaj piling čak spada u top pet tretmana koji se preporučuju kod ovog problema, i to najčešće u kombinaciji sa mezotarepaijom. Bonus efekat kod ovakve kombinacije, osim toga što su strije neutralisane, jeste zategnutija i elastičnija koža na tretiranim regijama.

Koliko tretmana je potrebno do željenog efekta?

Na ovo pitanje će najbolji odgovor dati stručno lice, profesionalac koji primenjuje tretman, ali je optimalan broj procedura od 4 do 6, jednom nedeljno, ili jednom u deset dana. To znači da, u zavisnosti od individualnog problema i samog pristupa kozmetologa ili dermatologa vašem problemu, za kompletan efekat morate biti strpljivi u periodu od mesec – dva, dok nakon serije uzastopnih tretmana treba napraviti pauzu u periodu od oko tri nedelje do mesec dana. Nakon toga, dovoljno je da se vratite mikrodermoabraziji jednom u tri meseca.

Ako ste u dilemi da li da odaberete mikrodermoabraziju…

…ili neki drugi popularan piling, poput hemijskog, koji je sa pravom postao klasik među kozmetičkim tretmanima, odgovor je negde na pola puta između ova dva hit tretmana. Oba imaju isti, odnosno sličan efekat, ali je razlika u pristupu, a za koji da se odlučite najbolje će proceniti vaš kozmetolog kada odredi tip i stanje kože. Naravno, i vaše želje, odnosno cilj koji želite da postignete tretmanom, određuju tip pilinga – da li je polazna ideja da osvežite lice, da li želite antiejdž efekat, da li postoje ožiljci kojih želite da se rešite i slično. Hemijski piling sadrži kiseline koje imaju blagotvoran efekat i putem kiselina, bez mehaničkih procedura, postiže efekat, dok mikrodermoabrazija zbog mehaničkog tretiranja, bolje podstiče unutrašnje procese u koži. Individualni pristup je ključ uspešnog tretmana, i to zna svaki profesionalac koji se bavi negom kože.

Ipak, postoje osetljive grupe kada je u pitanju mikrodermoabrazija (kao i u slučaju brojnih drugih tretmana), tako da osobe sa dubokim ožiljcima, rozaceom, psorijazom, ili one sklone herpesu, ne bi trebalo da primenjuju ovaj tretman. Kada su akne u pitanju, mikrodermoabrazija je rešenje u ranijim stadijumima, dok bi je trebalo izbegavati ukoliko imate teži oblik ovog oboljenja. Takođe, ukoliko ste se prethodno podvrgli tretmanima poput botoksa ili filera, morate se pažljivo posavetovati sa svojim kozmetologom. I, naravno, trudnice treba da budu jako oprezne, te da u periodu trudnoće zaobilaze ovaj i slične tretmane, jer postoji rizik od infekcija.

Pravi odgovor za vaše dileme imaće vaš dermatolog ili estetičar, tako da ne zaboravite da se dobro raspitate o tome ko vrši tretman, da li je baš vama preporučljiv i kakav efekat možete da očekujete.

 

 

Foto: Freepik

 

Botoks ili hijaluronski fileri – prednosti i mane popularnih tretmana

0

I za botoks i za hijaluron važi mišljenje da imaju primat u svetu kozmetologije u pogledu estetskih korekcija na licu, ali njihova primena ima i širi opseg. U zavisnosti od toga koju regiju tretirate, zavisi i materijal i metoda koja će biti primenjivana, pa se u tom smislu botoks i hijaluron značajno razlikuju. Isto važi i za starosnu dob, gde ovi materijali ne pokazuju jednaku efikasnost kod osoba u zrelijim godinama, tako da, ako imate dilemu oko toga kako da postignete željeni cilj, savetujemo najpre detaljno informisanje i savetovanje sa stručnim licem. Kada govorimo o prednostima i manama botoksa i hijaluronskih filera, kao daleko najpopularnijih metoda u antiejdž i korektivnoj estetskoj medicini, važno je napomenuti da se uvek mora obratiti pažnja na individualne potencijale same kože, oblika lica, godine i druge faktore, što je razlog više da pronađete kozmetologa ili doktora od poverenja.

Botoks

U jedno nema sumnje – botoks je najefikasnije antiejdž rešenje, sa vrlo konkretnim dejstvom i efektom. Ubrizgavanjem botolinum toksina dolazi do blokiranja veze između mišića i impulsa koji ga tera da se pokreće, što rezultira delimičnim blokiranjem mimike, odnosno sprečava dalje boranje kože. Botoks, dakle, služi da onemogući veće kontrakcije mišića na licu, dok su efekti trajni u periodu od otprilike četiri meseca nakon tretmana. To ne znači da je mimika potpuno onemogućena i da vaše lice poprima izveštačen izraz – ove nijanse u efektima botoksa govore o stručnosti lekara koji primenjuje tretman.

Predrasude o botoksu

Nije ništa neobično ako imate negativne asocijacije na botoks jer smo svedoci brojnih loših posledica i neprirodnog izgleda lica nakon tretmana. Ipak, ono što vidimo u većoj meri je zapravo posledica neumerenih zahvata i nestručnosti, a ne štetnosti i nepraktičnosti materijala koji se koristi.

Botoks se koristi godinama, odnosno decenijama unazad u razne medicinske svrhe, dok je u poslednjim decenijama doživeo ekspanziju u estetskoj medicini te stekao status broj jedan među antiejdž tretmanima. Najpre, botulinum toksin A i botulinum toksin B koji se koriste u estetske svrhe, koriste se i kod neuroloških oboljenja (npr. migrene ili multiple skreloze). Dakle, botoks ima prirodno poreklo, nastalo od neurotoskina koji proizvodi bakterija clostridium botulinum. Ova materija se u medicini koristi potpuno prečišćena, obrađena i u manjim koncentacijama, tako da nema straha od nebezbednosti i toksičnosti samog materijala.
Kao i kod drugih sličnih zahvata, umerenost i ruke proverenog stručnjaka su ključ optimalnih promena koji će očuvati prirodan izgled lica.

Primena botoksa

Prva asocijacija je svakako tzv. zatezanje lica, ali kao što smo već napomenuli, botoks se ne primenjuje samo u estetskoj medicini – naveli smo određene neurološke probleme koje rešava botulinum toksin, a tu se priključuje i prekomerno znojenje pazuha, dlanova i stopala i redukovanje vidljivih desni. U nekim slučajevima, botoks se primenjuje radi redukcije lojnih žlezda na licu, kod osoba koje imaju masniju kožu, gde ima efekat smanjenja lučenja sebuma, matiranja tena i sužavanja pora.

U estetskoj medicini, botoks je pokazao najbolje rezultate u redukciji dubokih bora: na čelu, između obrva i oko očiju; pri prevenciji dubokih bora, u uklanjanju bora oko usana i na bradi, kao i mimičkih bora, u podmlađivanju kože na vratu i dekolteu, ali i kod podizanja kapaka ili asimetrije kapaka i obrva i kod podizanja brade.

Dakle, botoks može redukovati i preventivno delovati na nastanak dubokih bora te izmeniti simetriju lica tako da ona bude pravilnija. Preporučljiv je osobama sa izraženom mimikom lica, naročito u gornjoj trećini, kao i osobama u zrelijim godinama kojima je potreban nešto intenzivniji tretman bora nego što je, na primer, hijaluron.

Sama procedura nije komplikovana niti bolna i traje svega 15-ak minuta u zavisnosti od toga koja regija se tretira i koji je željeni rezultat. Najpre je potrebna detaljna konsultacija sa lekarom, koji će preciznije odrediti regije i količinu koju treba implementirati. Pre tretmana na kožu se nanosi anestetik kako bi procedura bila maksimalno prijatna. Ubodi tankim iglama vrše se na prethodno označenim mestima i pogađaju mišić.

Važno je napomenuti da, iako vaše želje možda idu u jednom pravcu, lekar može da preporuči i nešto drugačiji pristup – ako želite da tretirate jednu regiju i redukujete bore, moguće je da će lekar preporučiti ubrizgavanje botoksa u još neke, blisko povezane regije lica, kako bi se dobio potpun efekat. Pa tako, ako, na primer, želite da ispeglate čelo, moguće je da ćete morati tretirati i kapke koji utiču na mimiku tog dela.

Šta da očekujete nakon tretmana botoksom?

Potpun efekat tretmana videćete nakon maksimalno nedelju dana, koliko je potrebno da mišić postane poslušan i da mu se umanji aktivnost. Vaša koža izgleda pre svega podmlađeno, bore su zagleđene, odnosno mnogo manje vidljive, a osetićete promenu u mimici lica jer mišići ne odgovaraju na uobičajene komande, što sprečava nastanak novih bora.

Dejstvo botoksa traje do pola godine. Nakon toga efekti slabe, a ako ne ponavljate tretman, koža nastavlja da stari uobičajeno,  dok  se u nekim slučajevima primećuju pozitivni efekti na izgled kože  čak i ako ne dolazi do redovnog ponavljanja tretmana.

Nakon tretmana morate biti pažljivi sa tretiranim regijama, odnosno paziti da ga ne dodirujete i ne naslanjate na bilo kakvu površinu. Obavezno je izbegavanje težih fizičkih aktivnosti nekoliko dana nakon tretmana, dok se u narednih 24 sada od tretmana morate odreći šminke i drugih preparata za lice, masaže, saune, a takođe i konzumiranja alkohola.

Zanimljivo je da su upravo hijaluronski fieri idealan spoj sa botoksom, tako da sa ovim tretmanima možete nastaviti i nakon botoksa (doduše, ne odmah, nego nekoliko nedelja nakon tretmana) jer će pospešiti njegov efekat.

Prednosti botoksa

Najpre, botoks ima dejstvo zaustavljanja, odnosno blokiranja znojnih žlezda, što znači da će doći do pojave do manjeg lučenja znoja u tretiranim regijama. Osim toga, botoks popravlja cirkulaciju, tako da lice dobija drugačiji mladalački izgled na duže staze, odnosno čak i ako ne primenjujete botoks redovno nakon prestanka efekta.

I, na kraju, kada je pravo vreme za botoks?

Ovo je sigurno jedno od najčešćih pitanja i velika dilema kada je u pitanju ovaj tretman jer nam se čini da je možda prerano za botoks. Odgovor je, kao i uvek, u individualnom pristupu vašem licu i telu, ali jedno je sigurno: botoks nije rezervisan samo za redukciju postojećih bora, nego i za prevenciju njihovog nastanka. To ne znači da se preporučuje već u adolescentskom dobu, ali je svakako poželjno krenuti sa botoksom ranije, pre nego što duboke bore uzmu maha, uz pomoć malih doza. Često možemo naići na informaciju da je optimalno vreme za botoks između 25. i 30. godine, što će najbolje odrediti specijalista ove oblasti. Kakvo god da je stanje sa starenjem vaše kože, botoks u određenim količinama može da pomogne, razlika je u doziranju i regijama na kojima se primenjuje.

Hijalurnonski fileri

Nema pripadnice lepšeg pola koja nije u nekoj meri iskusila čari hijaluronske kiseline – bilo kroz dnevne i noćne kreme za lice ili kroz tretmane hijaluronskim filerima koji imaju široku primenu, od korekcije simetrije lica, preko podmlađivanja kože, do povećanja volumena određenih regija. Kao glavna prednost ovog tretmana ističe se prirodnost samog materijala jer je hijaluron već sadržan u sastavu naše kože, tako da ovim tretmanom zapravo samo bogatite i hidrirate svoju kožu, a uz određene količine filera vaše lice dobija i željeni izgled.

Za šta se sve koriste hijaluronski fileri?

I kao što je kod botoksa prva asocijacija zatezanje lica i izgled porcelanske lutke, tako su hijaluronski fileri postali sinonim za povećanje volumena usana (zamenivši štetne materijale poput silikona), što je samo jedan od načina na koji se mogu koristiti.

Hijaluronski fileri koriste se za konturisanje lica, naročito u regijama nosa, vilice i brade, popunjavanje dubljih i plićih bora i prevenciju njihovog nastanka, neutralisanje tamnih podočnjaka, povećanje volumena usana, jagodica i obraza, a kao prirodni hidrator kože, hijaluronski fileri sa sobom nose i lifting efekat, vraćanje volumena i sjaja koži i doprinose njenom podmlađenom izgledu. Baš zato su hijaluronski fileri prvi izbor svih pacijenata i lekara, jer imaju izuzetno povoljan efekat uz zaista minimalne kontraindikacije.

Možda će vas iznenaditi činjenica da se ovi fileri u sve većoj meri koriste za ispravljanje kontura nosa, čime se zaobilazi invazivni rinoplastički zahvat, jer uz optimalno određenu količinu filera vaš nos, koji je mnogima bolna tačka, dobija željeni izgled. Naravno, fileri se primenjuju u ovoj regiji ako se radi o estetskim zahtevima pacijenta, dok će za neke druge tegobe (npr. sa disanjem) verovatno biti potrebno da se obratite drugom lekaru. Isto je i sa konturama brade i vilice, gde fileri mogu ispraviti nepravilnu simetriju lica i doprineti njegovim skladnim crtama i obliku.

Kako hijaluron sam po sebi podstiče brojne procese u dubljim slojevima kože, pa tako i sintezu kolagena, često se primenjuje pri prevenciji i neutralisanju bora, a naročito ako one nisu dostigle dublji stadijum. Zato su fileri veoma često traženi u ove svrhe od strane mladih devojaka koje žele da na neinvazivan način započnu sa antiejdž tretmanima i spreče prerani nastanak bora.

Hijaluronski fileri su široko primenjivi na sve regije lica, vrat i dekolte, čak i u slučajevima kada želite da izgledate jedro i sveže, bez većeg konturisanja lica.

Ako vam se čini da hijaluronskim filerima možete da ispravite sve što ste ikada želeli na svom licu, verovatno niste pogrešili, ali ponavljamo, konsultacija sa specijalistom je ključna u postizanju najboljih rezultata.

U čemu je najveća prednost hijaluronskih filera?

Odgovor je zapravo jednostavan – u potpuno prirodnoj supstanci koja čini osnovni sastav filera. Zato treba objasniti šta je zapravo hijaluron i zašto smo ubeđeni da je toliko siguran. Ova, kako je još zovu, supstanca mladosti je potpuno prirodan sastojak koji već imate unutar svog organizma. Verovali ili ne, ali hijaluronska kiselina je po sastavu najsličnija – šećeru. Preciznije, radi se o složenom šećeru koji ulazi u sastav vezivnog tkiva i ima značajnu ulogu u vezivanju vode (što utiče na hidriranost kože), a posledično održava i tonus kože, neutrališe slobodne radikale, i, ono što je u estetskom pogledu najvažnije – održava volumen i tonus kože koji nas čini mladolikim.

Tako da, ubrizgavanjem hijaluronskih filera ne unosite nikakvo strano telo u organizam, naprotiv, telo pozitivno reaguje na hijaluron, a još jedna velika prednost je u sposobnosti hijaluronskih filera da se razgrade u koži, tako da nema straha od trajnih (neželjenih) dejstava.

Kako izgleda tretman filerima?

Vrlo slično kao i kod botoksa, u označene regije se ubrizgava određena količina hijalurona, uz prethodno nanet anestetik, što i ovu proceduru čini bezbolnom i minimalno invazivnom. Nema straha od alergijskih reakcija niti većih podliva i modrica. Potpun efekat, za razliku od botoksa, vidljiv je odmah, uz napomenu da tretirana regija može biti pod manjim otokom neposredno nakon tretmana. Efekti tretmana vidljivi su otprilike do godinu dana. Nakon toga možete ponoviti tretman, a interesantno je da sa svakim novim ubrizgavanjem dejstvo hijalurona traje duže i to uz manju količinu filera od prethodne. Mere opreza nakon tretmana slične su kao i kod botoksa.

Kada započeti sa hijaluronskim filerima?

Ova vrsta tretmana nije škodljiva nijednoj starosnoj dobi, iako se podrazumeva da se i sa hijaluronom ne kreće pre ranih dvadesetih godina. Mnogi su mišljenja da je hijaluron idealna preventiva za mlade devojke koje počinju sa antiejdž negom, dok kao samostalan tretman nije toliko efikasan u poznijim godinama, kada lice dobija dublje bore i koža u većoj meri izgubi tonus. Odnosno, hijaluron se kod većih znakova starenja preporučuje u kombinaciji sa drugim tretmanima. I u ovom slučaju su vrsta tretmana, tretirane regije i količina materijala stvar individualnog prilagođavanja pacijentovim kapacitetima i željama.

Kako da se odlučite između botoksa i hijaluronskih filera?

Stručnjaci govore da je botoks idealan za tretiranje gornje trećine lica, dakle – čela, kapaka i obrva te da u ovoj regiji daje najuočljivije rezultate. Mehanizam po kom botoks deluje (dakle, blokiranje rada mišića) doprinosi tome da se bore ne popunjavaju nego zaglađuju i ravnaju i zato se ne ubrizgava direktno u ova mesta nego posredno deluje na bore. Suprotno tome, hijaluronski fileri imaju takva fizička svojstva da popunjavaju bore i ubrizgavaju se upravo na ovim mestima gde postoje fine linije i dublje i pliće bore, za razliku od botoksa koji gađa mišić. Hijaluron je u tom smislu pogodan za donju polovinu lica.

U zavisnosti od tipa i stanja kože, od znakova starosti koji su manje ili više izraženi i od željenog efekta koji biste da postignete, doktor će znati da preporuči pravi tretman za vas. Nemojte se iznenaditi ako se radi čak i o kombinaciji ova dva tretmana jer upravo tako daju najbolje rezultate – na primer, ako su bore već duboke i vidljivo izražene, ni botoks nema supermoć da ih odjednom poravna, ali zato udružen sa hijaluronskim filerima koji popunjavaju botoksom već ublažene bore, možete postići sjajne rezultate.

 

 

Foto: Freepik

Rinoplastika: zdravstvena ili estetska potreba?

0

 

Kada kažemo plastične operacije, prva asocijacija je uglavnom negativna, što govori u prilog neinformisanosti i predrasudama koje imamo prema ovoj vrsti medicine. Neprirodan izgled koji  može biti rezultat ovakvih zahvata se ne podudara sa namenom plastičnih operacija, koje u mnogim slučajevima ne rešavaju estetske, nego zdravstvene, odnosno funkcionalne probleme određenih delova tela, dok je ekstremna promena izgleda nešto sasvim drugo. Kada je reč o nosu kao najistaknutijem delu lica, većina ljudi bi rado korigovala ovu regiju, ali preovladava strah od samog zahvata. Ipak, postoje situacije u kojima je rinoplastika, oblast hirurgije koja je zadužena za korekciju nosa, neophodna, a to su upravo problemi izazvani nepravilnim izgledom i građom ovog dela lica. U narednim redovima ćemo se pozabaviti zdravstvenim tegobama koje rešava ova savremena grana hirurgije.

Koje probleme rešava rinoplastika?

Operacija nosa je već dugo jedna od najaktuelnijih operacija u oblasti plastične hirurgije, do čega su je doveli kako estetski zahtevi, tako i zdravstvene potrebe pacijenta. Rinoplastikom se koriguju oblik, veličina i položaj nosa i nozdrva. Kako je ovde reč o zdravstvenim razlozima zbog kojih nam je rinoplastika neophodna, najpre se izdvajaju problem sa disanjem kao posledica nepravilne strukture ili drugih uzroka (alergije, povrede i slično)  i urođeni nedostaci. Nos zauzima najveći deo srednje trećine lica i kao takav podleže raznim deformitetima i devijacijama koje kvare kvalitet života.

Iako se često okrećemo njegovim fizičkim nedostacima, funkcija nosa je jedna od najvažnijih u ljudskom telu. Radi se o zaštitnom organu koji igra važnu ulogu pri pravilnom disanju, zagrevanju i hlađenju organizma, vlaženju, filtriranju vazduha, a naravno, čuvar je i čula mirisa. Osim toga, nos ima svoje refleksne radnje, odnosno funkcije kojima reaguje na spoljašnju sredinu i na taj način brani organizam (kijanje, sekrecija), a ima i određenu ulogu u govoru. Zato poremećaji u njegovoj strukturi povlače i brojne druge probleme, odnosno remete funkcije drugih organa.

Devijacija

Devijacija nosa je jedan od problema koji se uspešno rešavaju operacijom. Radi se o anatomskoj promeni, gde je središnja nosna pregrada iskrivljena i otežava disanje. Nos je podeljen na dve polovine nosnom pregradom (septum), a devijacija pregrade podrazumeva ispupčenje. Nastaje usled neadekvatnog razvoja koštanih i hrskavičnih struktura na licu.

Više od 90% populacije ima neki oblik devijacije nosa, a tačan uzrok nastanka nije precizno utvrđen, mada se kao najrasprostranjeniji uzročnik javljaju povrede. Devijacija tako može biti urođena i stečena. I dok je, prema nekim mišljenjima, razlog u evolucijskoj promeni u razvoju lobanje, drugi smatraju da je ključan faktor fetalni položaj, deficit hrane i stres majke tokom trudnoće, pa ovaj deo tela brže raste od drugih, kao i sam porođaj. Može biti i posledica udarca, operacija, zapaljenja ili malignih bolesti, ali može doći i kao rezultat kontinuiranih radnji u ranom detinjstvu, poput sisanja prstiju ili poremećaja zuba.

Devijacija nosa u znatnoj meri otežava funkcionisanje jer dovodi do čestih glavobolja, zapaljenja sinusa, nazalnog govora, promene osećaja mirisa, osećaja zapušenosti uha, a svi ovi simptomi mogu da ugroze i druge organe. Na primer, otežano disanje posredno oštećuje pluća i srce. Jedini način da se devijacija ispravi, jeste rinoplastika koja će zauvek otkloniti ovaj problem.

Različiti su oblici devijacije, a prema fizičkom obliku dele se na one u obliku latiničnog slova S, latiničnog C, u obliku manje grbe na nosu, neravnine i zadebljanja. Ukoliko se radi o stečenom obliku, Prepoznajemo ih po krivom obliku nosa već od najranijeg detinjstva.

Hipertrofija donjih nosnih šupljina

Hipertrofična zadebljanja u ovom delu nosa nastaju kao rezultat alergijskih reakcija (hroničnog rinitisa uglavnom), prekomernog korišćenja kapi za nos ili predstavlja prateći problem devijacije. Iako postoji terapijsko lečenje, u zavisnosti od stepena hipertrofije, preporučuje se i rinoplastika kao trajno rešenje. Kako se radi o pojavi hiperplazija na nosnim šupljinama i duž rubova, pa čak i na pojedinim delovima septuma (nosne pregrade), hipertrofija izaziva i druge probleme poput glavobolje, otežanog disanja, gnojne sekrecije i okolnih zapaljenja.

Perforacija septuma

Ovaj deformitet podrazumeva nastanak rupe u nosnoj pregradi, a posledica je povreda, hematoma, operacija, pa čak i ušmrkavanja kokaina. Vremenom se ovaj deformitet može povećati, tako da je potrebno odreagovati na vreme i u slučaju nekih od faktora, odmah se obratiti lekaru.

Kolaps nosne valvule

Ovde se radi o suženju najužeg dela nosne šupljine koja je glavni regulator prolaska vazduha kroz nos. Zapravo se radi o čestom deformitetu, koji se može ublažiti korišćenjem određene terapije, dok se za trajno rešenje preporučuje operativni zahvat koji će olakšati disanje.

Nosna polipoza

Pojava polipa u nosu predstavlja hronično zapaljensko oboljenje sluzokože nosa i sinusa, koja postaje otečena i iz tog razloga prodire u šupljinu nosa, čime se u velikoj meri otežava disanje. Polipi u nosu izazivaju pritsak u predelu lica, sluzav sekret iz nosa i osećaj slivanja sekreta u ždrelo. Čulo mirisa je oslabljeno. Savremeno lečenje polipa je skoro isključivo hirurško, kada se odstranjuju polipi, a u nekim slučajevima i sinusi koji su zahvaćeni.

Kako se izvodi rinoplastika?

Rinoplastiku mogu obavljati specijalisti plastične, rekonstruktivne, estetske i ORL hirurgije. Pripreme za zahvat obuhvataju snimanja nosa, kao i uzimanje brisa nosa i grla, a onda proveru opšte krvne slike, urina, EKG-a i RTG pluća. Pre samog zahvata treba izbegavati alkohol i cigarete, kao i određene suplemente koji utiču na koagulaciju krvi.

Pacijent je u opštoj anesteziji, dok trajanje zavisi od individualnog problema koji se rešava. Operacijom se postižu  promena u položaju hrskavice i kostiju, njihovog oblika, uklanjanje viška kože i hrskavice i slično. Nakon operacije, u nosne šupljine se stavljaju tamponi, koje će biti potrebno nositi i do nedelju dana, dok se na spoljašnju stranu nosa stavlja gips ili drugi zaštitni materijal. Boravak u bolnici traje najduže do dva dana nakon zahvata.

Nakon operacije, mogu da se jave podlivi oko očiju, krvarenje, otok čitavog lica, ali ovi simptomi su prolazni. Svakodnevne aktivnosti će morati malo da sačekaju, i to oko dve nedelje, dok intenzivniju fizičku aktivnost zaobilazete barem mesec dana. Kako biste olakšali sebi, nosite komotnu odeću koja se lako prevlači preko glave i spavajte na visokom uzglavlju kako bi otoci što pre prošli. Rezultate rinoplastike u punom sjaju možete očekivati tek nakon povlačenja otoka, a za to ponekad treba strpljenja u trajanju od nekoliko meseci.

Kako da se odlučite na ovaj korak?

Postoje deformiteti zbog kojih se morate odlučiti za rinoplastiku ukoliko ne želite da kvarite kvalitet života. U onim slučajevima kada vas strah sprečava da se rešite otežanog disanja ili nekog drugog problema, treba da se posavetujete sa stručnjakom iz ove oblasti koji će vam podrobnije, korak po korak, objasniti proceduru na osnovu vašeg slučaja i problema. Kako se radi o komplikovanom zahvatu, trebalo bi da pažljivo odaberete doktora i da, pre svega, ostvarite poverljiv odnos jer je za rinoplastiku potrebna i određena psihološka priprema.

 

Foto: Freepik

Vrste jogurta – koji postoje i koji su najbolji za zdravlje?

0

Mnogi narodi širom sveta svakodnevno koriste jogurt u svojoj ishrani, znajući da on ima pozitivne efekte na ljudsko zdravlje. Upravo zbog njegove široke rasprostranjenosti, na svetu danas postoje različite vrste jogurta.

Ovde ne mislimo samo na gusti, grčki i voćni jogurt. Zapravo, postoje i jogurti za koje mnogi od nas nikada nisu čuli, kao što su labneh, dahi i maconi. Svi oni prave se na sličan način, ali postoji bitna razlika u ukusu, koja ih odvaja od ostalih.

U nastavku teksta predstavljamo vam različite vrste ove ukusne i hranljive namirnice.

Kako jogurt utiče na naše zdravlje?

Jogurt je vrlo pogodan za zdravlje probavnog sistema, pogotovo debelog creva, i to zahvaljujući procesu fermentacije i probiotskim kulturama koje se u njemu nalaze. Dobre bakterje u jogurtu dovode našu crevnu floru u ravnotežu, deluju kao saveznici već prisutnim dobrim bakterijama i jačaju imuni sistem.

Takođe, jogurt sadrži D vitamin, kalcijum i fosfor, koji su bitni za zdravlje kostiju i zuba, kao i proteine i masti koji predstavljaju bitne hranljive sastojke za pravilno funkcionisanje organizma.

Jogurt je pogodan i za osobe koje ne tolerišu laktozu dovoljno dobro, jer on sadrži manji procenat laktoze od mleka. Naime, bakterije prisutne u jogurtu hrane se laktozom koja se nalazi u mleku, što dovodi do njene razgradnje.

Foto: Unsplash.com

Grčki jogurt – najpopularniji kremasti mlečni proizvod

Grčki jogurt pravi se kao i običan jogurt, zagrevanjem mleka i dodavanjem bakterija koje vrše proces fermentacije. Međutim, za razliku od običnog jogurta, grčki se nakon fermentacije procedi, čime se uklanja veliki deo surutke i tako dobija gušća tekstura.

Zanimljivo je da se u Grčkoj on pravi od kozjeg mleka, dok se u ostatku sveta uglavnom koristi kravlje mleko. Grčki jogurt je gušći, bogatiji i kremastiji od običnog jogurta. On ima više proteina i masti od običnog jogurta, ali kao i običan postoji u više varijanti, pa možete pronaći i niskomasni i punomasni grčki jogurt.

Kefir – tečni jogurt sa Kavkaza

Za razliku od svih ostalih vrsti jogurta koje ćemo pokriti u ovom tekstu, kefir je najsličniji običnom jogurtu. Ovde mislimo pre svega na njegovu teksturu, jer za razliku od ostalih, kefir nije gust, već redak tečni napitak.

Kefir je poreklom sa severnog Kavkaza. Dobija se fermentacijom mleka, za koju se koriste specijalna kefir zrna. Kefir zrna predstavljaju kombinaciju različitih mikrooorganizama koji pokreću proces fermentacije.

Rezultat ovog procesa je mlečni napitak tečne konzistencije, sličan jogurtu, laganog kiselkastog ukusa, sa blagom notom alkohola ili svežeg kvasca.

Skyr – islandski jogurt kao nasleđe Vikinga

Skyr ili islandski jogurt vrsta je jogurta poreklom sa Islanda.  Za pripremu skyra koristi se niskomasno mleko sa visokim udelom proteina, te ovaj mlečni proizvod karakteriše visok sadržaj proteina, a nizak sadržaj masti.

Skyr ima konzistenciju sličnu grčkom jogurtu, ali blaži ukus. Međutim, proces nastanka je drugačiji, jer se za razliku od grčkog jogurta, prilikom pripreme skyra mleko ne proceđuje od surutke. Za njegovu kremastu teksturu zaslužne su posebne bakterijske kulture koje se dodaju zagrejanom mleku.

FOTO: Pixabay.com

Labneh – kremasti jogurt sa Bliskog istoka

Labneh je vrsta jogurta koja potiče sa Bliskog istoka, tačnije iz Libana. Sličan je grčkom jogurtu, ali se pravi na drugačiji način. Pre svega, labneh je gušći od grčkog jogurta, nalik na krem sir.

Za njegovu pripremu koristi se kravlje mleko, i to punomasni jogurt od kravljeg mleka. Jogurt se cedi od surutke,  čime se dobija gusta konzistencija. Što se duže cedi, to će labneh biti gušći.

Dahi – indijski jogurt sa ljutim papričicama

Dahi je vrsta jogurta poreklom iz Indije. Dobija se fermentacijom mleka, najčešće kravljeg, ali nekada se pravi i od kozjeg ili bivoljeg mleka. Starter kultura za dahi se može praviti i sa ljutim paprikama, jer one sadrže bakteriju koja pospešuje fermentaciju.

Dahi je nastao u Indiji, ali se konzumira i u Bangladešu, Nepalu, Šri Lanki i Pakistanu, gde se često koristi kao baza za pravljenje različitih indijskih soseva.

Maconi – pikantni jogurt iz Jermenije

Macun ili Maconi još jedan je mlečni proizvod poreklom sa Kavkaza, ali ovog puta konkretno iz Jermenije. Kao i ostale vrste jogurta, nastaje fermentacijom mleka upotrebom mlečnih bakterija.

Priliikom pripreme uglavnom se koristiti kravlje mleko, ali priprema se i od kozjeg, ovčjeg ili bivoljeg mleka, kao i od njihove mešavine. Ovaj mlečni proizvod kremaste strukutre i blago pikantnog ukusa konzumira se u Jermeniji i Gruziji.

Foto: Pixabay.com

Kozji i ovčiji jogurt – zdrava alternativa kravljem mleku

Isto kao i ostali mlečni proizvodi, jogurt se najčešće pravi od kravljeg mleka, ali može se praviti i od drugih vrsti mleka. Pa tako, kozji jogurt dobija se fermentacijom kozjeg mleka, a ovčiji istim procesom obrade, ali ovčijeg mleka.

Koji jogurt je najzdraviji?

Kao što ste mogli pročitati, sve vrste jogurta prave se na sličan način. Ono što ih čini zdravim jeste proces fermentacije, kao i hranljivi sastojci koji se nalaze u mleku. Jogurt koji će biti najbolji za vas zavisi od vaših potreba, te ako ste na određenom režimu ishrane, birajte jogurt sa višim ili nižim procentom masti, kao i proteina.

Konferencija: Rizici novog doba – dve godine pandemije

0

Konferencija „Rizici novog doba: dve godine pandemije – Da li su novi modeli poslovanja trajno stanje, koje rizike nose i kako ih prevazići”, biće održana 23. juna, sa početkom u 10.00 časova, u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Više informacija o programu i mogućnostima za učestvovanje možete da pronađete na portalu www.beriskprotected.rs

Zašto je baš sada vreme za ovu temu?

Dve godine pandemije donele su brojne promene kako poslodavcima tako i zaposlenima, i dovele do toga da postaje neizbežno strateški pristupiti novim modelima poslovanja u skladu sa potrebama i trendovima.

Rast zdravstvenih rizika doneo je rast troškova za zdravstvenu negu kako na globalnom tako i na nacionalnom nivou, ali i na produžene rizike po efikasnost zaposlenih i produktivnost preduzeća. Da li dobrovoljno zdravstveno osiguranje – koje se udvostručava svake godine i postaje najbrže rastuće osiguranje u svetu – postaje „must have“ za poslodavce i zaposlene? Da li briga o mentalnom zdravlju zaposlenih postaje novi poslovni trend? Kako tehnologija- digitalizacija zdravstva, telemedicina –može da uštedi vreme i novac i poslodavcima i zaposlenima?

 

Istovremeno, više od 20% preduzeća u svetu prešlo je na „remote“ model poslovanja, a danas već trećina zaposlenih ne želi da se vrati u kancelarije po cenu promene posla. Jedan od najvećih rizika su sajber rizici: od početka pandemije sajber kriminal je dostigao stopu rasta od čak 600%. Kako se nove tehnologije bore s tim, i da li “nova realnost” i dalje uteruje strah u kosti?

Rad od kuće doneo je nove nedoumice u vezi sa bolovanjima, problematikom nezgode na radu, odgovornošću menadžera. Kako zakoni regulišu rad od kuće i da li bi (zašto i kako) radnu nedelju trebalo skratiti?

  • Konferenciju će otvoriti Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, a uvodno izlaganje o tome kako remote i hibridni model rada utiču na profit preduzeća, na strategiju poslovanja i zakone o radnim odnosima, imaćeJovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju.
  • O zdravstvenim rizicima govoriće Dejan Kovačević, savetnik za digitalno zdravstvo pri Kabinetu predsednika Vlade Srbije, zatim predstavnici osiguravajućih kompanija UNIQA, Globos, Wiener Stadtische, privatna medicinska ustanova Acibadem Bel Medic, vodeći svetski broker u osiguranju i savetovanju u oblasti rizika Marsh, prva wellbeing platforma za kompanije u Srbiji Rezilient,kompanija Heliant koja radi na digitalizaciji zdravstva u Srbiji, a svoje iskustvo će podeliti IN2Grupa koja je digitalizovala zdravstveni siste u Hrvatskoj.
  • O tome kako da podignemo informacionu bezbednost kompanije na viši nivo govoriće predstavnici kompanije Sky Express, dok će predstavnici kompanije COMING Computer Engineering otkriti zašto je cloud tehnologija bezbedan način za rad sa bilo kog kraja planete.
  • Na pitanje kako zakoni regulišu rad od kuće i da li bi (zašto i kako) radnu nedelju trebalo skratiti, te koje su nam regulatorne promene potrebne zbog izmenjenog načina poslovanjaodgovoriće predstavnici advokatske kancelarije TSG i HR kompanije ManPower.

Cilj konferencije je da privrednici u Srbiji sagledaju kakvi sve rizici prete njihovom poslovanju u izmenjenom ekonomskom okruženju, kakva je preventiva moguća i kako je sprovesti. Ove informacije pomoći će im da lakše planiraju poslovanje, definišu budžete i investicije u preventivu.

Platformu Be Risk Protected pokrenuli su portali Sve o osiguranju i Sve o novcu, sa namerom da kroz razne aktivnosti skrenu pažnju javnosti na rizike novog doba, i da informišu što širu publiku o veličini tih rizika, o raspoloživoj preventivi, i o mogućnostima nadoknade štete ukoliko se dogodi.

Kao „rizici novog doba” obrađuju se oni rizici koje, prema globalnim istraživanjima, privrednici u svetu prepoznaju kao „rizike budućnosti” – one za koje se procenjuje da mogu doneti najveće štete poslovanju u narednoj deceniji.

 

Program konferencije

9.30 – 10.00 Prijavljivanje
10.00 – 10.05 – Pozdrav organizatora
10.05 – 10.15 – Uvodno obraćanje
 Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije
10.15 – 10.25 – Globalni pregled uticaja pandemije na radne odnose: kako
remote i hibridni model rada utiču na profit preduzeća, na strategiju poslovanja,
na zakone o radnim odnosima?
Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za
Srbiju
10.25 – 11.15
Panel: U kojoj meri zdravstveni i sa njima povezani rizici mogu da ugroze
poslovanje kompanija – iskustvo iz pandemije, predviđanja i preventiva?
Kako zdravstveni rizici usled pandemije utiču na radnu sposobnost
zaposlenih, i posledično na profit preduzeća?
Da li je bolje osloniti se na državni, ili na privatni sektor u preventivi
zdravstvenih rizika?
Zašto munjevito raste dobrovoljno zdravstveno osiguranje?
Učesnici:
Dr Boris Popov, prva wellbeing platforma za kompanije u Srbiji Rezilient
Nemanja Petrović, direktor sektora za korporativne poslove, Globos
osiguranje 

 UNIQA osiguranje                                                                                                        
Privatna medicinska ustanova

11.15 – 11.30 – Kako sačuvati mentalno zdravlje zaposlenih, i koji su wellbeing
modeli najefikasniji?
Marsh – vodeći svetski broker u osiguranju i savetovanju u oblasti rizika

11.30 – 11.50
Kafe pauza
11.50 – 12.40
Panel: Trendovi u prevazilaženju zdravstvenih rizika za zaposlene i za preduzeća
Da li je pandemija promenila navike i potrebe zaposlenih kad je reč o
zdravstvenim uslugama, i kako odgovoriti na njih?
Šta za preduzeća znači digitalizacija zdravstvenog sistema u Srbiji? Šta bi
telemedicina značila za poslodavce?
Koji su najnoviji trendovi u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju? DZO
kao must have kod ozbiljnih poslodavaca.
Učesnici:
Dejan Kovačević, savetnik za digitalno zdravstvo pri Kabinetu predsednika
Vlade Srbije
Irena Pavićević, direktorka Sektora za osiguranje lica, Wiener Städtische
osiguranje
Vukašin Radulović, partner Heliant
Denis Jašarević, predsednik Uprave IN2 Grupa (kompanija koja je
digitalizovala zdravstveni sistem u Hrvatskoj)
Nove tehnologije kao „čamac za spas“ poslovanja u vreme promena izazvanih
pandemijom – pojedinačna izlaganja
12.40 – 12.55
Kako su sistemi sajber zaštite doprineli da „nova realnost“ ne uteruje strah u
kosti
Tiodor Jovović, CBO, SkyExpress
Aleksandar Mitić, Senior Security Engineer, SkyExpress
„MSSP komforna zona – Podignite informacionu bezbednost vaše kompanije na viši
nivo!”
13.55 – 13.10
Zašto novi modeli rada (remote i hibridni model) više nisu kamen spoticanja kad
je reč o sajber bezbednosti
Cyber security kompanija
13.10 – 13.25
Cloud tehnologija kao bezbedan način za rad sa bilo kog kraja planete
 Zoran Došlić, izvršni direktor, COMING
Roberto Poletto, direktor prodaje i marketinga, COMING
„Biznis i IT – siguran i pouzdan IT za biznis”
13.25 – 13.40
Kako uz pomoć veštačke inteligencije i Data Science lakše doći do savremenih
kupaca sa novim navikama nastalim tokom pandemije
 Data Science kompanija
13.40 – 13.45
Briga o zaposlenima kao jedan od Ciljeva održivog razvoja – osvrt sa aspekta
zaposlenih na osnovu rezultata istraživanja
Olivera Vuković, direktorka, SeConS grupa za razvojnu inicijativu
13.45 – 14.15
Kako zakoni regulišu rad od kuće i da li bi (zašto i kako) radnu nedelju trebalo
skratiti?
Koji su pravni problemi isplivali tokom prethodne dve godine? Kako se u
takvim slučajevima reguliše pitanje bolovanja, povreda na radu,
menadžerske odgovornosti?
Kako zakoni u Srbiji i okruženju gledaju na četvorodnevnu radnu nedelju,
koje su prednosti i nedostaci i da li će da zaživi u Srbiji?
Učesnici:
Ivana Stefanović, ekspert za radno pravo i partner, Advokatska kancelarija
TSG
ManPower
14.30 – Ručak, networking

Foto: Unsplash