Kako se menja odnos sa partnerom posle dolaska bebe

Dinamika odnosa među partnerima menja se kod većine parova nakon dolaska bebe. Jedan roditelj, obično majka, postaje preopterećena brigom oko deteta, ali i domaćinstva, zbog čega se drugi roditelj može osećati zapostavljeno.

Ovo su šest najčešćih problema koji se mogu javiti kada u vaš dom stigne novi član porodice. Naučite kako da se nosite sa njima.

1. Češće svađe zbog novih dužnosti

Pre dolaska bebe vi i vaš partner ste najverovatnije „samo“ išli na posao. Sada, jedan od vas ostaje kod kuće, najčešće mama. Na njoj je, osim brige o bebi, i većina ostalih kućnih poslova. Budući da su majke te koje noću češće ustaju zbog hranjenja, presvlačenja i uspavljivanja bebe, to znači da je i neispavana, pa ne čudi njena razočaranost partnerom koji ne želi da pomogne u kućnim poslovima.

Umesto da se oko toga svađate, ljubazno zamolite svog partnera da vam pomogne u onome što vam treba. Dajte mu jasna uputstva šta i kako treba da uradi.

Važno je da oboje razumete da to radite zbog porodice, a ne da biste olakšali posao onom drugom. S obzirom na to da dom delite, trebalo bi da delite i obaveze.

2. Ne podudaraju vam se mišljenja o roditeljstvu

Kao par možda ste se navikli na neslaganje oko svakodnevnih stvari poput bacanja čarapa na pod, a ne u korpu za veš. Ali sada imate bebu u kući i zajedno odlučujete o njoj. Vi i vaš partner ste dve različite osobe i sasvim je prirodno da se ponekad oko nekih stvari nećete složiti.

Važno je da saslušate onog drugog. Ne postoji ‘ispravno’ ili ‘pogrešno’, ali bi trebalo da donosite odluke na osnovu onoga šta je najbolje za vaše dete. Zaboravite na ego, a nesuglasice ne rešavajte pred detetom.

3. Nemate slobodnog vremena za sebe, a kamoli za partnera

Beba zahteva mnogo vremena i pažnje i tu nastaje najveća promena u dinamici odnosa među partnerima. Više nemate toliko vremena za vaš odnos i uživanje. Čak i kada ugrabite malo vremena, obično ste preumorni za bilo šta.

Dobra vest je da će se to promeniti. Najmanje vremena za sebe imate u bebinim prvim mesecima. Što beba bude starija, to će biti lakše, iako svaki period odrastanja nosi nove brige. Zamolite tetke, bake i deke da „uskoče“ makar jednom mesečno i pričuvaju bebu na sat ili dva, a vi iskoristite to vreme samo za sebe, na primer odlaskom na večeru.

4. Previše brinete o novcu

Dolazak novog člana porodice znači i da ćete više novca sada usmeravati na bebine potrebe. Oprema za bebe je prilično skupa, kao i garderoba zato, ako vas finansije brinu – pratite sniženja na kojima možete kupiti jeftiniju odeću, ali i kolica, krevetić i ostale potrepštine. Možete kupiti i polovni nameštaj, samo proverite da li je ispravan i koliko je korišćen.

5. Partner odlučuje sam, a vas ne pita ništa

Kada jedan partner donosi odluke bez konsultovanja sa drugim, to lako može da preraste u svađu. Tri ključa za zajedničko odlučivanje su komunikacija, poštovanje i poverenje. Morate razgovarati sa svojim partnerom i razumeti njegovu tačku gledišta. A kad to učinite, poštujte i ne kritikujte.

6. Prijatelji vas ređe zovu i posećuju

Većina ljudi kojima ste bili svakodnevno okruženi verovatno će promeniti ponašanje posle dolaska bebe. Shvataju da vam je beba prioritet i zbog toga bi mogli da se distanciraju od vas na neko vreme. A možda se i vi nesvesno udaljavate od njih.

Ako i dalje želite da budu u blizini, to im jasno dajte do znanja. Ako ne razumeju zašto ih ne zovete, razgovarajte s njima.

 

Foto: Simon Berger on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka