Botoks kose – Hit tretman za oporavak kose

Novina u beauty svetu koja je za kratko vreme privukla veliku pažnju jeste botoks kose, kao jedan od najefikasnijih tretmana kojim je možete oporaviti. Do sada smo se već dobro upoznali sa dejstvom botoksa na kožu i znamo ga kao tretman broj jedan u antiejdž medicini i kozmetici, a sada vam donosimo i sve prednosti botoksa za kosu.

Šta je u stvari botoks kose?

Botoks kose podrazumeva koncentrovani preparat koji se sastoji od aktivnih supstanci za regeneraciju vlasi i kože glave. 

U ovaj koktel ulaze brojni sastojci, a neki od njih su keratin, vitamin B, omega 3 masne kiseline, antioksidanti, vitamin E, ulje kavijara, kolagen, amino kiseline, proteini, esencijalna ulja, peptidi i slično, koji vašu kosu instant regenerišu, tako da su rezultati vidljivi odmah. Osnovna razlika u odnosu na botoks za kožu jeste u tome što botoks kose zapravo ne podrazumeva botulinum toksin (glavni sastojak botoksa za bore), tako da ovaj naziv za tretman kose shvatite opisno, a ne doslovno (drugim rečima, botoks kose ne zateže vaše vlasište, niti bilo šta slično). Ono zbog čega botoks kose nosi ovaj naziv jeste činjenica da tretman ispravlja nepravilnosti dlake, i to tako što popunjava njene šupljine, odnosno oštećenja i na taj način sprečava njeno lomljenje, uvijanje i pucanje.

 Kako deluje botoks za kosu?

Botoks za kosu deluje i površinski i dubinski, što znači da deo sastojaka direktno utiče na dlaku (npr. keratin), dok ostatak supstanci deluje ispod površine kože glave. 

Botoks za kosu ima široku primenu, tako da mu se priklanjaju osobe sa oštećenom, farbanom i tankom kosom, kao i one koje imaju problem sa opadanjem i gubitkom kose. Dobra stvar u vezi sa ovim tretmanom jeste što predstavlja spas za sve tipove kose, te ima višestruka dejstva i rešava različite tegobe koje se mogu javiti usled oštećene kože glave, ali i kao posledica mehaničkih oštećenja kose, što je vrlo dobro poznato ženama koje često farbaju ili peglaju kosu. 

S obzirom na to da se botoks kose bazira pretežno na prirodnim sastojcima, potpuno je bezbedan. 

 Koji preparati se koriste za botoks kose?

Potpuni efekat botoksa kose postiže se upotrebom više preparata za negu, ne samo koncentrata, a koji će kosu dubinski očistiti pre tretmana i otvoriti folikul dlake, ali i nahraniti nakon ispiranja. Dakle, u salonima će vam najpre oprati kosu prilagođenim šamponom (najčešće iz iste linije proizvoda), potom uraditi tretman, isprati kosu i naneti odgovarajuću masku. 

Kako se radi botoks kose?

Najpre, botoks kose zahteva dubinsko pranje kose, najbolje nekim blagim šamponom, a potom se nanose ampule sa koncentratom duž cele kose. Nakon što je preparat delovao, ispira se i potom se kosa pegla, kako bi sastojci prodrli duboko u dlaku. Posle toga, nanosi se maska za kosu sa obnavljajućim dejstvom, a onda se i maska ispira i možete se isfenirati. 

Preporučljivo je da se neko vreme (oko nedelju dana) nakon tretmana fenirate na ravno, kako se vlasi ne bi lomile i kako bi efekat bio dugotrajniji. Kod kuće koristite šampone bez sulfata, dakle ne previše agresivne preparate, kako ne biste umanjili efekte botoksa kose. 

Koliko traje tretman botoks kose u salonima?

Za botoks tretman kose u salonima biće potrebno da izdvojite oko sat vremena. Ampule, odnosno koncentrat koji se nanosi na kosu i koji je centralna procedura tretmana, treba da odstoji na kosi oko pola sata, a ako tu računamo i pranje pre i posle tretmana, nanošenje maske i feniranje – tretman u celini traje nešto duže.

Efekat tretmana obuhvata od 10 do 20 pranja, a nakon ovog perioda ga možete ponoviti.

Botoks kose kod kuće

Botoks kose je moguće odraditi i kod kuće, a prilično je jednostavan i efikasan, tako da je ovo pravo rešenje za one koji nikako ne stižu da zakažu svoj termin kod frizera. Iako preporučujemo da se za ovu vrstu tretmana najpre ipak obratite svom frizeru, činjenica je i da tretman kod kuće ima svojih prednosti i pozitivnih efekata. 

Preparati za botoks kose kod kuće najčešće su pravljeni u vidu gela ili spreja. Osim ovog preparata, potrebni su vam neki blagi šampon, presa za kosu, četka za feniranje i fen. Kosu morate dobro oprati, ali nikako nemojte koristiti regeneratore i slične preparate. Uz pomoć šprica koji ćete dobiti u setu za botoks kose, nanećete preparat, odnosno sadržaj ampule i naneti na kosu. 

Morate detaljno naneti preparat, na jako tanke pramenove kose, redom, kako bi efekat bio potpun. Izbegavajte teme glave

Preparat treba da deluje između pola sata i sat vremena, a onda isperite preparat, osušite kosu odozgo nadole, a potom uz pomoć prese ispravite kosu, jer toplota prese omogućava dublje prodiranje sastojaka u folikul dlake. 

 Negativna iskustva sa botoksom kose

Botoks kose se ne preporučuje osobama sa ekcemom i sličnim kožnim oboljenjima, kao ni onima koji pate od čestih alergija na različite proizvode. Takođe, trudnicama nije preporučljivo da rade ovaj tretman ni kod frizera, niti kod kuće, zbog određenih hemijskih sastojaka koje botoks kose mora da sadrži da bi bio efikasan. Važno je napomenuti i da ne treba jako često primenjivati ovaj tretman, odnosno ne treba ga ponavljati duži vremenski period uzastopno kako se kosa ne bi zasitila, te postala imuna na ovaj tretman, što znači da rezultati ne mogu biti vidljivi kao pri prvim primenama tretmana.

 Botoks kose ili keratinski tretman – Šta je efikasnije?

Keratinski tretman je dugo bio broj jedan rešenje za zdraviji izgled kose, ali se prednost ipak daje botoksu kose. Razlozi su više nego očigledni – keratinski tretman koristi mnogo više štetnih sastojaka (od kojih za neke važi i da su kancerogeni) u odnosu na botoks tretman, a razlika je i u samom efektu. Dok botoks kose ima dubinsko i negujuće dejstvo i na vlasi i na kožu glave, keratinski tretman se pre svega primenjuje za oporavak dlake i za ispravljanje kose. Tako da, benefiti botoksa kose su brojniji u odnosu na keratinski tretman, premda oba daju izuzetne rezultate, i to odmah. Ipak, ako se dvoumite koji tretman je efikasniji, prednost ide botoksu kose zbog aktivnih sastojaka koji odgovaraju svakom tipu kose, nisu štetni po zdravlje i osim što će vašu kosu učiniti bujnijom i zdravijom, deluje dugotrajno na kožu glave i neguje je. 

Najpopularniji brendovi botoksa za kosu

Na tržištu sada već možete pronaći veliki broj preparata za botoks kose ili onih koji nude efekat sličan tretmanu, a mi vam donosimo neke od najtraženijih. 

  • Alfaparf botoks kose – Alfaparf je jedna od profesionalnih linija za negu kose i trenutno jedna od najpopularnijih. Njihove proizvode ne možete naći baš u svakoj drogeriji, ali s obzirom na relativno povoljnu cenu, vredi potražiti ili naručiti onlajn preko ovlašćenih prodavaca. Serija Cellula Madre namenjena je botoksu kose i pravljena je u dve varijante – za normalnu i za oštećenu kosu, a recenzije su više nego zadovoljavajuće.
  • Loreal botoks za kosu – Loreal je jedna od retkih kuća koja je jednako popularna po proizvodima za negu kože i kose u istoj meri kao i po makeup proizvodima, a kada je reč o kosi, izdvojili su se i po preparatima za profesionalnu upotrebu koje koriste brojni saloni u Srbiji. Linija Loreala za botoks kose zove se Fiberceutic, a možete ga kupiti u nekom od salona koji koristi njihove proizvode, ili onlajn. Cena je slična kao i u slučaju Alfaparf proizvoda.
  • Revlon botoks za kosu – Revlon poslednjih godina prednjači kada je reč o preparatima za negu kose, a kvalitet prati i cena, tako da su njihovi proizvodi nešto skuplji u odnosu na gorenavedene. Linija za botoks kose koju je izbacio Revlon zove se Color Sublime Dose i pretežno je namenjena oštećenoj farbanoj kosi, ali je možete koristiti i ukoliko se ne farbate. Revlonove proizvode takođe nećete sretati u drogerijama (osim njihovog, sada već kultnog spreja za kosu Unique1, koji takođe pruža intezivnu negu kose), ali ih potražite u salonima.

 Cene botoksa za kosu

Cena botoksa kose u frizerskim salonima kreće se između 1500 i 3000 dinara, dok preparati za kućnu upotrebu koštaju otprilike između 1000 i 4000 dinara, u zavisnosti od toga za kog proizvođača se odlučite. 

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka