Botoks ili hijaluronski fileri – prednosti i mane popularnih tretmana

I za botoks i za hijaluron važi mišljenje da imaju primat u svetu kozmetologije u pogledu estetskih korekcija na licu, ali njihova primena ima i širi opseg. U zavisnosti od toga koju regiju tretirate, zavisi i materijal i metoda koja će biti primenjivana, pa se u tom smislu botoks i hijaluron značajno razlikuju. Isto važi i za starosnu dob, gde ovi materijali ne pokazuju jednaku efikasnost kod osoba u zrelijim godinama, tako da, ako imate dilemu oko toga kako da postignete željeni cilj, savetujemo najpre detaljno informisanje i savetovanje sa stručnim licem. Kada govorimo o prednostima i manama botoksa i hijaluronskih filera, kao daleko najpopularnijih metoda u antiejdž i korektivnoj estetskoj medicini, važno je napomenuti da se uvek mora obratiti pažnja na individualne potencijale same kože, oblika lica, godine i druge faktore, što je razlog više da pronađete kozmetologa ili doktora od poverenja.

Botoks

U jedno nema sumnje – botoks je najefikasnije antiejdž rešenje, sa vrlo konkretnim dejstvom i efektom. Ubrizgavanjem botolinum toksina dolazi do blokiranja veze između mišića i impulsa koji ga tera da se pokreće, što rezultira delimičnim blokiranjem mimike, odnosno sprečava dalje boranje kože. Botoks, dakle, služi da onemogući veće kontrakcije mišića na licu, dok su efekti trajni u periodu od otprilike četiri meseca nakon tretmana. To ne znači da je mimika potpuno onemogućena i da vaše lice poprima izveštačen izraz – ove nijanse u efektima botoksa govore o stručnosti lekara koji primenjuje tretman.

Predrasude o botoksu

Nije ništa neobično ako imate negativne asocijacije na botoks jer smo svedoci brojnih loših posledica i neprirodnog izgleda lica nakon tretmana. Ipak, ono što vidimo u većoj meri je zapravo posledica neumerenih zahvata i nestručnosti, a ne štetnosti i nepraktičnosti materijala koji se koristi.

Botoks se koristi godinama, odnosno decenijama unazad u razne medicinske svrhe, dok je u poslednjim decenijama doživeo ekspanziju u estetskoj medicini te stekao status broj jedan među antiejdž tretmanima. Najpre, botulinum toksin A i botulinum toksin B koji se koriste u estetske svrhe, koriste se i kod neuroloških oboljenja (npr. migrene ili multiple skreloze). Dakle, botoks ima prirodno poreklo, nastalo od neurotoskina koji proizvodi bakterija clostridium botulinum. Ova materija se u medicini koristi potpuno prečišćena, obrađena i u manjim koncentacijama, tako da nema straha od nebezbednosti i toksičnosti samog materijala.
Kao i kod drugih sličnih zahvata, umerenost i ruke proverenog stručnjaka su ključ optimalnih promena koji će očuvati prirodan izgled lica.

Primena botoksa

Prva asocijacija je svakako tzv. zatezanje lica, ali kao što smo već napomenuli, botoks se ne primenjuje samo u estetskoj medicini – naveli smo određene neurološke probleme koje rešava botulinum toksin, a tu se priključuje i prekomerno znojenje pazuha, dlanova i stopala i redukovanje vidljivih desni. U nekim slučajevima, botoks se primenjuje radi redukcije lojnih žlezda na licu, kod osoba koje imaju masniju kožu, gde ima efekat smanjenja lučenja sebuma, matiranja tena i sužavanja pora.

U estetskoj medicini, botoks je pokazao najbolje rezultate u redukciji dubokih bora: na čelu, između obrva i oko očiju; pri prevenciji dubokih bora, u uklanjanju bora oko usana i na bradi, kao i mimičkih bora, u podmlađivanju kože na vratu i dekolteu, ali i kod podizanja kapaka ili asimetrije kapaka i obrva i kod podizanja brade.

Dakle, botoks može redukovati i preventivno delovati na nastanak dubokih bora te izmeniti simetriju lica tako da ona bude pravilnija. Preporučljiv je osobama sa izraženom mimikom lica, naročito u gornjoj trećini, kao i osobama u zrelijim godinama kojima je potreban nešto intenzivniji tretman bora nego što je, na primer, hijaluron.

Sama procedura nije komplikovana niti bolna i traje svega 15-ak minuta u zavisnosti od toga koja regija se tretira i koji je željeni rezultat. Najpre je potrebna detaljna konsultacija sa lekarom, koji će preciznije odrediti regije i količinu koju treba implementirati. Pre tretmana na kožu se nanosi anestetik kako bi procedura bila maksimalno prijatna. Ubodi tankim iglama vrše se na prethodno označenim mestima i pogađaju mišić.

Važno je napomenuti da, iako vaše želje možda idu u jednom pravcu, lekar može da preporuči i nešto drugačiji pristup – ako želite da tretirate jednu regiju i redukujete bore, moguće je da će lekar preporučiti ubrizgavanje botoksa u još neke, blisko povezane regije lica, kako bi se dobio potpun efekat. Pa tako, ako, na primer, želite da ispeglate čelo, moguće je da ćete morati tretirati i kapke koji utiču na mimiku tog dela.

Šta da očekujete nakon tretmana botoksom?

Potpun efekat tretmana videćete nakon maksimalno nedelju dana, koliko je potrebno da mišić postane poslušan i da mu se umanji aktivnost. Vaša koža izgleda pre svega podmlađeno, bore su zagleđene, odnosno mnogo manje vidljive, a osetićete promenu u mimici lica jer mišići ne odgovaraju na uobičajene komande, što sprečava nastanak novih bora.

Dejstvo botoksa traje do pola godine. Nakon toga efekti slabe, a ako ne ponavljate tretman, koža nastavlja da stari uobičajeno,  dok  se u nekim slučajevima primećuju pozitivni efekti na izgled kože  čak i ako ne dolazi do redovnog ponavljanja tretmana.

Nakon tretmana morate biti pažljivi sa tretiranim regijama, odnosno paziti da ga ne dodirujete i ne naslanjate na bilo kakvu površinu. Obavezno je izbegavanje težih fizičkih aktivnosti nekoliko dana nakon tretmana, dok se u narednih 24 sada od tretmana morate odreći šminke i drugih preparata za lice, masaže, saune, a takođe i konzumiranja alkohola.

Zanimljivo je da su upravo hijaluronski fieri idealan spoj sa botoksom, tako da sa ovim tretmanima možete nastaviti i nakon botoksa (doduše, ne odmah, nego nekoliko nedelja nakon tretmana) jer će pospešiti njegov efekat.

Prednosti botoksa

Najpre, botoks ima dejstvo zaustavljanja, odnosno blokiranja znojnih žlezda, što znači da će doći do pojave do manjeg lučenja znoja u tretiranim regijama. Osim toga, botoks popravlja cirkulaciju, tako da lice dobija drugačiji mladalački izgled na duže staze, odnosno čak i ako ne primenjujete botoks redovno nakon prestanka efekta.

I, na kraju, kada je pravo vreme za botoks?

Ovo je sigurno jedno od najčešćih pitanja i velika dilema kada je u pitanju ovaj tretman jer nam se čini da je možda prerano za botoks. Odgovor je, kao i uvek, u individualnom pristupu vašem licu i telu, ali jedno je sigurno: botoks nije rezervisan samo za redukciju postojećih bora, nego i za prevenciju njihovog nastanka. To ne znači da se preporučuje već u adolescentskom dobu, ali je svakako poželjno krenuti sa botoksom ranije, pre nego što duboke bore uzmu maha, uz pomoć malih doza. Često možemo naići na informaciju da je optimalno vreme za botoks između 25. i 30. godine, što će najbolje odrediti specijalista ove oblasti. Kakvo god da je stanje sa starenjem vaše kože, botoks u određenim količinama može da pomogne, razlika je u doziranju i regijama na kojima se primenjuje.

Hijalurnonski fileri

Nema pripadnice lepšeg pola koja nije u nekoj meri iskusila čari hijaluronske kiseline – bilo kroz dnevne i noćne kreme za lice ili kroz tretmane hijaluronskim filerima koji imaju široku primenu, od korekcije simetrije lica, preko podmlađivanja kože, do povećanja volumena određenih regija. Kao glavna prednost ovog tretmana ističe se prirodnost samog materijala jer je hijaluron već sadržan u sastavu naše kože, tako da ovim tretmanom zapravo samo bogatite i hidrirate svoju kožu, a uz određene količine filera vaše lice dobija i željeni izgled.

Za šta se sve koriste hijaluronski fileri?

I kao što je kod botoksa prva asocijacija zatezanje lica i izgled porcelanske lutke, tako su hijaluronski fileri postali sinonim za povećanje volumena usana (zamenivši štetne materijale poput silikona), što je samo jedan od načina na koji se mogu koristiti.

Hijaluronski fileri koriste se za konturisanje lica, naročito u regijama nosa, vilice i brade, popunjavanje dubljih i plićih bora i prevenciju njihovog nastanka, neutralisanje tamnih podočnjaka, povećanje volumena usana, jagodica i obraza, a kao prirodni hidrator kože, hijaluronski fileri sa sobom nose i lifting efekat, vraćanje volumena i sjaja koži i doprinose njenom podmlađenom izgledu. Baš zato su hijaluronski fileri prvi izbor svih pacijenata i lekara, jer imaju izuzetno povoljan efekat uz zaista minimalne kontraindikacije.

Možda će vas iznenaditi činjenica da se ovi fileri u sve većoj meri koriste za ispravljanje kontura nosa, čime se zaobilazi invazivni rinoplastički zahvat, jer uz optimalno određenu količinu filera vaš nos, koji je mnogima bolna tačka, dobija željeni izgled. Naravno, fileri se primenjuju u ovoj regiji ako se radi o estetskim zahtevima pacijenta, dok će za neke druge tegobe (npr. sa disanjem) verovatno biti potrebno da se obratite drugom lekaru. Isto je i sa konturama brade i vilice, gde fileri mogu ispraviti nepravilnu simetriju lica i doprineti njegovim skladnim crtama i obliku.

Kako hijaluron sam po sebi podstiče brojne procese u dubljim slojevima kože, pa tako i sintezu kolagena, često se primenjuje pri prevenciji i neutralisanju bora, a naročito ako one nisu dostigle dublji stadijum. Zato su fileri veoma često traženi u ove svrhe od strane mladih devojaka koje žele da na neinvazivan način započnu sa antiejdž tretmanima i spreče prerani nastanak bora.

Hijaluronski fileri su široko primenjivi na sve regije lica, vrat i dekolte, čak i u slučajevima kada želite da izgledate jedro i sveže, bez većeg konturisanja lica.

Ako vam se čini da hijaluronskim filerima možete da ispravite sve što ste ikada želeli na svom licu, verovatno niste pogrešili, ali ponavljamo, konsultacija sa specijalistom je ključna u postizanju najboljih rezultata.

U čemu je najveća prednost hijaluronskih filera?

Odgovor je zapravo jednostavan – u potpuno prirodnoj supstanci koja čini osnovni sastav filera. Zato treba objasniti šta je zapravo hijaluron i zašto smo ubeđeni da je toliko siguran. Ova, kako je još zovu, supstanca mladosti je potpuno prirodan sastojak koji već imate unutar svog organizma. Verovali ili ne, ali hijaluronska kiselina je po sastavu najsličnija – šećeru. Preciznije, radi se o složenom šećeru koji ulazi u sastav vezivnog tkiva i ima značajnu ulogu u vezivanju vode (što utiče na hidriranost kože), a posledično održava i tonus kože, neutrališe slobodne radikale, i, ono što je u estetskom pogledu najvažnije – održava volumen i tonus kože koji nas čini mladolikim.

Tako da, ubrizgavanjem hijaluronskih filera ne unosite nikakvo strano telo u organizam, naprotiv, telo pozitivno reaguje na hijaluron, a još jedna velika prednost je u sposobnosti hijaluronskih filera da se razgrade u koži, tako da nema straha od trajnih (neželjenih) dejstava.

Kako izgleda tretman filerima?

Vrlo slično kao i kod botoksa, u označene regije se ubrizgava određena količina hijalurona, uz prethodno nanet anestetik, što i ovu proceduru čini bezbolnom i minimalno invazivnom. Nema straha od alergijskih reakcija niti većih podliva i modrica. Potpun efekat, za razliku od botoksa, vidljiv je odmah, uz napomenu da tretirana regija može biti pod manjim otokom neposredno nakon tretmana. Efekti tretmana vidljivi su otprilike do godinu dana. Nakon toga možete ponoviti tretman, a interesantno je da sa svakim novim ubrizgavanjem dejstvo hijalurona traje duže i to uz manju količinu filera od prethodne. Mere opreza nakon tretmana slične su kao i kod botoksa.

Kada započeti sa hijaluronskim filerima?

Ova vrsta tretmana nije škodljiva nijednoj starosnoj dobi, iako se podrazumeva da se i sa hijaluronom ne kreće pre ranih dvadesetih godina. Mnogi su mišljenja da je hijaluron idealna preventiva za mlade devojke koje počinju sa antiejdž negom, dok kao samostalan tretman nije toliko efikasan u poznijim godinama, kada lice dobija dublje bore i koža u većoj meri izgubi tonus. Odnosno, hijaluron se kod većih znakova starenja preporučuje u kombinaciji sa drugim tretmanima. I u ovom slučaju su vrsta tretmana, tretirane regije i količina materijala stvar individualnog prilagođavanja pacijentovim kapacitetima i željama.

Kako da se odlučite između botoksa i hijaluronskih filera?

Stručnjaci govore da je botoks idealan za tretiranje gornje trećine lica, dakle – čela, kapaka i obrva te da u ovoj regiji daje najuočljivije rezultate. Mehanizam po kom botoks deluje (dakle, blokiranje rada mišića) doprinosi tome da se bore ne popunjavaju nego zaglađuju i ravnaju i zato se ne ubrizgava direktno u ova mesta nego posredno deluje na bore. Suprotno tome, hijaluronski fileri imaju takva fizička svojstva da popunjavaju bore i ubrizgavaju se upravo na ovim mestima gde postoje fine linije i dublje i pliće bore, za razliku od botoksa koji gađa mišić. Hijaluron je u tom smislu pogodan za donju polovinu lica.

U zavisnosti od tipa i stanja kože, od znakova starosti koji su manje ili više izraženi i od željenog efekta koji biste da postignete, doktor će znati da preporuči pravi tretman za vas. Nemojte se iznenaditi ako se radi čak i o kombinaciji ova dva tretmana jer upravo tako daju najbolje rezultate – na primer, ako su bore već duboke i vidljivo izražene, ni botoks nema supermoć da ih odjednom poravna, ali zato udružen sa hijaluronskim filerima koji popunjavaju botoksom već ublažene bore, možete postići sjajne rezultate.

 

 

Foto: Freepik

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka