Bolovi u grlu: Kako sprečiti i lečiti

Dolazak jeseni, pored prijatnih trenutaka kod kuće pod ćebetom, ili pak u šetnji gradom uz
pečeno kestenje i čuveni pumpkin spice latte, nagoveštava i neke manje prijatne. Tako je –
kreće sezona virusa. Kao da nam nije dosta pandemije korone koja ne jenjava! Ali, sezonski virusi nažalost ne znaju za odmor. Kako nas s prvim jesenjim danima očekuju česte promene u temperaturi i vlažnosti vazduha, dobro se pripremite na eventualne zdravstvene probleme. Jedan od najčešćih je, naravno, bolovi u grlu.

Zašto vas boli grlo?

Bolovi u grlu najčešće su posledica pojave virusa ili bakterija, a uslovi koji im naročito pogoduju javljaju se upravo u ovo doba godine, i lako ih je „pokupiti“ – prenose se prljavim rukama, udisanjem, poljupcem. Iako od bolova u grlu najčešće pate deca i mladi, to ne znači da ste sigurni ako ste stariji – niko nije. Ako dišete isključivo na usta, takođe je moguće da se pojavi grlobolja. Grlobolja nije uvek ozbiljna, posebno ako je ne prati visoka temperatura.

Naravno, i u tom slučajevu veoma je neprijatna i razumemo da želite da je se rešite što pre! Ipak, ako primećujete da traje više od dve nedelje, i pored praćenja saveta lekara, obavezno mu se obratite opet – to može biti znak ozbiljnijeg problema.

Kako izgleda grlobolja?

Najčešći simptomi su, očigledno – bolovi u grlu, praćeni problemima kod gutanja. Nekad je praćena povišenom telesnom temperaturom; nekad se bol širi ka ušima ili pak oteknu limfne žlezde na vratu i ispod donje vilice. Grlobolja izazvana virusom ima blaže simptome nego bakterijska grlobolja, i najčešće je u pitanju obična prehlada. Eventualno je drugačije kod grlobolje izazvane koksaki virusom, gde je moguće da dođe do pojave malih plikova na nepcu i krajnicima.

S druge strane, ako ste imali nesreću da bolove u grlu izazove streptokoke, osim bola u grlu, krajnici su otečeni, pacijent ima neprijatan dah i oseća se slabo i bolesno, a ima i povišenu temperaturu. Lečenje ovakve grlobolje izuzetno je važno, jer bakterija Streptococcus izaziva reumatsku groznicu, ozbiljno oboljenje koje može dovesti do oštećenja srčanih zalistaka.

Kako se leči grlobolja?

Da bi se grlobolja uspešno lečila, važno je prvo postaviti odgovarajuću dijagnozu. Vaš
izabrani lekar dijagnozu će postaviti na osnovu simptoma, a nekad uz to uključiti i bris iz grla ili i uzorak krvi. U pomoć uglavnom stižu i sprejevi i tablete koji u sebi sadrže antiseptike i anestetike. Ukoliko nemate povišenu temperaturu niti drugih tegova i uopšteno govoreći dobro se osećate, vaš lekar najverovatnije neće ni tražiti bris grla jer su velike šanse da imate virusnu grlobolju koja će proći za nekoliko dana.

Kako ostati siguran od grlobolje?

Kako grlobolja svakako nije nešto čime želite da se bavite ove jeseni, niti inače, možete da se pozabavite time da zaštitite svoje grlo.

1. Dišite na nos. Da li ste znali da disanje na usta oštećuje sluznicu grla? Jedini zdrav način disanja upravo je disanje na nos, te zato pazite da su vam nosni hodnici prohodni, a sluznica nosa zdrava.

2. Štedite grlo. Ne pričajte mnogo, pravite pauze, a posebno nemojte dugo pričati na
hladnom i otvorenom. Ako osetite da grlo kreće da vas boli i grebe, predahnite malo i
ostavite važan monolog za drugi put, ako je to moguće.

3. Koristite pastile za grlo. Pastile su sjajne za zaštitu sluznice grla!

4. Pažljivo s napicima. Svaki ekstrem je loš, pa zato sačuvajte grlo od vrućih, ali i veoma
hladnih napitaka.

Šta kad vas već boli grlo?

Ukoliko ipak niste uspeli da se sačuvate, evo kako možete olakšati simptome bolnog grla.

1. Hidrirajte se. Sećate li se kako su vam, kao malima, govorili da morate da pijete mnogo tečnosti kad ste bolesni? To je upravo zato što dehidrirano telo ne proizvodi dovoljno pljuvačke da grlo drži prirodno „podmazanim“, a to onda dovodi do većeg otoka grla i, posledično, upale i više bola. Pijte vodu i čajeve koji vam prijaju, jedite supe – ali nemojte konzumirati vrele stvari, jer one mogu negativno uticati na već osetljivo grlo. S ovim u vezi, dok vas boli grlo, pokušajte da se suzdržite od kofeina i alkohola, koji će vas još više „osušiti“.

2. Koristite osveživač vazduha. Što je vazduh suvlji, to će vam više smetati, dok vlažni vazduh može pomoći kod umirivanja otečenog tkiva u nosu i grlu. Uključite ovlaživač vazduha, ili jednostavno stavite posudicu s vodom na radijator. Po sličnom principu deluju i čuvena inhalacija vlažnog vazduha gde ćete jednostavno preko veće posude s vrućom vodom prebaciti peškir i udisati isparenja – pa čak i tuširanje.

3. Pijte slanu vodu. Slana voda može da pomogne kod suvog kašlja, ako je to simptom koji takođe imate. Sasvim malo soli, na vrh kašičice, stavite u pola litra vode, i ispijajte tu vodu po par gutljaja kako biste vlažili grlo.

4. Koristite pastile. Osim što pomažu u sprečavanju bola u grlu, pastile pomažu i kad do
njega dođe. Osim što svojim sastavom pomažu grlu da se izleči od virusa ili bakterija, te
podižu imunitet, pastile su važne jer utiču na proizvodnju pljuvačke. Više pljuvačke vlaži grlo, a osim toga, omogućava telu da potisne eventualne viruse u želudac gutanjem. Želudac je, kao što znate, vrlo neprijateljsko okruženje za njihov život – naime, biće uništeni želudačnom kiselinom!

Ukoliko vaš bol u grlu ne prestaje danima, obavezno se obratite lekaru.

 

Woman photo created by cookie_studio – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka