Bolne menstruacije: Problem koji remeti svakodnevicu

Verovatno nema osobe ženskog pola koja može da kaže da se nijednom nije susrela sa problemom bolne menstruacije, štaviše, ovo je tipičan ženski problem koji vrlo često onesposobljava u svakodnevnom, uobičajenom funkcionisanju.

Bolovi koji se javljaju tokom prva dva dana menstruacije su u tom smislu normalni, te ne ostavljaju prostora za brigu, ali isto tako se u mnogim slučajevima teško mogu pregurati bez upotrebe odgovarajućih lekova. Donji deo stomaka, krsta, butine i kukovi su sporne tačke bola, pored drugih nuspojava u ovom periodu poput dijareje, povraćanja i promenljivog raspoloženja, odnosno, izraženijih emocija.

Uzrok bolne menstruacije

Najčešći uzroci bolnih menstruacija, iliti primarne dismenoreje, jesu nedovoljno razvijena materica, njen nepravilan položaj ili visok nivo prostaglandina – supstanci koje dovode do kontrakcija, odnosno grčenja materice. Takođe, sa intenzivnijim bolom susreću se pripadnice ženskog pola mlađe od 20 godina, kao i one koje konzumiraju cigarete, a kao što se može i pretpostaviti, porodična istorija bolnih menstruacija najčešće se prenosi, te je i ovo jedan od uzroka.

Žene koje imaju neredovan ciklus su jedna od ugroženijih grupa kada su menstrualni bolovi u pitanju. Sve ovo pak, ne predstavlja veliki razlog za brigu, ali postoje i oni bolovi koji su pokazatelji ozbiljnijih ginekoloških problema, te zahtevaju lekarsku intervenciju.

Tu se radi o sekundarnoj dismenoreji, koja ukazuje na postojanje mioma (nekancerogenog tumora), infekcije prenesene seksualnim putem, upale materice ili jajnika, ili pojava poput endometrioze (benigno prisustvo sluzokože materice u jajnicima, jajovodima, plućima, crevima, pupku, grliću materice i drugim mestima) i adenomioze (benigno urastanje sluzokože materice u sam mišićni sloj materice). 

Bolne menstruacije i plodnost

Pomenuta endometrioza kao uzrok jako bolnih menstruacija može imati veze sa plodnošću. Kako tkivo materice raste van materice, te uzrokuje bolne grčeve, neprijatnosti tokom seksualnih odnosa i slično, endometrioza zadaje velike probleme kojima je zapravo teško ući u trag. Iako je mali procenat žena kod kojih se ne otkrije ovaj problem, mogu proći godine dok se ne uoči o čemu se zaista radi. Endometrioza se leči, stoga je treba ispitati na vreme, a najteža posledica jeste neplodnost

Neki od pokazatelja da je možda reč o endometriozi su bolni intimni odnosi ili mokrenje, zatvor i grčevi koji se ne javljaju samo pre i tokom mensturacije, zatim dugoročno neuspešni pokušaji da se ostane u drugom stanju, kao i olakšanje koje osetite pri korišćenju protivupalnih lekova ili pilula za kontracepciju. U ovim slučajevima bilo bi dobro uraditi detaljan pregled unutrašnjih reproduktivnih organa, laparoskopiju, koji bi utvrdio da li se radi o endometriozi.

Obilne menstruacije i ugrušci

Ugrušavanje krvi je normalna pojava pri svakom, pa i menstrualnom, krvarenju. Ono predstavlja prirodni mehanizam tela koji sam zaustavlja krvarenje. Kao što se na površini kože stvaraju kraste nakon povrede, tako i ugrušci u menstrualnoj krvi predstavljaju sličnu pojavu. 

Njihov uzrok najčešće je apsolutno bezopasan. U menstrualnu krv se mešaju i sitni komadi tkiva sa sluzokože materice, koji stvaraju ugrušak vidljiv na higenskom ulošku, uglavnom tokom prvih nekoliko dana menstruacije kada je i protok krvi najjači.

Stoga, ugrušci nisu razlog za brigu, a ukoliko dostižu veličinu veću od proseka, može biti reč o nekim od sledećh uzroka – miom materice, endometrioza, adenomioza, hormonska neravnoteža (policistični jajnici i drugo), pobačaj koji se dogodio u ranoj fazi trudnoće, a vrlo retko može biti znak da se radi o kancerogenom oboljenju materice, odnosno grlića materice. U slučaju abnormalnih ugrušaka bi trebalo tražiti pomoć lekara.

Kako ublažiti bolne menstruacije

Jedan od najčešćih, a svakako i najmanje dopadljivih predloga i saveta kada su u pitanju bolne menstruacije jeste – vežbanje, odnosno fizička aktivnost, i to visokog intenziteta. Pokazalo se da svaka fizička aktivnost doprinosi smanjenju bola, tako da vožnja bicikla, joga, vežbe snage i tome slično, mogu pomoći.

Tople kupke i termofori sada već spadaju u bapske savete, ali su svakako delotvorni, kao i masaža u predelu stomaka. Treba izbegavati alkohol i prekomerne količine kofeina, konzumirati hranu bogatu kalcijumom, te paziti na hidrataciju, odnosno dovoljan unos tečnosti.

Takođe, ne najukusniji, ali efikasan saveznik je jabukovo sirće koje će smiriti grčeve i regulisati odlive tokom menstruacije, ali i druge prateće simptome u PMS-u. Jedna do dve kašike jabukovog sirćeta u jednoj šolji tople vode, tri puta dnevno, može olakšati ženama ovaj period.

Lekovi za bolne menstruacije

Urpkos svim starim dobrim metodama, sve je više žena koje se odlučuju za lekove prilagođene ovoj vrsti bolova, te uglavnom većina koristi uvek iste svakog meseca. Međutim, ova vrsta lekova koja ublažava bol, često može imati nepovoljne efekte po želudac (kao ibuprofen) ili druge organe, tako da treba obratiti pažnju i na dugoročne posledice koje mogu ostaviti.

Lekovi koji se koriste za ovu namenu pripadaju grupi NSAIL lekova (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) koji zaustavljaju sintezu prostaglandina, koji utiče na kontrakcije, odnosno proizvodi bol. U ovoj grupi lekova najpopularniji su ibuprofeni, koji se mogu uzimati na 4 do 6 sati, ili čak i dan-dva pre početka ciklusa kako bi regulisali bol. Nakon ovih, najčešće korišćeni su naproksen, ketoprofen, diklofenak, nimesulid, kao i paracetamol.

Sve češće se prepisuju i kontraceptivne pilule kao efikasne u borbi protiv bolnih menstruacija, uz savet ginekologa. Međutim, ova vrsta lekova izaziva i brojne nepoželjne reakcije u organizmu. Ono što takođe provereno pomaže, jeste kombinacija B vitamina i magnezijuma, koji se mogu direktno konzumirati kroz suplemente, odnosno kao dodatak ishrani. Brzo deluju, unose se direktno, te su veoma efikasni naročito kada je u pitanju relaksacija mišića, odnosno prevencija bola.

Čaj za bolne menstruacije

Biljke sa povoljnim dejstvom protiv menstrualnih bolova su đumbir, neven, hajdučka trava, kamilica, listovi maline, tako da se preporučuje konzumiranje čajeva od ovih biljaka. Tu su još i cimet, komorač, hibiskus, ruža, menta, mada treba obratiti pažnju na količinu koja se unosi dnevno, kada je reč o bilo kom navedenom čaju, te nije poželjno konzumirati više od tri šolje u toku jednog dana.

 

Foto: Danie Franco on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka