Jednostavna vežba istezanja koja će „oterati“ bol u leđima

Ako veći deo dana provodite u kancelariji, sedeći za računarom ili mnogo vremena provodite u automobilu, osetićete (ako već niste) bol u leđima koji s vremenom postaje sve jači i jači.

Statistika kaže da je čak 90 odsto ljudi na svetu u nekom momentu svog života osećalo bol u leđima. Problem sa leđima i kičmom pogađa sve, i mlade i stare, ljude svih zanimanja. Zbog toga je vrlo važno ovaj problme rešavati na vreme i ne dopustiti dalje pogoršanje ili eventualno uzrokovanje nastanka išijasa.

Pročitajte i: Šta se desi sa vašim telom kada godinu dana radite iz kreveta

Međutim, pojedine profesije – poput fizičkih radnika koji nose nežak teret, stomatologa, hirurga, frizera, muzičara, profesionalnih vozača, domaćica i osoba koje rade za računarom – imaju veće šanse da osete bol u leđima, ili neki ozbiljniji problem sa kičmom.

Ovo je jednostavna i opuštajuća vežba istezanja koja će ublažiti bolove u leđima. Možete je raditi ujutro, pre odlaska na posao jer ne oduzima puno vremena.

  • Sedite na pod raširenih nogu.
  • Savijte kolena tako da budu malo šira od ramena, a stopala okrenite ka spolja.
  • Spustite gornji deo tela između kolena i postavite ruke na pod, ispred sebe. Ako ste dovoljno razgibani, spustite se tako da podlakticama dodirnete pod. Opustite ramena i trudite se da vam noge ostanu u početnom položaju, odnosno da ne skliznu.
  • Ostanite u ovom položaju 30 sekundi.

 

Foto: Karolina Grabowska from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka