Zašto je boja tanjira važna za mršavljenje

Ako želite da izgubite kilograme, razmislite o tome da svoje zdrave obroke ubuduće konzumirate iz tanjira tamnije nijanse. 

Svi znamo da gubitak kilograma ne može da se postigne preko noći i da je za mršavljenje potrebna volja, trud i istrajnost, uz pridržavanje zdravog načina ishrane i redovnu fizičku aktivnost.

No, postoje odrećeni trikovi koji pomažu da se proces mršavljenja ubrza. Na primer, ako jedete iz manjeg tanjira verovatnije je da ćete manje i pojesti, što može dovesti do kalorijskog deficita.

Baš kao što su fizička aktivnost i zdrava ishrana ključni za mršavljenje, neki dijetolozi preporučuju i stvaranje kalorijskog deficita kako biste sagoreli dodatne masti.

Pročitajte i: Šta je fleksibilna dijeta i može li da vam pomogne

Kalorijski deficit je pojam koji označava da je energetska vrednost hrane koja se konzumira manja od energije koju potrošite, što rezultira mršavljenjem. No, ako sprovodite plan mršavljenja sa kalorijskim deficitom morate biti veoma pažljivi kako ne biste ugrozili zdravlje.

Zašto je važna boja tanjira?

Nauka je dokazala da jedemo manje ako postoji veliki kontrast između boje namirnica koje konzumiramo i tanjira iz kog jedemo.

Na primer, ako jedete “svetlu hranu”, kao što su makarone sa sirom, verovatno ćete pojesti manje ako jedete iz tamnog tanjira umesto iz tanjira bele boje.

Na tanjirima tamnijih nijansi porcije više dolaze do izražaja, dok se hrana samo “stopa” sa belim tanjirima.

Prema istraživanju Univerziteta u Valensiji iz 2011. godine, hrana servirana u belim tanjirima ima puniji i slađi ukus. Objašnjenje leži u tome što bela pozadina pokreće uspomene na slatku hranu.

Studija je pokazala i da plava boja umanjuje apetit, a crvena ukazuje na opasnost stoga ako jedete nezdravu hranu iz crvenog tanjira verovatno ćete pojesti manje jer mozak signalizira da je to nešto što bi trebalo da izbegavamo.

Stručnjaci savetuju i da bi hranu uvek trebalo jesti iz tanjira. Ukoliko poručite ručak i počnete da jedete iz kutije u kojoj ste dobili hranu nećete znati koliko ste pojeli.

Stoga uvek izdvojte malo vremena i hranu prvo sipajte u tanjir. Kada govorimo o čašama, istraživanje je pokazalo da ljudi imaju utisak da više tečnosti popiju iz uskih visokih čaša nego iz niskih, iako je količina ista.

 

Foto: Anna Pelzer on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka