Kako beli ugalj pomaže našem organizmu?

Šta je beli ugalj?

Beli ugalj je vrsta aktivnog uglja koji se dobija od japanskog hrasta tako što drvo sagoreva tradicionalnom metodom i iza sebe ostavlja beli pepeo. 

Naziva se i Binchotan, a ovaj naziv potiče od japanskog zanatlije koji je razvio tajni proces sagorevanja drveta, koji je kasnije postao popularan širom Japana. Pažljivo odabrane grane hrasta se polako sagorevaju na niskim temperaturama kako bi se kontrolisao protok kiseonika. Temperatura se zatim povećava na preko 100 stepeni i prati se pojava dima. Kada dim postane providan, to je znak da su sve nečistoće izgorele.

U poređenju sa aktivnim ugljem, beli ugalj efikasnije eliminiše štetne mikroorganizme jer poseduje veću aktivnu površinu. Sastoji se od minerala, a njegov osnovni sastojak je silicijum dioksid.

Za šta je dobar?

Beli ugalj se koristi u situacijama kada je potrebno izbaciti štetne materije iz organizma, na primer prilikom trovanja, alergija, akutnih infekcija creva, dijareje i slično.

Osim za čišćenje organizma, beli ugalj se može upotrebiti i za čišćenje vode. Postoje štapići od belog uglja koji se stavljaju u vodu kako bi je očistili od hemikalija i teških metala, ali ovaj proizvod na žalost još uvek nije dostupan u Srbiji.

Beli ugalj u tabletama

Kod nas je dostupan u tabletama, odnosno kao dijetetski suplement koji se prvenstveno koristi za brzo zaustavljanje dijareje, čišćenje i smirivanje creva.

Kako se koristi?

Suplementi belog uglja piju se između obroka. Jedna tableta pije se sa čašom vode, sat ili dva pre obroka. Mogu ga koristiti i deca starija od tri godine, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Gde kupiti beli ugalj?

Beli ugalj u tabletama možete kupiti u apotekama.

 

Foto: Anna Shvets from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka