Ako želite da se oslobodite sala na stomaku, ovu namirnicu morate izbaciti iz ishrane

Naučnici su otkrili da je salo na trbuhu, odnosno masnoća koja se nalazi duboko u trbušnoj duplji, ispod mišićnog sloja, i oblaže organe poput jetre, bubrega i srca, poznata i kao visceralna masnoća – najštetnija vrsta masnoće.

Visok nivo masnoće na trbuhu povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, moždanog udara, kao i rezistencije na insulin.

Iako je vežbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje sala na trbuhu i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, ishrana takođe ma veliku ulogu u obimu vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave ishrane bogate celovitom hranom, možete da sprečiti nakupljanje masnoća na stomaku.

Jedna od namirnica koje je nauka najuže povezala sa masnoćama na stomaku je beli hleb, pa bi trebalo da razmisliti o konzumiranja ove vrste hleba, ukoliko želite da se oslobodite opasne masnoće.

U jednoj studiji, istraživači sa Univerziteta Tafts pratili su prehrambene navike 459 odraslih sredovečnih osoba tokom dve godine. Na osnovu izbora hrane učesnika, svrstani su u šest grupa po načinu ishrane.

Pročitajte i: Autofagija i mitovi u koje treba da prestanemo da verujemo

Studija, objavljena u časopisu „The American Journal of Clinical Nutrition“ otkriveno je da ljudi koji su jeli najveću količinu belog hleba i druge visoko rafinisane hrane dobili su najviše masnoća na trbuhu.

U odvojenom pregledu „British Journal of Nutrition“, istraživači su otkrili da konzumiranje manje belog hleba uz mediteransku ishranu može da pomogne u smanjenju kilograma i masnoće na trbuhu koju biste vremenom mogli da dobijete.

Konkretno, rezultati su pokazali da su tokom četiri godine učesnici koji su konzumirali najviše belog hleba dobili 1,7 kilograma više od onih koji nisu konzumirali beli hleb.

Zašto beli hleb prouzrokuje salo na stomaku

Studije koje povezuju beli hleb sa masnoćom na trbuhu bi mogle da pokažu samo da postoji veza između konzumiranja belog hleba i masti na trbuhu, a ne i zašto beli hleb dovodi do masti na trbuhu. Međutim, istraživači imaju nekoliko hipoteza.

Kao prvo, beli hleb ima mnogo kalorija i prostih ugljenih hidrata, ali ima malo vlakana, zdravih masti i proteina. Kao rezultat toga, beli hleb je klasifikovan kao hrana sa visokim glikemijskim indeksom (visokim GI).

Studije pokazuju da konzumiranje hrane sa niskim GI rezultira osećajem sitosti više nego kada jedete hranu sa visokim GI. Drugim rečima, hrana sa visokim GI ne ispunjava vas kao druga hrana, što može da prouzrouje prejedanje i dobijanje kilograma.

Drugi način na koji beli hleb može da prouzrokuje dobijanje kilograma i salo na trbuhu je taj što podstiče oslobađanje insulina u telu.

Insulin je hormon koji luči pankreas odnosno gušterača, i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više prostih ugljenih hidrata, oslobađa se više insulina i verovatno će se više glukoze deponovati kao masnoća i masnoća na trbuhu, piše Eat This Not That.

Zamena za beli hleb

Tačno je da je beli hleb povezan sa povećanim rizikom od stvaranja sala na trbuhu, ali to ne znači da je svaki hleb loš. Hleb od celovitih žitarica bogat vlaknima zapravo je povezan sa manje masnoća na trbuhu kada se konzumira uz zdravu ishranu.

Važna razlika je da vlakna u celovitoj hrani mogu da pomognu u regulaciji telesnog odgovora na ugljene hidrate.

Vlakna usporavaju razgradnju ugljenih hidrata u šećer, pomažući tako sprečavanje skokova šećera u krvi, lučenje insulina i masnoće na trbuhu.

Dakle, ako želite da izgubite salo na trbuhu, razmislite o zameni belog hleba onim od celovitih žitarica.

 

Foto: Patrick Fore on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka