Bazen šampanjca u koji ne smete da uskočite

Novi Zeland može da se pohvali raznolikom prirodom, a među spektakularnim krajolicima je takozvani Bazen šampanjca – jezero čija temperatura vode iznosi 75 stepeni Celzijusa te zbog isparavanja, ali i svoje boje, podseća na šampanjac.

Neverovatni Bazen šampanjca nalazi se u geotermalnom parku Vajotapu (Wai-O-Tapu), u vulkanskoj dolini Vajmangu. Ovo prirodno jezero u kom voda neprestano ključa smešteno je u krateru dubokom oko 62 metra i širokom 65 metara. Bazen šampanjca je formiran pre oko 900 godina usled hidrotermalne erupcije, što je i uzrokovalo stvaranje kratera.

Zašto je Bazen šampanjca narandžast?

Brojni minerali pronađeni u jezeru akumuliraju se na obali, dobijajući narandžastu boju sa malo sivkastih tonova zbog silicijuma. Uprkos činjenici da voda dostiže izuzetno visoku temperaturu, kao i visokoj koncentraciji jedinjenja arsena i antimona, u jezeru je otkriven život u bakterijskom obliku.

Pročitajte i: Hoteli na litici bukvalno oduzimaju dah i sve su popularniji među turistima

Iz jezera su uspešno izolovane dve potpuno nove bakterije koje su se prilagodile ovim uslovima života, a pored njih, Bazen šampanjca naseljava još nekoliko vrsta poznatih bakterija. Procenjuje se da se u njemu nalazi oko 50.000 kubnih metara geotermalne vode.

Zbog visoke temperature preporučljivo je da se jezero posmatra na određenoj udaljenosti. Za razliku od drugih termalnih bazena na tom području, ronjenje u ovom jezeru je naravno zabranjeno. U blizini se nalazi i turistički centar koji organizuje izlete i gde posetioci mogu da saznaju više o tom području, piše HHTB.

 

Foto: YouTube / Travels of Ali

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka