Baku – zapostavljeni domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu

Prvi put u istoriji Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u 11 različitih gradova na Starom kontinentu. Ova odluka donesena je pre nego što je svet pogodila pandemija koronavirusa, a pored obeležavanja 60. godišnjice od prvog evropskog prvenstva, glavni cilj je bio podrška i podsticanje turizma u Evropi.

Uz dobro poznate turističke destinacije poput Amsterdama, Londona, Rima, Budimpešte, Minhena, Sankt Peterburga, Kopenhagena, Sevilje, Glazgova i Bukurešta neke utakmice Eura 2020. igraće se i u glavnom gradu Azerbajdžana.

Baku možda nije tipična destinacija na listi svetskih putnika, iako pruža mnoštvo zanimljivog sadržaja.

Evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovom gradu.

1. Baku je najveći grad Azerbejdžana i najveća luka Kaspijskog jezera. Prostire se na 2140 kvadratnih kilometara na istoku države, uz najveće jezero na svetu – Kaspijsko jezero.

2. Baku je najniži glavni grad na svetu. Smešten je 28 metara ispod nivoa mora. Ujedno je i najveći grad na svetu smešten ispod nivoa mora.

3. Baku se spominje u 6. veku pkao mesto „Doma vatre“, važnog persijskog svetilišta zoroastrizma. Upravo zato panoramom grada dominiraju tri visoka nebodera u obliku plamena po imenu Flame Towers u kojima se nalaze stambeno-poslovni prostori i hotel, piše Punkufer.

4. Baku je jedini grad na svetu koji ima muzej posvećen minijaturnim knjigama. Obuhvata zanimljivu kolekciju od 6500 naslova, uključujući i tri najmanje knjige na svetu koje se mogu čitati samo uz pomoć lupe.

5. Od 2000. godine stari deo Bakua uvršten je na Uneskov spisak mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji. Baku nudi veliku lepezu kulturnih događanja, te istorijsku i umetničku baštinu međunarodnog značaja. Njegove kulturne vrednosti su prepoznate 2009. godine kada je bio „Islamskim grad kulture”.

 

Foto: Lloyd Alozie; İltun Huseynli; Mohammad WasimUnsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka