Antiejdžing kose

Antiejdž tretmani nisu rezervisani samo za lice – i naša kosa vremenom prolazi kroz različite promene koje utiču na njen izgled i kvalitet. Stoga se sve više govori o antiejdžingu kose, koji prevenira i sprečava uticaje koji dolaze sa godinama. Osim velikih neprijatelja žena, upornih sedih vlasi, postoji niz znakova koji ukazuju na to da je pravo vreme za profesionalne tretmane koji će podmladiti vlasište – suva i lomljiva kosa, nedostatak volumena, tanke vlasi, prekomerno opadanje i slično. Savremena estetska medicina i dermatologija imaju rešenje i za ovaj problem i uspešno rešavaju pomenute manjkavosti kroz serije različitih procedura i tretmana.

Promene na vlasištu

Nije retkost da se već u dvadesetim, a kod muškaraca i ranije, mogu javiti sede vlasi. Iako je bilo uobičajeno da se sede javljaju u tzv. srednjim godinama, u periodu koji se vezuje za kraj reproduktivne faze i hormonski disbalans, svedoci smo tome da sve više mladih devojaka počinje da bije bitku sa ovim problemom. Dominantan uzrok tome je, prema nekim istraživanjima, stres, dok je kod oba pola jedan od najznačajnijih faktora i genetika. Kada kažemo stres, mislimo kako na onaj psihološki, tako i na oksidativni stres koji se javlja usled izloženosti lošim uticajima iz spoljašnje sredine: zagađenom vazduhu, prekomernom UV zračenju, duvanskom dimu i drugim. Naravno, hormonski status koji određuje mnogobrojne procese u organizmu, bitan je faktor i za stanje kose, zbog čega je uobičajeno da žene u periodu menopauze primećuju brojne promene. U slučaju pripadnica lepšeg pola, do pojave sedih vlasi dolazi i usled usporene proizvodnje melanina koji daje pigment našj kosi, a farbanje sedih je veliki izazov s obzirom na to da ove vlasi nisu pigmentovane te da drugačije primaju boju od ostatka kose.

Druga uočljiva promena tiče se kvaliteta kose – kosa počinje da gubi na volumenu, dlaka postaje tanja, krta, lako puca, a tokom pranja i češljanja možemo primetiti da opada u većoj meri nego inače. Jedan od uzroka za opadanje kvaliteta kose jeste umanjena proizvodnja ulja u lojnim žlezdama na vlasištu, što menja teksturu dlake.

Naravno, ove promene na vlasištu mogu imati svoj uzrok i u neadekvatnoj nezi, koja zapušava pore na koži glave i tako remeti uobičajen rast dlake, te se ranije javljaju pomenuti znakovi starenja kose. Sulfati koji su zaduženi za stvaranje pene nakon nanošenja proizvoda, potom parabeni koji služe kao konzervansi i sintetičke boje, neki su od najučestalijih štetnih sastojaka koji se u poslednje vreme sve više eliminišu iz celokupne kozmetike za lice i telo.

Muškarci su naročito osetljiva grupa kada je reč o kvalitetu kose – poznato je da više 50% muške populacije (među kojima su i oni mlađi od 40 godina) ima problem sa opadanjem. Uzroci tome su donekle slični kao i kod žena (ako govorimo o hormonskom statusu, genetici i starosnom dobu), s tom razlikom da kosa muškaraca trpi mnogo manje mehaničkih i hemijskih oštećenja nego kosa koja se redovno farba i stilizuje. U svakom slučaju, i muškarci imaju sve indikacije za primenu antiejdž tretmana kose koji mogu rešiti problem s opadanjem.

Koji su to antiejdž tretmani kose?

Antiejdž tretmani kose, kako im samo ime kaže, služe podmlađivanju vlasišta i podsticanju novih procesa u folikulama dlaka, a krajnji rezultat je oporavljena i kvalitetnija kosa. Zato ne čudi što neki tretmani koji su već afirmisani kao standard u antiejdž nezi kože lica i tela, imaju isti efekat i na koži glave i sve više dobijaju na popularnosti, kako među ženama, tako i među muškarcima.

PRP

Čuveni vampirski tretman koji su proslavile brojne svetske zvezde, pokazao je zadivljujuće rezultate u podmlađivanju kože lica, vrata, dekoltea, šaka i drugih delova tela. Međutim, ova injektibilna metoda sve više svoju primenu nalazi u obnovi vlasišta i oporavljanju kose, te sprečavanju prekomernog gubitka vlasi. Kako je ovaj tretman potpuno prirodan, odnosno baziran je na krvi pacijenta (krvnoj plazmi bogatoj trombocitima i faktorima rasta), garantuje odsustvo negativnih reakcija i prilično brz učinak. PRP metoda preporučuje se kod problema sa tankom, proređenom kosom, kao i kod opadanja. Implementacijom prethodno obrađene krvne plazme pacijenta, putem tankih igala i u određena mesta na koži glave, dolazi do stvaranja novih krvnih sudova, koji potom aktiviraju uspavane folikule dlaka, te rezultiraju rastom kose i prestankom opadanja. Nova kosa koja počinje s rastom je kvalitetna, deblja i otpornija. PRP tremtan je naročito efikasan kod prvih znakova oštećenja kose.

Mezoterapija kose

Još jedan tretman koji se proslavio benefitima za regeneraciju kože lica i tela, pokazao je odlične rezultate i kod oporavka kose. Specijalni mezokokteli koji se implementiraju u određene regije kože glave mogu pomoći novom rastu i poboljšanju kvaliteta kose. Znakovi koji ukazuju na to da je vreme za mezoterapiju kose jesu slaba i suva kosa, proređivanje na određenim mestima, pojačano opadanje, kao i stvaranje pečata na glavi. Zahvaljujući hranljivim mezokoktelima koji se sastoje od hijaluronske kiseline, vitamina, minerala, antioksidanasa, biotina, pantenola, cinka i drugih materija, dolazi do obnove folikule dlaka i novog rasta kvalitetnije kose.

Laserska terapija

Laserski tretmani našli su svoju široku primenu u gotovo svim granama medicine, a postali su i jedan od osnovnih kada je reč o regeneraciji kože glave. Laser se sastoji od nekoliko dioda koje emituju zrake određenih talasnih dužina i tako precizno gađaju prethodno utvrđena mesta. Ovi zraci imaju moć da prodru u dublje slojeve kože, na taj način direktno tretirajući folikule dlake, zahvaljujući fotohemijskoj reakciji koja se dešava između zraka lasera i folikula. Na ovaj način folikuli se aktiviraju, postaju aktivni, te dolazi do ponovnog rasta kose, zaustavljanja opadanaja, kao i do poboljšanja stanja tanke i slabe kose.  Laserska terapija je naročito pogodna za kombinovanje sa drugim tretmanima – kao što su mezoterapija i PRP, kako bi bio postignut maksimalan efekat.

Tretman matičnim ćelijama

Matične ćelije postaju sve više zastupljene u medicini, a svi benefiti koje mogu pružiti ostavljaju mnogo prostora za dalja istraživanja. Ove ćelije predstavljaju tzv. majke svih ćelija u organizmu, odnosno one od kojih se dalje diferenciraju ćelije u svim delovima tela. Zbog toga, sadrže neizmeran potencijal u poboljšanju raznih stanja organizma, imaju maksimalan regenerativni kapacitet, i sve češće se koriste u lečenju raznovrsnih tegoba i bolesti. Ove ćelije se, između ostalog, nalaze u masnom tkivu ljudi, odakle se relativno jednostavno ekstrahuju, a potom koriste u različitim tretmanima. Upravo iz masnog tkiva uzimaju se ćelije koje se koriste u procedurama za obnovu kose i zaustavljanje opadanja. Zanimljivo je da se matične ćelije osim u masnom tkivu, nalaze i u folikulima dlaka, i zbog toga je stimulisanje folikula ovim ćelijama dvostruko efikasno. Već smo napomenuli da vlasište vremenom gubi sloj masnog tkiva, tako da su matične ćelije preuzete iz masnog tkiva sa drugih delova tela, i te kako efikasne u poboljšanju stanja kože glave, odnosno kose. Kako se i u ovom slučaju radi o potpuno prirodnim supstancama koje se implementiraju u kožu glave, nema rizika od neželjenih reakcija, a posebna prednost ovog tretmana je u tome što je dovoljna samo jedna procedura za postizanje rezultata.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka