Anticelulit masaža: Da li zaista pomaže i koja je najbolja?

Negde oko 90 odsto žena bije bitku sa celulitom, čak i ako ne poseduju višak kilograma. Ovaj problem donekle može da naruši izlged u zavisnosti od toga u kojoj meri se javlja, pa iako je ovo sasvim normalna pojava i drugi je uglavnom retko na vama primećuju, celulit često ume da utiče na samopouzdanje žena.

Anticelulit masaže su se pokazale kao jedno od efikasnih rešenja, no treba imati strpljenja, jer se masnoće neće povući preko noći. Postoje razne vrste anticelulit masaža, za neke ste sigurno već i čuli, ali pre nego što se odlučite za određenu, trebalo bi razmisliti o tipu kože i drugim karakteristikama tela kako bi tretmani bili što efikasniji. Na tržišu su dostupne broje anticelulit masaže, kao i tretmani sa sličnim efektom, a mi smo izdvojili neke od najpopularnijih i najefikasnijih.

Kako funkcionišu anticelulit masaže?

Anticelulit masaža deluje tako što razbija masne naslage ispod površine kože, što govori da se radi o prilično agresivnom postupku, koji mahom nije prijatan. Zato ga mora sprovoditi profesionalac, koji će znati kako se masno tkivo odvaja od kože i ravnomerno raspoređuje, te čini celulit manje vidljivim. 

Ova vrsta masaže deluje na samu površinu kože, ali stimuliše i procese iznutra, te pospešuje i cirkulaciju, a ukoliko se odlučite i za vežbanje, rezultat će sigurno biti pozitivan.

Celulit predstavlja sloj masnog tkiva koji se nalazi tik ispod kože, odmah ispod fibroznih vlakana koja povezuju mišiće i kožu. Najčešće se javlja na onim delovima tela gde se sakuplja najviše masti, a to su noge, butine, zadnjica i stomak, a karakterističan je najpre za žene. Poznato je da i bebe imaju celulit, pa čak i muškarci.

Uobičajeno je da se pojava celulita povezuje sa viškom kilograma, što ne mora biti tačno. Naravno, gojaznost jeste u neku ruku povezana sa celulitom, ali se javlja i kod mršavih osoba. Uzrok je loš način života, odnosno loša ishrana, manjak fizičke aktivnosti i nedovoljna količina tečnosti u organizmu, a naravno i genetika. Takođe, hormonski disbalans, brze promene u kilaži, problemi sa varenjem, stres, pa čak i tesna odeća koja zaustavlja cirkulaciju mogu biti uzročnici stvaranja celulita. 

Postoje četiri stadijuma celulita:

  1. Koža je glatka, skoro bez vidljivih promena osim na veoma jakom svetlu.
  2. Javljaju se promene na površini kože, javlja se venski zastoj, a brazde su vidljive kada stegnete mišić.
  3. Površina kože je gruba, cirkulacija je umanjena, a skupljanje vode uvećano, dok se i na dodir mogu osetiti ispupčenja.
  4. Čvorovi su jako vidljivi i dolazi do potpunog gubitka elastičnosti kože, površina joj je čak i hladna i boli kada se pritisne.

Prema tipu, dele se na edematozni (donji delovi tela dobijaju i na veličini usled pojave celulita, koža je gruba i izgleda naduveno), teški/fibrosklerotični (jamice su guste, čvrste i osetljive, karakterističan tip za mlade žene koje imaju dobre mišiće) i mekani/masni celulit (slaba vezivna tkiva i hipotonija mišića, javlja se kod žena koje nisu fizički aktivne i teško se tretira). Celulit pak, može biti i kombinacija ova tri tipa i javlja se na različitim delovima tela.

Najpopularnije aticelulit masaže

Iako nisu novina na polju kozmetičkih tretmana, anticelulit masaže svakako spadaju u najpopularnije i najtraženije u salonima, a zbog toga podležu i čestim inovacijama. Postoje mnoge vrste anticelulit tretmana među kojima su kavitacija, lasersko uklanjanje celulita, gipsane bermude, elektrostimulacija, LPG tretman, ali su žene sklonije onim klasičnijim tretmanima kao što su masaža oklagijama, ručna anticelulit masaža, ali i ona kućna.

Klasična (ručna) anticelulit masaža

Klasična anticelulit masaža vrši se ručno i tradicionalno je jedan od efikasnih načina za uklanjanje celulita. Ova vrsta masaže će poboljšati cirkulaciju, izbaciti toksine, ali i ojačati tkivo. Zahteva oko deset uzastopnih tretmana, koje možete primenjivati nakon menstruacije. Traje oko pola sata i prilično je intenzivna, tako da može doći do pojave blagih modrica. Cena jednog tretmana iznosi oko 1000 dinara.

Anticelulit maderoterapija

Trenutno najpopularnija, masaža oklagijama daje veoma brze rezultate. Sprovodi se specijalno dizajniranim drvenim oklagijama, tako da sam postupak može biti pomalo bolan, ali zauzvrat se dobija potpuna detoksikacija i relaksacija organizma i naravno – eliminiše se celulit. 

Oklagije kojima se masaža izvodi su zapravo drveni, specijalno dizajnirani instrumenti, a materijal od kog su napravljene igra važnu ulogu u masaži. Uglavnom se tokom tretmana koristi čak desetak različitih oklagija koje su pogodne za klijente sa disproporcionalnim masnim naslagama na telu i višegodišnjim celulitom.

Maderoterapija zapravo podstiče limfnu drenažu tako što pritiska oklagije na kožu, mišiće, masne naslage i celulit. Ipak, ukoliko je bol izuzetno jak, treba skrenuti pažnju maseru jer može doći do pojave jačih modrica, pucanja kapilara, te toksini ne napuštaju telo, nego se zadržavaju tu gde jesu. U tom slučaju, ne treba nastavljati sa masažom dok se bol ne smiri i modrice ne ublaže. Oklagije služe za treći i četvrti stepen celulita i potrebno je završiti poseban kurs namenjen ovom tretmanu, jer se pri masaži gubi osećaj u rukama. 

Tretmani se rade optimalno u dve serije po deset tretmana, koji traju oko 45 minuta (noge, bokovi, stomak),  ili 30 ukoliko se rade samo noge, a da bi drenaža bila što efikasnija, poželjno je raditi masažu na celokupnom donjem delu tela.

Cena jedne masaže oklagijama kreće se između 1000 i 2000 hiljade dinara, a uobičajeni paketi od 5 masaža oko 5000, odnosno od 10 tretmana – 10000 dinara.

Anticelulit mezoterapija

Nešto drugačija metoda od uobičajenih tretmana protiv celulita, jeste anticelulit mezoterapija koja podrazumeva ubrizgavanje minerala, vitamina, amino kiselina i drugih sastojaka u dublje slojeve kože koji deluju protiv masnih naslaga i smanjuju obim problematičnih zona. Anticelulit mezoterapija deluje kao diuretik, odnosno pomaže izbacivanje tečnosti iz tela, zatim ubrzava mikrocirkulaciju, omogućava bolju drenažu i brže razgrađuju masti.

Koktel koji čine pomenuti sastojci (mezokoktel) ubrizgava se na problematičnim delovima tela, a rezultati su efikasni i očigledni. 

Tretmani će pomoći da se poboljša prokrvljenost tretiranog tkiva, da se ubrza izbacivanje toksina, odnosno deluje kao detoksikacija organizma, a onda i doprineti smanjenju naslaga i vidljivom smanjenju obima tretirane zone.

Sam tretman traje oko pola sata i potrebno ga je ponoviti između 8 i 10 puta (1-2 puta nedeljno). Glavna prednost anticelulit mezoterapije je u tome što deluje na sam uzrok problema, odnosno deluje iznutra i deluje lokalno obolelo tkivo.

Nakon tretmana, možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima, iako je sam postupak pomalo bolan zbog mikro-injekcija koje mogu dovesti do blagog crvenila, otoka ili modrica koji će nestati u roku od nekoliko dana.

Ipak, kao što je slučaj i sa nekim od ostalh anticelulit tretmana, ne treba primenjivati anticelulit mezoterapiju u trudnoći, ukoliko imate poremećaj u zgrušavanju krvi, autoimune bolesti, alergije ili dijabetes.

Cena anticelulit mezoterapije kreće se između 6000 i 8000 dinara.

Anticelulit masaža vakuum aparatom

Ova vrsta masaže podrazumeva kretanje vakuum aparata po površini kože, što doprinosi snabdevanju tkiva kiseonikom i poboljšava cirkulaciju, te učvršćuje i obnavlja kožu. Ova vrsta masaže ima jači efekat od one klasične, ručne masaže jer funkcioniše po principu odvajanja tkiva čime se stvara dubinska masaža od unutrašnjosti ka spoljašnjosti. Efekat koji se postiže je rasterećenje krvnih sudova i bolja prokrvljenost limfe, bolja elastičnost, kompaktnost i tonus kože. Trajanje tretmana je oko pola sata, a cena iznosi oko 1000 dinara.

Masaža ultrazvukom i kavitacija

Ultrazvučni talasi uzrokuju vibraciju masnih ćelija i samim tim i njihovo omekšavanje, tako da je masaža ultrazvukom jedna od efikasnijih u borbi protiv pomorandžine kore. Prednost ove masaže je u dubinskom delovanju ultrazvučnih talasa na masne naslage. Sprovodi se tako što se na kožu nanese ultrazvučni gel koji sadrži koncentraciju aktivnih sastojaka koji invazivno deluju na celulit. Slična ovoj masaži je i kavitacija, takođe bazirana na ultrazvučnim talasima, a naročito se primenjuje kod klijenata koji žele da preoblikuju figuru. Potrebno je uraditi od 6 do 8 tretmana po regiji. Cena jedne masaže iznosi oko 1000 dinara, a traje u proseku pola sata.

Elektrostimulacija 

Ova masaža može da se primenjuje ili kao samostalna ili kao propratni tretman uz druge anticelulit masaže. Elektrostimulacija je specifična po tome što preko elektroda postavljenih na telo stimuliše mišićnu kontrakciju, pa tako podstiče uklanjanje masnoća, mršavljenje, uklanjanje celulita, pa čak i povećanje mišićne mase i relaksaciju mišića. Tretman traje oko 30 minuta, a cena je oko 1000 dinara.

Infrared presoterapija

Neobična infrared masaža podrazumeva primenu kompresovanog vazduha koji se koristi za redukciju celulita, poboljšanje tonusa kože, ali i izbacivanje tečnosti iz organizma. Ovaj tretman je specifičan jer sagoreva čak oko 600 kalorija po tretmanu i ima produženi efekat, te ćete naredna dva dana tokom masaže sagorevati masti i izbacivati tečnost iz organizma. Ova masaža se izvoditi dan za danom ili tri puta nedeljno, a prednost je što su rezultati vidljivi nakon svakog od njih. Sam postupak traje oko sat vremena, a cena iznosi oko 2000 dinara.

Koliko često se sme primenjivati anticelulit masaža?

Koliko često ćete primenjivati anticelulit masažu zavisi od same vrste masaže za koju se odlučite, te od preporuke kozmetičara. U svakom slučaju, ova vrsta masaže ne treba da se primenjuje dugoročno, već je potrebno napraviti pauzu nakon predviđenog broja tretmana koji se vrše uzastopno.

Modrice posle anticelulit masaže

Modrice kod određenih vrsta anticelulit masaža su očekivana pojava, što je i logično s obzirom na to da se jakim mehaničkim pritiskom razbijaju unutrašnje naslage. Količina modrica i brzina oporavka zavise od tipa kože koji imate i brzine kojom inače prolaze modrice. Ipak, vodite računa, nije poželjno da se stvaraju dugotrajni podlivi, u tom slučaju se pre radi o nestručnosti masera, nego o efikasnom tretmanu.

Anticelulit masaže i proširene vene

Ukoliko imate proširene vene, morate biti oprezni. Masaže, a naročito one koje služe oblikovanju vašeg tela, u koje spadaju i anticelulit masaže,  u ovom slučaju se ne preporučuju. Iako će verovatno bilo koja vrsta masaže efikasno pomoći pri olakšavanju bolova, grčeva i oslobađanju od osećaja težine u nogama, ovo je samo privremeni rezultat, koji čak može i pogoršati stanje vaših vena.

Iako su tehnike masaže brojne, poenta svake od njih jeste u pritisku koji se vrši na neki deo tela, što nikako ne pogoduje proširenim venama. U ekstremnijim slučajevima, može doći i do stvaranja tromba jer ako se vene pri masaži oštete, s obzirom na slabost venskog zida, one će nekontrolisano vršiti proces reparacije, što dovodi do ozbiljnih zakrčenja. Upravo je anticelulit masaža, naročito ona koja se izvodi drvenim oklagijama, jedna od najvećih opasnosti.

Anticelulit masaža u trudnoći

Jedna od čestih nedoumica u trudnoći jeste da li se sme primenjivati anticelulit masaža, a preporuka je da se izbegava u širokom luku. Razlog je više nego jasan – sve štetne materije se prilikom tretmana izlučuju u krvotok, pa i u mleko. To se odnosi na sve anticelulit tretmane tokom trudnoće.

Takođe, treba biti pažljiv i kada je u pitanju izbor anticelulit proizvoda, poput gelova, krema, losiona i slično. Mnogi od njih sadrže supstance koje apsorbuje krvotok, što plodu može da zasmeta. U tom smislu, obavezno treba obratiti pažnju da li proizvod sadrži retinol, jer važi za izuzetno štetnu materiju. Savet budućim mamama je da se sa celulitom bore uz pomoć izbalansirane ishrane i laganih vežbi.

Anticelulit masaža za vreme menstruacije

Poznato je da tokom menstruacije dolazi do nakupljanja tečnosti u organizmu, a s tim u vezi anticelulit masaža nije prava odluka tokom ciklusa. Iako postoje brojne blagodeti masaže tokom menstruacije, u slučaju anticelulit tretmana radi se o umanjenom efektu, zato što se tečnost u organizmu prirodno nakuplja, te povoljan efekat izostaje. Masaža tokom menstruacije može biti bolnija zbog veće osetljivosti kože, što je još jedan razlog zbog kog treba izbegavati odlazak na ovu masažu u ovom periodu. Takođe, nakon ciklusa je hormonski status najbolji, što pospešuje rezultate tretmana. 

Možete li kod kuće uraditi anticelulit masažu

Za kraj, ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti da priuštite sebi odlazak na masažu, možete je obaviti i kod kuće, no za očekivati je da rezultati neće biti približni kao kod stručnih tretmana. Na tržištu postoji veliki broj masažera i krema, losiona i gelova, koji u kombinaciji mogu dati rezultate, a na kraju krajeva, prijaće vašem telu i opustiti mišiće.

Čak i tokom tuširanja možete koristiti masažer, kada je koža mekša i tkivo zagrejano, pa ukoliko ovaj postupak budete ponavljali svakodnevno tokom mesec dana, po deset minuta, sasvim sigurno da ćete uočiti promene. Anticelulit kreme na današnjem tržištu teško je i pobrojati, kreću se u rasponu od povoljnih do izuzetno skupih, tako da bi se naspram tipa kože trebalo raspitati koja je prava za vas.

 

Foto: Hand photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka