Kako prepoznati, ali i sprečiti anemiju

Anemija je stanje u kojem ljudsko tlo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, odnosno kada u krvi nema dovoljno hemoglobina – proteina koji nosi kiseonik u crvenim krvnim ćelijama.

Postoji nekoliko znakova i simptoma koji mogu da se jave kod svih vrsta anemije, poput umora, otežanog disanja i osećaja hladnoće. Ostali simptomi uključuju vrtoglavicu, slabost, glavobolju i još neke, ne toliko karakteristične, ali i dalje veoma važne simptome:

Bleda koža. Kada naše telo ne dobije dovoljno kiseonika ili pati od smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca, koža menja boju te izgledamo vrlo bledo. To se ne odnosi samo na lice, već na celo telo, posebno na ruke, kapke i jezik.

Nepravilni otkucaji srca. Nizak nivo hemoglobina otežava rad srca, pa ono mora naporno da radi kako bi nam obezbedilo dovoljno kiseonika što bi moglo rezultirati nepravilnim otkucajima srca.

Umor. Ako naši organi ne dobijaju dovoljnu količinu kiseonika, telo mora mnogo više da radi kako bi proizvelo dovoljno energije za svakodnevno funkcionisanje, a to nas čini veoma umornima.

Problemi s koncentracijom. Svi naši organi trebaju kiseonik da bi dobro funkcionirali, a mozak nije izuzetak. Ako je nivo kiseonika niži nego što bi trebalo, ne možemo da razmišaljamo jasno stoga patimo od loše koncentracije i lošeg fokusa.

Pukotine na rubu usana. Većina nas ponekad ima suve ili ispucale usne od vetra, sunca ili hladnih temperatura, ali anemija takođe uzrokuje da određena područa na našim usnama puknu, posebno na uglovima.

Tanki nokti i lomljenje. Ako su vam nokti lomljivi ili imaju oblik kašike, to bi mogao biti još jedan čest, ali ne tako poznat simptom anemije. Njima je takođe potreban kiseonik da bi ostali zdravi.

Kako sprečiti anemiju

Neke vrste anemije, poput naslednih, ne možemo sprečiti. Međutim, anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa, vitamina B12 i vitamina B9 možete sprečiti dobrom ishranom ili uzimanjem suplemenata. Postoji mnogo vrsta anemije, a liječenje se razlikuje u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo ovo stanje.

Neki od prirodnih tretmana za anemiju su:

Fermentisana hrana. Prepuna probiotika, dobrih bakterija koje pomažu našem probavnom sistemu da dobro funkcioniše, fermentisana hrana poznata je po tome što leči sluznicu creva.

Povećan unos folata. Folat je oblik vitamina B9 i igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u našem telu, uključujući izgradnju zdravih crvenih krvnih ćelija.

Pročitajte i: Anemija kod dece: Pravilnom ishranom do zdravlja

Povećan unos B12. Vitamin B12 takođe je bitan element zdravih crvenih krvnih ćelija. Vegetarijanci, vegani i trudnice mogu biti izloženi većem riziku od nedostatka vitamina B12.

Povećan unos gvožđa. Gvožđe je jedan od elemenata koji je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela. Ključni je mineral za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i njegov nedostatak vrlo verovatno uzrokuje anemiju. Postoje dva načina za povećanje unosa gvožđa – dodacima i hranom, piše Miss7.

 

Foto: ROMAN ODINTSOV from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka