Anemija kod dece: Pravilnom ishranom do zdravlja

Ako dete slabije jede, umorno je, blede kože i sluzokože (neka deca su bijele puti, a nisu malokrvna) i sklonije je infekcijama, naročito respiratornim, možete posumnjati na anemiju.

Deca koja su često bolesna uglavnom imaju nedostatak gvožđa u krvi, koje ima vrlo važnu ulogu u fizičkom i mentalnom razvoju dece.

Gvožđe pomaže u stvaranju hemoglobina koji prenosi kiseonik ćelijama, uključujući ćelije mozga. Novorođenče potrebne količine gvožđa dobija iz majčinog mleka, a zalihe su dovoljne za prvih nekoliko meseci života. Nakon toga, ako bebe ne dobijaju dovoljno hranljivih namirnica, može se razviti anemija. Ona se može pojaviti i zbog neprestanog gubitka krvi, genetike, loše apsorpcije gvožđa itd.

Deca su podložnija anemiji tokom ubrzanog rasta i tada su im potrebne veće količine gvožđa kako bi povećali nivo hemoglobina u telu. Anemija se kod dece najčešće javlja između devetog meseca i druge godine.

Lomljivi nokti, umor, gubitak apetita i razdražljivost neki su od znakova na koje roditelji moraju obratiti pažnju. Anemija se može lečiti, ali i sprečiti na nekoliko načina. Pre svega trebalo bi da pokušate da povećate unos gvožđa hranom, pa tek onda, ako je neophodno, pribegnete suplementima.

Osim živinskog mesa i mahunarki, obezbedite anemičnom detetu dovoljne količine voća bogatog vitaminom C jer on pomaže boljoj apsorpciji gvožđa u telu. Najviše vitamina C sadrže: kivi, avokado, spanać, mango, narandža, a ne treba zaboraviti ni na zeleno lisnato povrće.

Najbolji prirodni lek za anemiju je ipak, ističu nutricionisti, šipak. Osim što obiluje već pomenutim vitaminom C, bogat je gvožđem i raznim mineralima. Bebama se može dati već od šestog meseca života, na samom početku dohrane. Savetuje se da se najmlađima šipak daje u obliku soka zbog koštica.

Druga namirnica koja je prvi vrhu popisa boraca protiv anemije je cvekla. Ona čisti telo, prenosi kiseonik i povećava unos gvožđa u telu. Sadrži stvari koje učestvuju u stvaranju vitamina B12, jednog od glavnih faktora u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita.

Dobro je kombinovati povrće i meso uz prirodni voćni sok, zbog vitamina C. Izbegavajte kombinaciju povrća i mesa uz žitarice i mleko jer te dve namirnice smanjuju apsorpciju gvožđa. Anemija kod dece često je uzrok i slabijeg uspeha u školi zbog čestog umora i nedostatka energije za izvršavanje brojnih intelektualnih obaveza deteta.

Raznovrsna ishrana uz mnogo zelenog i crvenog povrća, meso tri do četiri puta sedmično te izbegavanje brze hrane i hrane bazirane na testu najbolji su način prevencije, savetuju stručnjaci.

 

Foto: Monika Grabkowska on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka