Na koje sve načine može da se ispolji alergija na sunce

Alergija na sunce često je izraz koji se upotrebljava za opisivanje mnogobrojnih stanja u kojima se javlja svrab i cveni osip na koži posle izlaganja sunčevoj svetlosti. Neki ljudi naslede alergiju na sunce, dok drugi razvijaju simptome samo kada su izazvani nekim drugim faktorom, npr. lekovima ili izloženosti kože biljkama. Blagi oblici alergije nestaju bez lečenja, dok ozbiljniji slučajevi zahtevaju lečenje steroidima. 

Šta je alergija na sunce?

Alergija na sunce je stanje koje se javlja kada imuni sistem reaguje na sunčevu svetlost. Imuni sistem tretira kožu, koja je doživela promene pod uticajem sunčeve svetlosti, kao strane ćelije, što dovodi do reakcija poput osipa ili plikova. Alergija na sunce je mnogo češća nego što mislimo.

Vrste alergije na sunce

 • Aktinički prurigo (Actinic prurigo) je nasledna vrsta alergije na sunce. Uobičajena je među indijanskom populacijom, mada može pogoditi sve rase, uključujući i belce. Simptomi mogu da se jave već u detinjstvu.
 • Fotoalergijska reakcija se javlja kada neka supstanca naneta na kožu reaguje sa sunčevom svetlošću. Lekovi, kreme za sunčanje, kozmetika i parfemi mogu dovesti do fotoalergijske reakcije. Simptomi se nekad jave tek posle dva do tri dana.
 • Polimorfna svetlosna erupcija (PLE) najčešći je oblik alergije na sunce. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca i obično počinje u tinejdžerskim godinama. PLE se javlja u obliku osipa koji izaziva svrab a mogu se pojaviti plikovi. Simptomi su vidljivi nekoliko sati posle izlaganja suncu, najčešće u prolećnom periodu.
 • Solarna urtikarija je retka i izaziva koprivnjaču nekoliko minuta nakon izlaganja sunčevoj svetlosti. Najčešće pogađa mlade žene. Simptomi su razni – od onih blagih do anafilaktičkog šoka.

Simptomi alergije na sunce

Iako se alergijska reakcija može pojaviti bilo gde na telu, najčešće se javlja na onim područjima koja su izložena suncu – rukama, nogama, šakama i vratu. Zanimljivo je da su lice i šake obično pošteđeni. U težim slučajevima mogu biti pogođena i područja prekrivena odećom.

Najčešći simptomi uključuju:

 • crvenilo
 • svrab ili bol
 • sitne bubuljice koje mogu prerasti u pečate
 • ljuštenje kože ili krvarenje
 • plikovi

Simptomi se obično pojavljuju već posle nekoliko minuta provedenih na suncu. U rizičnu grupu spadaju osobe koje imaju svetliju kožu, dermatitis ili imaju nekoga u porodici kod koga se već razvila alergija na sunce.

Kako izgleda alergija na sunce

Aktinički prurigo manifestuje se kroz male izrasline na koži koje veoma svrbe.

Ukoliko dođe do fotoalergijske reakcije, obično se na koži u roku od dva sata pojavljuje svrabežni osip ili plikovi ispunjeni tečnošću.

U slučaju solarne urtikarije javlja se koprivnjača već posle nekoliko minuta provedenih na sunčevoj svetlosti. Može se javiti i osećaj peckanja. Osip postepeno bledi, ali u nekim slučajevima koža može potamneti usled alergijske reakcije.

Preventiva kod alergija na sunce

Ako ste osetljivi na sunce, možete sprečiti alergijsku reakciju preduzimanjem sledećih koraka:

 • Izbegavajte sunce između 10 i 16 časova.
 • Nemojte se naglo izlagati velikoj količini sunčeve svetlosti.
 • Potepeno povećavajte vreme provedeno na otvorenom kako bi ćelije kože imale vremena da se prilagode.
 • Nosite sunčane naočare, šešire i zaštitnu odeću. Izbegavajte tanke tkanine jer kroz njih mogu proći UV zraci.
 • Cele godine koristite kremu sa zaštitnim faktorom, a u letnjim danima SPF neka da bude minimum 30.
 • Izbegavajte okidače. Ako znate da određena supstanca (npr. lek) izaziva reakciju vaše kože, izbegavajte izlaganje suncu ako ste već morali da popijete lek.

Nega kože tokom i nakon sunčanja

Tokom sunčanja veoma je važno pravilno nanošenje kreme za sunčanje. Ako plivate, ili se znojite, kremu za sunčanje nanosite na svaka dva do tri sata.

Nega nakon alergijske reakcije i samo lečenje zavise od vrste alergije koju imate. U blagim slučajevima jednostavno izbegavanje sunca može biti rešenje.

Kreme koje sadrže kortikosteroide takođe pomažu, a kod težih slučajeva lekar može prepisati i kortikosteroidne pilule.

Ako imate ozbiljniju reakciju na sunce, lekar bi mogao da vam predloži fototerapiju, odnosno postepeno navikavanje kože na sunčevu svetlost svakog proleća. Prilikom fototerapije koristi se ultraljubičasta lampa za osvetljavanje delova tela koji su često izloženi suncu. Terapija traje obično nekoliko nedelja i radi se na svakih nekoliko dana.

 

Foto: Drew Dau on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka