Alergija na sunce – kako joj stati na put?

Letu se radujemo svi, ali postoje i brojne nuspojave koje mogu doneti jako sunce i visoke temperature. Alergija na sunce je sve češća pojava koja na prvi pogled može delovati zabrinjavajuće i koja umnogome može da ograniči vaše uživanje na suncu. Alergijske reakcije na sunce obuhvataju mnogobrojna stanja u kojima se javljaju svrab i cveni osip na koži posle izlaganja sunčevoj svetlosti. Neki ljudi naslede alergiju na sunce, dok drugi razvijaju simptome samo kada su izazvani nekim drugim faktorom, npr. lekovima ili usputnoj izloženosti kože i određenim biljkama. Blagi oblici alergije nestaju bez lečenja, dok ozbiljniji slučajevi zahtevaju lečenje kortikosteroidima.

Šta je zapravo alergija na sunce?

Alergija na sunce je stanje u kojem naš imuni sistem reaguje na sunčevu svetlost, i to tako što kožu tretira kao strano telo. Kako je to moguće? Koža reaguje na sunce, što imuni sistem prepoznaje kao strane ćelije i na taj način dolazi do osipa i plikova. Zapravo, ovakve reakcije se događaju mnogo češće nego što mislimo, ali ih ili ne registrujemo, ili ih objašnjavamo nekim drugim uzročnicima.

Vrste alergije na sunce

Aktinički prurigo (Actinic prurigo) je nasledna vrsta alergije na sunce. Uobičajena je među indijanskom populacijom, mada može pogoditi sve rase, uključujući i belce. Simptomi mogu da se jave već u detinjstvu. Manifestuje se malim izraslinama na telu koje odlikuje jak svrab.

Fotoalergijska reakcija se javlja kada neka supstanca naneta na kožu reaguje sa sunčevom svetlošću. Lekovi, kreme za sunčanje, kozmetika i parfemi mogu dovesti do fotoalergijske reakcije. Simptomi se nekad jave tek posle dva do tri dana. Ovaj tip alergije ispoljava se u vidu osipa praćenog jakim svrabom ili sitnim plikovima ispunjenim tečnošću.

Polimorfna svetlosna erupcija (PLE) najčešći je oblik alergije na sunce. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca i obično počinje u tinejdžerskim godinama. PLE se javlja u obliku osipa koji izaziva svrab a mogu se pojaviti plikovi. Simptomi su vidljivi nekoliko sati posle izlaganja suncu, najčešće u prolećnom periodu.

Solarna urtikarija je retka i izaziva koprivnjaču nekoliko minuta nakon izlaganja sunčevoj svetlosti. Najčešće pogađa mlade žene. Simptomi su razni – od onih blagih do anafilaktičkog šoka. U slučaju koprivnjače, već posle nekoliko minuta provedenih na sunčevoj svetlosti možete primetiti širenje alergije. Uglavnom će se uz koprivnjaču javiti i osećaj peckanja. Osip postepeno bledi, ali u nekim slučajevima koža može potamneti kao posledica alergijske reakcije.

Simptomi alergije na sunce

Iako se alergijska reakcija može pojaviti bilo gde na telu, najčešće se javlja na onim područjima koja su izložena suncu – na rukama, nogama, šakama i vratu, pri čemu je zanimljivo to da je lice obično pošteđeno ove vrste alergije, a za njom odmah  i šake, na kojima se alergija retko javlja. U težim slučajevima mogu biti pogođena i područja prekrivena odećom.

Najčešći simptomi uključuju crvenilo, svrab ili bol, sitne bubuljice koje mogu prerasti u pečate, ljušćenje kože ili krvarenje i plikove. Simptomi se obično pojavljuju već posle nekoliko minuta provedenih na suncu. U rizičnu grupu spadaju osobe koje imaju svetliju kožu, dermatitis ili imaju nekoga u porodici kod koga se već razvila alergija na sunce.

 

Preventiva

Ako unapred znate da ste osetljivi na sunce – ne dozvolite da vam to pokvari ugođaj na letovanju i reagujte promišljeno. Ono što se i inače izbegava, u slučaju alergija na sunce je pravilo koje ne smete prekršiti – između 10 i 16 časova morate biti u sigurnoj hladovini. Sunčanje bi trebalo da teče postepeno, pa izbegavajte da se celim telom izlažete suncu. Osim toga, postepeno povećavajte vreme provedeno na otvorenom, kako bi se ćelije kože prilagodile i odreagovale manje burno. SPF kreme ne moramo ni da spominjemo – jasno je da bez njih ne smete izlaziti napolje, dok veliku ulogu u zaštiti igraju i odeća, sunčane naočare i slično. Obavezno je obnavljanje SPF proizvoda na svaka dva do tri sata, što je sada znatno olakšano s obzirom na pojavu ovih proizvoda u vidu stika ili spreja koje možete lako naneti gde god da se nalazite i svuda nositi sa sobom. Ukoliko znate da je okidač alergije određeni lek koji koristite – prilagodite tajming uzimanja leka i izlaganja suncu, te izbegnite ili jedno, ili drugo.

Nakon sunčanja, veoma je važno da negujete kožu na pravi način, uz hidratantne losione, mleka za telo i slične preparate, među kojima sada možete pronaći i veliki broj onih sa oznakom aftersun, specijalizovanih za negu nakon sunčanja.

Ako imate ozbiljniju reakciju na sunce, lekar bi mogao da vam predloži fototerapiju, odnosno postepeno navikavanje kože na sunčevu svetlost svakog proleća. Prilikom fototerapije koristi se ultraljubičasta lampa za osvetljavanje delova tela koji su često izloženi suncu. Terapija traje obično nekoliko nedelja i radi se na svakih nekoliko dana. Kreme koje sadrže kortikosteroide takođe pomažu, a kod težih slučajeva lekar može prepisati i kortikosteroidne pilule.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka