Kad alergija ne dozvoljava da zaspiš…

Kao da ovi dani nisu dovoljno teški osobama koje pate od sezonskih alergija… Bezazleno kijanje i zapušen nos mogu ozbiljno da poremete san.

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih alergije utiču na san. Zbog upale, začepljenja nosa i postnazalnog kapanja, alergija remeti vaše disanje. Takođe može da izazove kašalj i kijanje i tako vam dodatno otežati da zaspite.

Ako imate sinusne glavobolje, bol može da se pojača na kraju dana. Možda ste primetili da se simptomi pogoršavaju kada ležite zbog većeg protoka krvi u glavi.

Respiratorne opstrukcije mogu dovesti do isprekidanog sna što se odražava na vaše celokupno zdravlje. Evo šta možete da uradite i koje metode da primenite da vas sezonska alergija ne bi dovela do ludila.

Iskoristite fiziološki rastvor

Polen se sakuplja u nosnim kanalima dok dišemo, a onda se noću još više upali. Kako do toga ne bi došlo, pre spavanja (i ujutro ako ima potrebe) pročistite nos fiziološkim rastvorom ili kapima za nosi koje su na bazi fiziološkog rastvora. On vam zaista može pomoći u čišćenju alergena koji vam zadaju glavobolje.

„Naparite“ se esencijalnim uljima

Isparavanje esencijalnih ulja, poput eukaliptusa ili ruzmarina, može imati umirujući efekat na sinuse, pomažući im da se otvore. Sve što vam je potrebno je veliki lonac pun vrele vode u koji ćete ukapati 10 – 15 kapi nekog esencijalnog ulja koje pomaže kod alergija. Stavite lice iznad lonca duboko udišući isparenja, i prekrijte glavu peškirom.

Pročitajte i: Najpopularnije alternativne metode lečenja alergija

Spavajte u hladnoj sobi

Toplije temperature mogu uzrokovati oticanje nosnih kanala, zbog čega je poželjno da vaša soba bude relativno hladna. Najbolja temperatura za kvalitetan san, prema mišljenju stručnjaka, jeste 18 – 20 stepeni.

Istuširajte se pre spavanja

U jeku sezone alergija, polen može doći svuda – uključujući i našu kosu. Zbog toga je tuširanje pre odlaska u krevet obavezna rutina, posebno ako imate dugu kosu.

Češće perite posteljinu

Ništa ne podstiče alergije kao posteljina kojoj je neophodno dubinsko čišćenje – naročito prljave jastučnice. Zbog toga je važno da jastučnicu često menjate, ako ne svake, onda svake druge noći. Da biste bili sigurni da ste uništili sve alergene, svu posteljinu perite na minimum 60 stepeni i, ako ste u mogućnosti, sušite u mašini za sušenje veša.

Razmislite o prečišćivaču vazduha

Ljudi ne shvataju koliko polena uđe u kuću i nastavlja da cirkuliše zajedno sa prašinom. Upotreba prečišćivača vazduha u spavaćoj sobi može poboljšati kvalitet vazduha, ali i sna jer će sprečiti alergene da vas iritiraju.

Posetite alergologa

Naravno, ako sve ovo „zakaže“, obratite se alergologu. Alergološki testovi pomoći će vam da otkrijete koji je najbolji način ublažavanja simptoma alergije.

 

Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka