Aktivni ugalj: Prednosti i mane

Poslednjih godina aktivni ugalj je postao hit u kozmetičkoj industriji, a pažnju je privukao i svojim fizičkim karakteristikama, odnosno bojom i strukturom, te deluje kao da ga treba izbegavati u širokom luku, a ne kao prva pomoć iz vaše kućne apoteke. U medicinske svrhe, aktivni ugalj se zapravo koristi odavno, kao jedan od glavnih sredstava protiv trovanja, tako da u tom smislu zapravo ne predstavlja novinu.

Ipak, danas aktivni ugalj ima široku primenu koja je postala aktuelna i u kozmetičkoj i u medicinskoj industriji i dokazano daje efikasne rezultate kada su u pitanju određeni problemi, a mi vam donosimo neke od razloga zbog kojih treba da date šansu aktivnom uglju, ali i razloge zbog kojih morate biti obazrivi. 

Šta je to aktivni ugalj?

Aktivni ugalj predstavlja mešavinu spaljenih prirodnih sastojaka, koje se tretiraju na visokim temperaturama u prisustvu gasa. Najčešće se za sagorevanje koriste kokosova ljuska, bambus i određene vrste drveta, dakle ne radi se o običnom uglju koji se koristi u domaćinstvu. Štaviše, ugalj za loženje vatre nikako ne treba upotrebljavati u medicinske svrhe. U aktivnom uglju se zbog prirodnih sastojaka koji sagorevaju stvaraju specijalne pore, koje zapravo love raznorazne toksine u organizmu, tako da je to jedna od glavnih karakteristika zbog kojih je postao osnovni sastojak mnogih proizvoda na tržištu.

Na koji način deluje aktivni ugalj?

Aktivni ugalj deluje tako što sakuplja toksine u telu. Površina aktivnog uglja je negativno naelektrisana, dok su toksini u organizmu pozitivno naelektrisani, tako da je sada jasnije kojim mehanizmom aktivni ugalj privlači otrovne supstance. Pošto aktivni ugalj privlači nepotrebne materije, a ne upija ih, oni se zajedno izbacuju iz organizma putem stolice, ili ukoliko ih koristite za kožu, ispiranjem vodom sa površine kože. Ukoliko se aktivni ugalj unosi oralno, treba znati da iz želuca neće biti prebačen u naš sistem, nego se u potpunosti izbacuje napolje.

Aktivni ugalj zahteva određeno vreme da bi delovao, a to je između 1 i 4 sata.

 Da li je aktivni ugalj potpuno bezbedan za upotrebu?

Kao i uvek, postoje određene mere opreza kada se koristi aktivni ugalj. Iako spada u jedan od bezbednijih medicinskih rešenja, ne može biti zamena za propisane lekove, a ako se dogodi da dođe do jačeg trovanja organizma, najpre treba posetiti lekara pre nego što posegnete za aktivnim ugljem.

Postoji nekoliko rizika kada je u pitanju aktivni ugalj. Na primer, konzumiranje aktivnog uglja može dovesti do zatvora, pa ga ne treba uzimati paralelno sa lekovima koji imaju istu svrhu. Ukoliko ste pristalica sve popularnijeg trenda gde se aktivni ugalj koristi redovno za izbeljivanje zuba, preterivanje može dovesti do slabljenja zuba i čak do njihovog bojenja. 

Takođe, ukoliko uzimate određenu terapiju, aktivni ugalj može da smanji preuzimanje leka u organizmu i time oslabi njegovo dejstvo, tako da se onda osnovna bolest zapravo pogoršava. U tom slučaju, trebalo bi praviti veće vremenske razlike između uzimanja terapije i aktivnog uglja.

Aktivni ugalj za decu. Da li je preporučljiv?

Deca smeju da koriste aktivni ugalj, prema nekim mišljenjima čak i ona mlađa od tri godine, ali u strogo ograničenim količinama. U svakom slučaju, radi se o upotrebi koja mora biti kontrolisana i nikako dugoročna. Kod dece, aktivni ugalj se najčešće koristi pri problemima sa probavom (dijareja i slično) i varenjem i može se koristiti u vidu kapsula čiji sadržaj se lako razmuti vodi, te deci olakšava konzumiranje.

Aktivni ugalj deci ipak treba da preporuči lekar i to sa svim mogućim indikacijama. Problem je što, osim štetnih materija koje se izbacuju aktivnim ugljem, ovim putem mogu da se izbace i mnoge korisne supstance iz dečijeg organizma. Zato, ukoliko su deca mlađa od godinu dana, aktivni ugalj treba koristiti samo ako se radi o trovanju hranom.

Jedna od glavnih prednosti primene aktivnog uglja kod dece jeste i ta što deluje veoma brzo.

Za šta se koristi?

Upotreba aktivnog uglja je zaista široka, tako da je primenjiva i u medicinskoj i u kozmetičkoj industriji. 

Aktivni ugalj se koristi u najširem smislu za izbacivanje bakterija, virusa i parazita iz organizma. To znači da se primenjuje pri detoksikaciji, trovanju pesticidima, živim olovom, hemijskim elementima, hranom, vodom, ali i čisti organizam od opijuma, morfijuma ili alkohola. Takođe, aktivni ugalj će pomoći u lečenju čira na želucu i smanjiti oštećenja do kojih dolazi usled povećanih holesterola i triglicerida.

Pošto dobro deluje na grčeve, zatvore, povraćanja, nadutost, dijareju, često se primenjuje i kod dece.

U kozmetičke svrhe, pre svega se koristi za poboljšanje kože lica i za izbeljivanje zuba.

 Aktivni ugalj za stomak

Najpoznatija primena aktivnog uglja jeste ona pri stomačnim tegobama. Ukoliko imate stomačni virus, ili ako je došlo do trovanja hranom, aktivni ugalj je instant rešenje jer prikuplja viruse i bakterije i izbacuje ih kroz stolicu van organizma.

Još jedan problem gde aktivni ugalj pokazuje dobre rezultate, jesu gasovi koji se stvaraju pri nepravilnom varenju hrane, pa dolazi do nadutosti stomaka i drugih tegoba.

U ovim slučajevima, aktivni ugalj možete koristiti u vidu tableta, odnosno kapsula koje su dostupne u svim apotekama, drogerijama i prodavnicama zdrave hrane. 

Preporučljiva doza je uglavnom oko 2-3 kapsule, 3-4 puta na dan. Kapsule aktivnog uglja se mogu naći po veoma povoljnim cenama.

 Aktivni ugalj za zube

Jedna od najatraktivnijih karakteristika aktivnog uglja jeste mogućnost izbeljivanja zuba. Primena je i u ovom slučaju veoma jednostavna. Potrebno je da prah aktivnog uglja pomešate sa pastom za zube i operete ih, a možete i samo pomešati prah sa malo vode, efekat će biti skoro isti. Iako deluje neobično što ova crna materija deluje izbeljujuće, rezultati su vidljivi već nakon prvog pranja zuba. Dovoljno je da na ovaj način održavate higijenu zuba 2 puta nedeljno i videćete promene. Takođe, aktivni ugalj će istovremeno delovati i protiv neprijatnog zadaha.

 Aktivni ugalj za kosu

Aktivni ugalj pomoći će uklanjanju nečistoća i kada je u pitanju koža glave, odnosno kosa, naročito ako imate problema sa masnom kosom ili peruti. 

Ukoliko ste ljubitelj prirodnih rešenja, dovoljno je da kapsulu aktivnog uglja rastvorite u šamponu koji inače koristite i videćete povoljne efekte. Koža glave reaguje drugačije, tako da kosa dobija na volumenu, pored toga što je regenerisana i bolje očišćenja od nečistoća, jer slično kao što skuplja materije iz organizma, aktivni ugalj tako skuplja i nečistoće s kože glave.

Aktivni ugalj za mitisere i akne

Sigurno ste do sada već videli neke od crnih maski za lice koje deluju prilično sablasno, ali su izuzetno efikasne. Aktivni ugalj pomaže pri uklanjanju mitisera i akni, te je čest sastojak kozmetičkih proizvoda za lice, a najčešće se radi o maskama. 

Toksini koji se nalaze na našoj koži mogu ozbiljno narušiti njen izgled. Bubuljice, mitiseri i akne su jedan od pokazatelja da postoji problem nagomilavanja štetnih materija na koži.

Iako su razlozi za pojavu mitisera i akni brojni, od hormonskih preko spoljašnjih faktora, aktivni ugalj će sasvim sigurno pomoći pri ovom problemu tako što će vezati prljavštinu s površine kože

Masku možete napraviti i sami kod kuće na različite načine, dovoljno je da prah aktivnog uglja pomešate sa nekim uljem (na primer od kokosa), gelom od aloe vere i tome slično i vaša maska je spremna za primenu. 

Takođe, aktivni ugalj možete naći i u sapunima i raznim pilinzima, tako da su mogućnosti da ga uvrstite u dnevnu rutinu brojni, a proizvodi na bazi aktivnog uglja uglavnom veoma pristupačni, što je još jedan razlog da ga isprobate.

 Aktivni ugalj za detoksikaciju

Aktivni ugalj pomaže detoksikaciji organizma na nekoliko načina, jer osim što će u kratkom roku očistiti telo od alkohola, trovanja i drugo, aktivni ugalj poboljšava opšte stanje organizma, te pročišćavanjem dugoročno deluje na organizam. 

U slučaju detoksikacije, aktivni ugalj se primenjuje oralno, u vidu praha ili kapsula, a preporučljivo je da održavate kontinuitet nedelju dana, a zatim napravite malu pauzu. Takođe, s obzirom na to da aktivni ugalj može smanjiti apsorpciju korisnih sastojaka, razmak između obroka i konzumiranja aktivnog uglja treba da bude oko 2 sata.

Mere opreza

Kako aktivni ugalj snažno privlači materije u organizmu, to se isto može desiti i sa onim koje su od koristi našem telu, tako da treba biti oprezan. 

Aktivni ugalj može uzeti korisne minerale, hranljive materije, smanjiti dejstvo lekova i slično. Ukoliko se pak nađe kao jedan od sastojaka u hrani, a često se koristi zbog bojenja namirnica, morate znati da je nutritivna vrednost te hrane svedena na minimum. 

Aktivni ugalj deluje i kao abrazivno dejstvo, tako da ako ga koristite kao pastu za zube, može uticati na sjaj zuba.

Trudnice i dojilje moraju biti naročito obazrive kada je aktivni ugalj u pitanju, pa i sredstva i proizvodi na njegovoj bazi, te se pre primene obavezno treba posavetovati sa lekarom.

Foto: Burst. Shopify

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka