Aerodrom usred okeana: Najlepši ili najstrašniji prizor?

Dok jedni uživaju u spektakularnom prizoru dok sleću i uzleću sa ovog aerodroma, drugi su prestrašeni zbog same činjenice što se pista nalazi na nadmorskoj visini od tek dva metra. Međunarodni aerodrom Male je glavni aerodrom na Maldivima i jedini koji nudi internacionalne letove u ovoj ostrvskoj državi južne Azije.

Aerodrom na Mladivima smešten je na malom ostrvu Hulule, u blizini glavnog ostrva Male, po kojem je i dobio ime. Ranije je nosio ime prema prvom predsedniku Maldiva Ibrahimu Nasiru, a danas ga zovu i aerodrom Velana.

Pročitajte i: Maldivi u turističku ponudu uključili i vakcine

Na ovom ostrvcetu u Indijskom okeanu aerodrom je prvi put otvoren u oktobru 1960. godine. Tada je imao samo čeličnu pistu dugu 914 i širuku 23 metra.

Kako je tokom godina rastao interest turista za ovu rajsku destinaciju, aerodrom je renoviran i izgrađena je dodatna infrastruktura. Danas ovo ostrvo-aerodrom na Maldivima ima i meteorološku stanicu, te hotel Hulule namenjen putnicima u tranzitu, piše Pun kufer.

Neki ovaj aerodrom doživljavaju kao infrastrukturnu znamenitost sa spektakularnim prizorom za pamćenje, dok su drugi preplašeni jer izgleda kao da pista, koja je danas dugačka 3200 i široka 45 metara, uranja u Indijski okean.

 

Foto: Masroor Ahmed on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka