7 stvari koje ne bi trebalo držati u dečijoj sobi

Kada dođe vreme za uređenje dečije sobe, roditelji teško odolevaju raznim igračkama i dekoracijama. Dečija spavaća soba bi pre svega trebalo da bude siguran i prijatan prostor, naglašavaju pedijatri.

Prema pedijatrima postoji osam stvari koje nikako ne bi trebalo da se nađu u dečijoj spavaćoj sobi ili u prostoru za igru.

Televizor

Istraživači sa univerziteta Kolumbija u Njujorku dokazali su kako deca koja imaju televizor u svojoj sobi nedeljno gledaju televiziju čak pet sati više, u poređenju sa onima koji ga nemaju.

I druge studije pokazuju da preterano gledanje televizije doprinosi boravku u zatvorenom prostoru, ali i povećava rizik od gojaznosti, loših navika u ishrani, kognitivnih i razvojnih poremećaja te poremećaja spavanja.

Pročitajte i: Zašto deca više vole YouTube nego klasičnu televiziju?

Deca ne bi trebalo da gledaju televiziju više od dva sata dnevno. Postavite granice, dogovorite se šta se i kada gleda. Ovo vremensko ograničenje važi za kvalitetan TV program namenjen deci, poput crtanih filmova. Ostali program detetu ne bi trebalo da bude dostupan.

Glasne igračke

Svako dete u nekoj fazi će poželeti glasnu igračku, ali to nije nešto što pedijatri stavljaju na popis sigurnih predmeta. Razlog? Izrazito glasne igračke mogu doprineti gubitku sluha, posebno kod novorođenčadi.

Studija koju je sproveo Sight and Hearing Association otkrila je da neke popularne igračke mogu uzrokovati oštećenje sluha u roku od 15 minuta nakon upotrebe.

Nestabilan i težak nameštaj

Nameštaj koji nije pričvršćen za zid ne bi trebalo da budu u dečijoj sobi. Stručnjaci kažu da dete može da prevrne težak sto, krevet, ormar ili drugi komad nameštaja i povredi se. Ofingeri, oštri uglovi i loše obrađeno drvo takođe su stvari koje se smatraju opasnima. Izbjegavajte i teška umetnička dela, ogledala i lomljive stvari.

Prozori sa venecijanerima

Prozori su važni jer kroz njih u sobu ulaze svež vazduh i sunčeva svetlost, ali ako dete nije pod nadzorom, mogu predstavljati rizik. Na primer, venecijaneri sa dugim vezicama mogu predstavljati rizik od davljenja. Stoga, ako već imate venecijanere, osigurajte da prozori budu na bezbednoj udaljenosti od deteta.

Nezaštićene utičnice i uređaji

Svi uređaji mogu da budu opasni za dete, kao i nezaštićene utičnice na zidu. Zato utičnice i električne uređaje dobro zaštitite i držite izvan dohvata djece. Proverite da li su svi kablovi čvrsto pričvršćeni, a uređaji isključeni kad se ne koriste.

Određene biljke

Iako sobne biljke daju svežinu prostoru u kojem se nalaze, neke od njih su otrovne za malu decu. Pre nego što unesete biljku u dom, proverite da li je bezbedna za dete, da li je ono na nju alergično i postavite je van domašaja deteta.

Dodaci za dečiji krevetić

Dečiji krevetić uvek treba da bude prazan. Takođe, ukoliko se krevetić nalazi pored zida, važno je da na zidu nemate okačene slike, police i slične dekoracije. Iako su društvene mreže popularizovale velike jastuke, zavese i plišane igračke, stručnjaci naglašavaju da su to stvari koje ometaju detetov san i predstavljaju opasnost.

 

Foto: Tatiana Syrikova from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka