7 najmanje posećenih država sveta

Širom sveta postoji toliko lepote, a vi ste se malo umorili od popularnih i izvikanih destinacija? Tražite neku novu avanturu, egzotično mesto koje još nije masovno posećeno?

Takvih mesta ima mnogo, samo je potrebno da malo raširite vidike i potrudite se da gledate van svojih uobičajnih ruta. Pa počnimo redom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Republic Of Nauru (@republic_nauru)

Nauru – manje od 200 posetilaca godišnje

Nauru je jedna od najmanje posećenih država sveta. Takođe je i najmanja nezavisna republika sveta. Istorija Naurua seže daleko u prošlost i borbu za nezavisnost nakon što je ovu malu ostrvsku državu u regionu Mikronezije, držalo nekoliko drugih država pod vlašću. Upravu je imala Nemačka, Velika Britanija, pa Australija i Novi Zeland. Nezavisnost je tek došla 1968. godine.

Zanimljivo je da Nauru nema glavni grad, kao i da na ostrvu živi tek oko 11.359 stanovnika (popis iz 2017). Nažalost, nakon što su rezerve fosfata potrošene, ostrvo traži alternativne izvore prihoda, ali je i dalje među najsiromašnijim državama sveta.

Tuvalu – oko 2.000 posetilaca godišnje

Tuvalu, poznat i kao Ostrva Elis je ostrvska država u pojasu Polinezije, u Okeaniji. Četvrta najmanja država sveta ujedno je i četvrta država sa najmanjih brojem stanovnika (posle Vatikana, Monaka i Nauru).

Jedna od najudaljenijih država sveta zapravo je arhipelag od 9 ostrva u Tihom okeanu. Nažalost, usled stalnog porasta nivoa mora, Tuvalu bi mogle da postanu i prva država koja je nestala usled velikih klimatskih promena.

Zanimljivo je da njen aerodrom u periodima kada nema letova, služi lokalcima kao prostor za druženje, te da jedini put kroz ostrvo vijuga kroz ostrvo, okružen koralnim grebenom i tirkiznom vodom. Građanima EU, Amerike, Uk, Kanade i Australije nije potrebna viza za posetu od 30 dana. Zašto biste želeli da posetite Tuvalu? Govorimo ipak o rajskom ostrvu koji ima sjajna mesta za ronjenje i plivanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Guyana (@visitguyana)

Gvajana – manje od 3.000 posetilaca godišnje

Gvajana, država u Južnoj Americi smeštena je na obali Atlantika. Graniči se sa Venecuelom i Surinamom, i začuđujuće turisti je zaobilaze iako se nalazi nedaleko od top destinacija i jedina je u kojoj je zvanični jezik engleski.

Ova zemlja ima vrlo snažan karipski vajb, koji se ogleda u belim, peskovitim plažama, džungli, rečnim koritima i savanama.

Maršalska ostrva – oko 6.000 turista godišnje

Maršalska ostrva su još jedna grupa ostrva u Pacifiku koja je retko posećena od strane turista. Ovaj arhipelag nalazi se između Filipina i Havaja, ne sjajnoj poziciji da skoknete i do njega, a opet dosta ljudi ga zaobilazi. Sastoje se od 29 atolskih ostrva, s tim da je najveće Kvajelin, a najpoznatije Bikini. Ovo ostrvo je vrlo limitirano sa posetom, nakon što su ga Amerikanci koristili za nuklearna testiranja. Zato se često za Bikini kaže “tropski raj, nuklearni pakao”.

Pročitajte i: Misterija: Ovo je “novi Bermudski trougao”

Na ostrvima ukupno živi više od 60.000 stanovnika a glavnii grad je Madžuro. Maršalska ostrva su najbolja za one koji vole da rone, jer imaju više od 1000 registrovanih vrsta riba. To je ubedljivo najveća brojka u celom svetu, pa samim tim i najbolja preporuka ako ste ronilac.

Kiribati – 6.800 turista godišnje

Kiribati ili Kiribass leže takođe u Pacifiku, a najbliži komšija im je Fidži. 33 ostrva Kiribatija prostiru se na preko 1.351.000 km2 u predelu oko ekvatora. Najveći deo stanovništa živi na Gilbert ostrvima. U sklopu ovih ostrva bila su Elis ostrva (Tuvalu) koja su se otcepila. Veliki deo atola osetljiv je na poplave, pa čak se i potope ako se nivo mora podigne, te su u konstantnoj opasnosti od nestanka.

Kiribati su u potpunosti okruženi koralnim grebenima, a ukupan broj stanovništa je 103.092 stanovnika. Poznata su po veoma dobrodušnim domaćinima i bogatoj kulturi.

Turkmenistan – oko 6.000 posetilaca

Turkmenistan je decenijama bio zatvoren za međunarodne dolaske. Ova azijska država je i dalje najmanje posećena zemlja centralne Azije i jedna od najzanimljivijih država sveta. Takođe je zemlja čijih 80% površine čini pustinja, te dom tradicionalnog, nomadskog života. Danas je nemoguća misija da obezbedite vizu, i to sve mahom ide preko travel agencija pa čak i one ne mogu da vam garantuju da ćete dobiti vizu.

Da biste posetili Turkmenistan, najpre ćete ići preko Istanbula. Glavni grad Ashgabat, je krajnje bizarna i jedinstvena prestonica sveta koju često zovu i “vrata pakla”.

Komori – oko 28.000 turista godišnje

Naravno, u pitanju je još jedna ostrska zemlja koja je locirana nedaleko od istočne obale Afrike, blizu Mozambika i Madagaskara.Ono što Komori jesu svakako je prelepi raj sa netaknutim plažama i divljom džunglom.

Takođe su slabi po pitanju turističke infrastrukture, te ne očekujte da će vam transport biti lagan na ovom ostrvu, piše Travel magazine.

 

Foto: Winston Chen on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka