7 načina za bolju komunikaciju sa bebom

Ako do sada niste imali posla sa bebama, verovatno ćete se osećati pomalo blesavo u razgovoru sa svojom bebom. Bebama se obično tepa, recituju se pesmice i govore se gluposti i besmislice kakvih nema u dijalozima dve odrasle osobe.

Ako ne možete da se setite takvih, „bebećih razgovora“ pričajte bebi šta vam padne na pamet: prepričajte joj neki dobar film ili knjigu, poverite joj neku svoju tajnu, recite joj šta ste sanjali

Bebi nije bitno šta joj pričate, važno je da čuje vaš glas i da posmatra vaše lice i mimiku dok joj govorite. Kad se malo naviknete da joj pričate i kad ona počne verbalno da reaguje na vas gukanjem – naćićete zajednički jezik.

Gledajte bebu u oči

Ne postoji bolji način da pokažete bebi da ste zainteresovani za ono što vam priča od pogleda u oči. Engleski istraživači ustanovili su da direktan pogled u oči između roditelja i bebe sinhronizuje moždane talase kod obe strane, kao i da olakšava savladavanje komunikacije u kasnijem životu.

Pravite snimke razgovora

Zabeležite telefonom nekoliko razgovora s bebom, a onda ih analizirajte. Jednom s uključenim, a drugi put s isključenim tonom. Tako ćete uočite sve neverbalne znakove koje vam beba upućuje.

Igrajte se u ogledalu

Sedite ispred većeg ogledala sa bebom u krilu. Pravite smešne grimase i obratite pažnju na to da li vas beba imitira. Ali i vi imitirajte sve grimase koje beba pravi, kako biste joj pokazali da je pratite u izražajima.

Pročitajte i: Kako se menja odnos sa partnerom posle dolaska bebe

Uvek reagujte

Svi znamo da su majke najzaposlenija bića na planeti. Ali čak i kada imate milion obaveza, ako beba pokušava da komunicira s vama, prekinite sve što radite i pokažite joj da je slušate.

Budite detektiv

Kada počnete da poklanjate punu pažnju neverbalnoj komunikaciji vaše bebe, shvatićete da je ona pravi maher u tome i rastumačićete značenje većine njenih pokreta. Zato zapisujte sve što radi, svaki njen pokret i gestikulaciju, kao i vaše tumačenje. Zahvaljujući tome, brzo ćete shvatiti šta znači povlačenja ušne resice, trljanje okica itd.

Poljubac za pozdrav

Oko devetog meseca života, beba počinje da shvata gestikulaciju rukama, pa je u ovom periodu treba učiti kako da pošalje poljubac ručicom. Ponavljajte ovu radnju svakog dana, ali u smislenim situacijama, npr. kada pozdravljate tatu koji ide na posao ili baku koja kreće kući. Vrlo brzo počeće da šalje poljupce na zahtev.

Mahanje ručicama

Kada vam se čini da beba maše ručicama zato što želi da izrazi uzbuđenje, ona zapravo želi da komunicira s vama. Obratite pažnju na nju i ona će biti oduševljena.

 

Foto:Daniil Silantev on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka