7 jutarnjih grešaka koje umanjuju vašu produktivnost

Produktivnost možete uvećati već od ranog jutra, tačnije čim se probudite. Samo nekoliko jednostavnih promena mogu da vam poprave raspoloženje i poboljšaju učinkovitost tokom dana.

Obratite pažnju na ovih sedam jutarnjih grešaka koje većina ljudi pravi, a koje negativno utiču na produktivnost.

1. Prisiljavate sebe na rano buđenje

Ideja da postanete ranoranilac kako biste mnogo toga uradili tokom dana „ne pije vodu“, tvrdi Kris Bejli, autor knjige The Productivity Project. Svi smo mi različiti. Ako se probudite u 10 sati možete biti jednako produktivni kao i oni koji se bude u pet sati.

Dakle, ako vam raspored to dopušta, probudite se onda kada vam najviše odgovara. Testirajte sebe. Možda otkrijete da ste produktivniji kada duže spavate.

2. Dan započinjete „reaktivno“

Grejem Olkot, osnivač veb-stranice Think Productive, kaže da je za produktivnost najgore kada dan započinjete „reaktivno“ umesto „proaktivno“.

Mnogi, čim se probude, proveravaju telefone, a to vodi u ‘reaktivni način’. Proaktivniji početak jutra podrazumevao bi trošenje vremena na razmišljanje o prioritetima za taj dan, prelistavanje kalendara i popisa obveza i izrada plana„.

3. Ostajete u pidžami

Stručnjaci tvrde da je veoma važno presvući se ujutro, odnosno skinuti pidžamu.

„Postoji nešto u psihologiji što se naziva ‘zaokružena spoznaja’. Ona pokazuje da mozak drugačije funkcioniše ako nosite odelo, a još bolje ako nosite laboratorijski mantil, poput naučnika, čak i ako to niste“, kaže Olkot.

Sasvim je dovoljno da obučete nešto što će vas podsetiti na to da treba da radite, čak iako radite od kuće.

4. Preskačete doručak

Doručak je važan deo uspešne jutarnje rutine jer daje energiju koja je potrebna za ostatak dana, rekla je dijetetičarka Stefani Nelson. Ona preporučuje da za doručak pojedete nešto što sadrži dosta proteina i ugljenih hidrata.

5. Radite previše stvari odjednom

Koliko god je to moguće, trebalo bi da se fokusirate na jedan zadatak, smatra Erika Zelner, zdravstveni trener.

Multitasking smanjuje produktivnost za čak 40 odsto i može imati dugoročne negativne efekte za mozak. Uvek podstičem klijente da se usredsrede na jednu stvar tokom određenog vremenskog rperioda„, rekla je ona za Huffington Post.

6. Niste se pripremili za sledeći dan

Na kraju dugog radnog dana, poslednje što možda želite je da planirate sledeći, naročito vikendom. Ali, stručnjaci kažu da to može da pomogne u povećanju produktivnosti i uštedeti vam vreme.

„Na kraju svakog radnog dana nabrojte obaveze koje vas čekaju sledeći dan, smislite okvirni raspored“, predlaže Laura Vanderkam, autorka knjige Off the Clock: Feel Less Busy While Getting More Done.

7. Dan ne započinjete mirno

Jutra mogu biti prilično haotična, posebno ako pokušavate mnogo toga da uradite. Zato dan treba započeti smireno. Ako krenete s notom anksioznosti, umesto smireno, to će obeležiti ostatak vašeg dana.

Kako izgleda to „mirno“ zavisi od vas lično i toga šta vas smiruje. Za nekoga je to meditacija od pet minuta, ispijanje kafe ili šetnja ljubimca.

 

Foto: Mike Von on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka