7 fascinantnih činjenica o novorođenim bebama

Bebe su čudesna bića i mnogo toga znaju, a nekoliko stvari o njima će vas potpuno zadiviti. Mame nakon porođaja imaju stotine pitanja kada su njihove bebe u pitanju. Iako su sićušne i deluju krhko, ovih sedam činjenica o tek rođenim bebama su nas impresionirale.

Znaju da pronađu put do hrane

Švedsko istraživanje iz 1987. godine uvelo je termin „puzanje do dojke“ nakon što su utvrdili da će novorođenče pronaći put do majčine dojke čim se rodi. Nakon porođaja bebe su okupali, a zatim ih stavljali na majčine grudi. Svaki put beba bi dopuzala do majčine dojke kako bi došla do hrane. Mora se priznati da su bebe prilično snalažljive.

Znaju ko im je mama

Spoljni svet za malo biće može da bude zastrašujuće mesto, sa svim novim stvarima i zvukovima. Iako bebi treba vremena da se razvije, ona od prvog minuta rođenja prepoznaje mamin glas i miris.

Plač bez suza

Ovo ne treba shvatiti pogrešno – bebe mnogo plaču, ali prvih nekoliko nedelja taj plač neće biti propraćen suzama. Novorođene bebe ne mogu da proizvedu prave suze zato što njihove suzne kesice u tom periodu još uvek nisu dovoljno razvijene. Prave suze kod beba javljaju se između 3. i 12. nedelje starosti. U nekim slučajevima, proces može potrajati i do prvih nekoliko meseci bebinog života.

Većina beba rodi se sa plavim očima

Bez obzira na genetiku većina beba rodi se sa plavim očima. Međutim ta boja se menja u prvih šest meseci detetovog života.

Kratkovide su, ali te vide

Zanimljivo je da prosečno novorođenče može da vidi 25 centimetra ispred sebe. Tačno onoliko koliko je potrebno da vidi svoju mamu. Beba može da vidi dok je mama hrani, jer je lice majke otprilike na toj udaljenosti.

Pročitajte i: Koje su to teme o kojima majke ne žele da razgovaraju (a trebalo bi)

Nemaju razvijenu čašicu na kolenima

Bebe se rađaju sa hrskavicom koja je slična čašici, ali ona prava razvija se do šestog ili sedmog meseca života. Bitno je da se dogodi pre nego dete počne da puzi.

Imaju više kostiju od odraslih

Novorođenče se rađa sa više od 300 kostiju, dok odrasli imaju 206. Kako dete raste tako se kosti spajaju, piše MissMama.

Foto: Carlo Navarro on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka