6 saveta za poboljšanje plodnosti kod žena i muškaraca

Plodnost je jedna od najslabijih karika u  našem organizmu i veoma je osetljiva, naročito kod žena. Gotovo sve nepravilnosti u našim dnevniim aktivnostima mogu imati manji ili veći uticaj na plodnost, kao što su fizička aktivnost, spavanje, vazduh, voda, nervni i hormonski poremećaji i naravno – ishrana. 

Ishrana je jedan od najbitnijih faktora koji mogu poboljšati ili pogoršati plodnost i od velikog je značaja da ona bude izbalansirana, sa dovoljnim količinama hranljivih materija, a sa druge strane, sa što manje toksina. 

Kako bi se osigurala dobra plodnost, potrebno je čuvati je tokom celog života, a u periodu kada se želi postići oplodnja samo malo poboljšati ishranu i određene namirnice konzumirati u nešto većim količinama. 

U nastavku teksta saznajte na koji način možete da utičete na poboljšanje plodnosti kod žena i muškaraca.

#1 Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima

Sve komponente našeg organizma su zavisne jedna od druge i vrlo usko povezane, stoga je važno kompletno ga održavati stabilnim, a antioksidansi imaju neprevaziđene prednosti za zdravlje i izbalansiranu ishranu. Dovoljnim unosom namirnica bogatih antioksidansima, jačamo imunitet pre svega, a istovremeno se borimo protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja muških i ženskih polnih ćelija – što je nedopustivo.

Najefikasniji su vitamini C i E, cink i beta karoten, a namirnice koje su veoma bogate njima su: voće (naročito bobičasto), povrće, mahunarke i orašasti plodovi, kao i super-hrana poput zlatne make, zelenog čaja i sličnih blagotvornih namirnica. 

Dakle, sve navedene namirnice bi trebalo svakodnevno konzumirati, kao deo izbalansirane ishrane, radi održavanja plodnosti i hormona u organizmu u ravnoteži.

#2 Ne preskačite doručak – naročito žene

Ova informacija može biti vrlo zanimljiva i možda teška za prihvatiti, ali rezultati naučnih istraživanja su pokazali da obimniji doručak može veoma povoljno uticati na smanjenje pojave policističnih jajnika kod žena

Kvalitetan obrok u jutarnjim časovima je kod žena koje su učestvovale u ispitivanju, u proseku smanjio nivo insulina za 8%, a nivo testosterona (koji se luči i u organizmu žena, iako je glavni polni hormon muškaraca) za 50%. Visoki nivoi oba ova hormona mogu uticati na neplodnost kod žena – zato ne preskačite doručak i trudite se da bude obimniji od večere.

Naravno, ukoliko su i ručak i večera obimni, verovatno će povećanje doručka uzrokovati rast telesne težine, zato pokušajte da to povećanje bude na račun večere.

#3 Budite fizički aktivni i održavajte zdravu telesnu težinu 

Normalna, što u većini slučajeva znači povećana fizička aktivnost može imati višestruke benefite po vaše kompletno zdravlje, kao i na plodnost. To važi i za muškarce i za žene. Međutim, imajte u vidu da prekomerna fizička aktivnost i treninzi pod visokim naporima mogu negativno uticati na plodnost. Zato je neophodno da se aktivirate postepeno i da vam to postane način života, odnosno mera prevencije, a ne lečenja i ispravljanja grešaka.

Ukoliko niste naročito aktivni, počnite sa šetnjama, sa lakšim statičnim vežbama, a vremenom ćete osetiti kada i da li je potrebno da povećate intenzitet.

Fizička aktivnost će pomoći u regulisanju telesne težine, ali bi bilo dobro da znate da su i prevelika i nedovoljna telesna težina opasne po vašu plodnost, zato je važno da je održavamo u normali. Dakle, potrebno je povećati ili smanjiti težinu u zavisnosti od vašeg trenutnog stanja. Takođe se savetuje da se telesna težina postepeno reguliše, bez naglih i drastičnih promena.

#4 Unosite više hrane bogate vlaknima

Vlakna pomažu vašem telu da se oslobodi viška hormona i održava normalan nivo šećera u krvi. Određene vrste vlakana mogu pomoći u uklanjanju viška estrogena, tako što se vezuju za njega u crevima, što se kasnije izbacuje kao otpad.

Brojna naučna istraživanja su pokazala da su namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, poput avokada, krompira, ovsa i voća, značajno uticale na regulisanje koncentracije estrogena u krvi. Takođe, povrće, mahunarke i cela zrna žitarica su dobri izvori vlakana, pa je preporučljivo da ih konzumirate svakodnevno.

#5 Koje namirnice konzumirati onda kada iščekujemo oplodnju?

U danima kada iščekuju oplodnju, žene bi trebalo da konzumiraju bazne namirnice, odnosno što više svežeg povrća i voća. Povećajte unos hrane bogate antioksidansima, a u ishranu uvedite i namirnice bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao što su meso skuše, sardine i haringe. 

Takođe, orašasti plodovi mogu pomoći i zajedno sa mahunarkama poslužiti kao alternativni izvor proteina u odnosu na one životinjskog porekla.

Kada su muškarci u pitanju, orašasti plodovi, a naročito brazilski orah, su dosta dobri, kao i semenke bundeve i suncokreta. Važni mikroelementi, kao što su vitamin E, cink i fosfor, koje ove namirnice obezbeđuju, direktno utiču na kvalitet muških polnih ćelija. Citrusi i drugo voće i povrće bogato vitaminom C, predstavljaju namirnice na koje bi muškarci takođe trebalo da se fokusiraju.

#6 Vodite računa o unosu toksina i štetnih sastojaka hrane

Toksini su štetni po naše zdravlje, to svi znamo, ali ipak ih vrlo često unosimo u organizam na razne načine. Trudite se da preskačete: alkohol, duvan, trans masti, šećer, suviše začinjenu hranu, rafinisane proizvode, grickalice, brzu hranu, gazirana pića i sve ostalo što je dobro poznato kao štetno po vaše zdravlje.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je pomogao da obogatite svoje znanje.

 

Foto: Paras shukla, Pexels, StockSnap from Pixabay

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka