6 predloga za večeru za bolji san

Sigurno ste čuli da hrana i te kako utiče na vaš san i kvalitet spavanja. I to je tačno – postoje namirnice koja nam mogu pomoći da uživamo u spavanju, dok nas druge namirnice ili pak prehrambene navike mogu sprečiti da se odmorimo u toku noći.

Hrana bogatija određenim hranljivim sastojcima može poboljšati vaš kvalitet sna, a ispod je lista obroka koju vredi razmotriti kao opciju za večernji obrok, naročito ako imate problem sa spavanjem.

 1. Borovnice sa jogurtom
  Ugljeni hidrati u bobičastom voću pomažu proizvodnju serotonina u mozgu, dok je jogurt izvor triptofana, koji nas opušta. Jogurt nije samo odličan izbor za doručak, već i kao večernja užina, naročito za one koji uživaju u slatkim obrocima.
 2. Leblebije sa mlekom
  Leblebije i mleko takođe su izvor triptofana, aminokiseline koja poboljšava kvalitet sna. Triptofan se u mozgu pretvara u melatonin, kao i serotonin. Ukoliko leblebije propečete na malo maslinovog ulja i soli, dobićete hrskavu teksturu. Jednostavno ih isperite, osušite, pomešajte sa uljem i začinima, a zatim pecite 20 minuta na 220 stepeni. Uživajte u njima uz čašu toplog mleka.
 3. Kivi
  Kivi je izvor antioksidanasa i serotonina, koji mogu poboljšati efikasnost sna – što se odnosi na procenat vremena koje zaista provedemo u spavanju, u odnosu na vreme koje provedemo u krevetu – kod odraslih osoba sa poremećajem spavanja.
 4. Salata od spanaća sa kinoom, avokadom i semenkama bundeve
  Započnite večeru ovom salatom jer su namirnice koje se nalaze u njoj bogati izvori magnezijuma, minerala koji nam je neophodan za dobar san. Magnezijum deluje i tako što uvećava GABA iliti gama-aminobuternu kiselinu u mozgu, koja „usporava“ razmišljanje i pomaže da zaspite. Ako nemate seme bundeve pri ruci, seme suncokreta i badem su takođe dobri izvori magnezijuma.
 5. Banane sa puterom od kikirikija
  Ova kombinacija ne samo da je bogata magnezijumom već može biti posebno korisna osobama koje pate od dijabetesa jer reguliše šećer u krvi.
 6. Hrana bogata proteinima
  Ovde spadaju riba, jaja i sir jer sadrže aminokiselinu L-ornitin. Jedna studija pokazala je da ova aminokiselina ublažava stres i poboljšava kvalitet spavanja.

 

Foto: Adrienne Leonard on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka