Reč lekara: 5 znakova da keto dijeta nije za vas

Keto dijeta doživela je veliku popularnost poslednjih godina. Mnogi smatraju da je ishrana sa visokim udelom masti i malo ugljenih hidrata najbolji način da izgube kilograme, a poboljšaju svoje zdravlje.

Postoje dokazi koji idu u prilog tome, ali keto dijeta nije za svakoga, tvrdi dr Mark Kukucela sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Zapadna Virdžinija, koji je uradio i istraživanje na ovu temu.

Pročitajte ovih pet razloga zbog koji ćete možda dvaput razmisliti pre nego što se odlučite za keto dijetu.

Imate zdrav metabolizam

Ako ste među onima koji imaju zdrav metabolizam onda ne morate da brinete o unosu ugljenih hidrata. Dobro metaboličko zdravlje znači da nemate problema sa krvnim pritiskom, nivoom šećera u krvi, holesterolom, težinom ili niskim nivoom energije.

Želite da smršate iz estetskih razloga

Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može da dovede do gubitka kilograma jer smanjuje apetit, ali primarna korist keto dijeta je obnavljanje metaboličkog procesa, poboljšanje insulinskog odgovora i smanjenje upale.

Imali ste poremećaj u ishrani

Keto dijeta takođe može da bude problematična ako ste već imali ili trenutno imate probleme sa ishranom. To podrazumeva osećaj teskobe zbog gojenja i kompulsivnu potrebu za ograničavanjem hrane, kao i prejedanje ili bilo kakvu zavisnost u ishrani.

Stalno ste pod stresom ili se suočavate sa velikom životnom promenom

Ako ne možete da se izborite sa stresom, ne spavate dovoljno ili ste nedavno imali traumatično iskustvo najgore što možete da uradite je da promenite način ishrane. Ako planirate velike promene u načinu ishrane, morate da budete u dobrom emocionalnom i mentalnom stanju.

Loše ste raspoloženi i nemate energije duže od sedam dana

Ljudi na dijeti sa malo ugljenih hidrata često imaju prolazni period kada se osećaju neobično umorno i tromo. Taj period je poznat i kao keto grip. Dr Kukucela kaže da je to normalno jer se vaše telo prilagođava sagorevanju masti, ali bi posle 4 – 7 dana trebalo da se osećate energičnije. Ako se to ne desi, možda bi trebalo da zastanete i vratite se korak unazad.

 

Foto: Brooke Lark on Unsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka