5 ozbiljnih zdravstvenih stanja kod kojih šargarepa pomaže

Za neke je šargarepa ultimativna namirnica kada je u pitanju zdravlje. Možda pripadate generaciji kojoj su roditelji, bake i deke, stalno ponavljali da je ovo povrće odlično za vid. Da li je to zaista istina i koje su druge prednosti ove popularne namirnice saznajte u nastavku.

Hrskava, ukusna i vrlo hranjiva, šargarepa ima brojne zdravstvene koristi. Iako je danas poznata kao usev svetlonarandžaste boje, izvorna šargarepa iz srednje Azije imala je ljubičasto-žutu boju.

Danas se šargarepa koristi širom sveta i veoma je popularna namirnica. Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, šargarepa je i dobar izvor antioksidanasa. Međutim, vid većine ljudi neće se promeniti nakon konzumacije same šargarepe, osim ako imaju ozbiljan nedostatak spomenutog vitamina.

Šargarepa pomaže kod brojnih drugih, ozbiljnijih zdravstvenih stanja kao što su:

  • rak prostate – antioksidativni učinci prehrambenih karotenoida – žuti, narandžasti i crveni organski pigmenti prisutni u šargarepi i drugom povrću mogu smanjiti rizik od raka. Lutein i zeaksantin su dva primera ovih karotenoida. Studija iz 2015. dokazala je vezu između ishrane bogate karotenoidima i nižeg rizika od raka prostate.
  • rak kože – istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože te tako uticati i na smanjenje rizika od razvoja karcinoma kože.
  • leukemija – u 2011. godini, istraživači su pronašli dokaze da hranljive materije u ekstraktu soka od šargarepe mogu ubiti ćelije leukemije i usporiti ili zaustaviti njihovo napredovanje.
  • dijabetes – autori studije iz 2018. zaključili su da ishrane s visokim nivoom vlakana može pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2. Dalje, hrana bogata vlaknima takođe može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 u regulisanju nivoa šećera u krvi.
  • visok krvni pritisak – Američka asocijacija za srce (AHA) podstiče ljude da u obroke dodaju manje soli ili natrijuma, te da jedu više hrane koja sadrži kalijum, poput šargarepe. Kalijum opušta krvne sudove, smanjujući rizik od visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema, prenosi Medical News Today.

 

Foto: Carolina L.S. on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka