5 najboljiih hidratora kože

Nećemo vam reći da je redovno pijenje optimalne količine tečnosti ključno za sjajnu i elastičnu kožu. No, put do blistave i hidrirane kože je mnogo kompleksniji od ispijanja vode.

Ponekad je neophodno uneti promene u beauty rutinu i umesto upotrebe sredstava za čišćenje koja koži oduzimaju vlažnost, uvrstiti superhidratantne formule. Mi vam otkrivamo pet najefikasnijih formula koje su ključne za hidrataciju kože.

 1. Aloe vera
  Ova popularna biljka vekovima se koristi za negu kože, upravo zbog svojih hidratantnih sposobnosti. List biljke aloe vere bogat je vodom, a šećeri koje sadrži pomažu u zadržavanju vlage.
 2. Glicerin
  Verovatno ćete na deklaracijama brojnih kozmetičkih proizvoda pročitati da sadrže glicerin. Pored hidratacije, glicerin poboljšava funkciju kožene barijere, sprečava gubitak vode, štiti kožu od iritacije i ubrzava zarastanje rana.
 3. Hijaluronska kiselina
  Hijaluronska kiselina je ključni molekul koji je uključen u hidrataciju kože. Zapravo, polovina ukupne količine hijaluronske kiseline u telu nalazi se u koži. Zahvaljujući ovoj formuli, voda dolazi do najudaljenijeg sloja kože, poznatog kao stratum corneum. Deluje kao ovlaživač na kožu.
 4. Poliglutaminska kiselina
  Slično kao hijaluronska, i poliglutaminska kiselina deluje kao ovlaživač na kožu, ali je „moćnija“ od nje jer može da sadrži četiri puta više vode od hijaluronske kiselina. Zapravo, poliglutaminska kiselina pomaže u stabilizaciji hiijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u našem telu.
 5. Ceramidi
  Ovi prirodni lipidi pomažu u održavanju ćelija kože, kolagena i drugih komponenata kože. Ako imate suvu i dehidriranu kožu, krema od ceramida je odličan proizvod za vas.

Pročitajte i: Maske od avokada koje će sačuvati kožu od spoljnih uticaja

Foto: Luis Aquino from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka