5 načina da pomognete detetu da se socijalizuje posle korone

Početak leta je početak novih mogućnosti. Nema više školskog zvona, večernjih domaćih zadataka ni vanškolskiih aktivnosti… Samo sunce i društvo. Ovo leto je posebno jer se polako vraćamo „normalnom“ ponašanju. Zvuči sjajno, zar ne?

Ne svakome. Neka deca ne mogu tek tako da se vrate u normalu. Da li se vaše dete vraća kući ranije nego što je uobičajeno kada ode da se vidi sa drugarima? Ili ste primetili da je tužno i uznemireno?

Deca su zbog pandemije propustila socijalnu interakciju, koja gradi veštinu uspostavljanja odnosa. Nisu svu uzbuđeni zbog povratka u „normalu“. Deca koja su i ranije bila asocijalna sada su možda još više „potonula“. Sleganje ramenima, prevrtanje očima ili gnev najčešći su znakovi da se vaše dete bori da ispliva na površinu u ovom novom svetu. Konstantna izolacija dovela je do toga da se neka deca povuku u svoj unutrašnji svet.

Kako pomoći detetu da se socijalizuje

Međuljudski odnosi su se promenili na načine koje nismo mogli ni da zamislimo. Neka deca su sazrela, druga nisu. Često su frustrirana jer ne znaju kako da se nose sa svim osećanjima.

Počnite malim razgovorima

Možda ćete isprva naići na odbijanje, ali počnite tako što ćete naći pravo vreme i mesto za razgovor, kako bi dete bilo opušteno. Prekinite rutinu, provedite jedan dan samo sa detetom, bez braće i sestara, dajte mu prostora da čuje i shvati da vam je stalo do njega i da ste zabrinuti.

Pročitajte i: 8 načina da pomognete ćerki da izgradi samopouzdanje i samopoštovanje

To zajedničko vreme pomoći će mu da se lakše otvori i da se oseća prijatno u razgovoru s vama. Ne nametajte svoje ciljeve i stavove i ne pretpostavljajte unapred nego pitajte šta se dešava i pustite dete da vam se poveri.

Razmišljajte, razjasnite, budite radoznali

Parafraziranje i ponavljanje onoga što vaše dete kaže pokazuje empatiju i pomaže vam oboma da razjasnite svoje brige. Rezimiranjem izjava dozvoljavate svom detetu da podeli više informacija sa vama. Ako pokažete radoznalost, biće mu prijatnije da se otvori i sa vama podeli svoje probleme i nedoumice.

Partner za rešavanje problema

Kada vas dete doživljava kao partnera, spustiće gard prema vama kao roditelju, a biće i na dobrom putu da razvije socijalne veštine i ulaže u sopstveni uspeh. Vođenjem mirnog, empatičnog i otvorenog razgovora šaljete detetu poruku da može da računa na vas u budućnosti kao na saučesnika, a ne kao sudiju.

Koje socijalne veštine nedostaju?

Zbog fizičke distance deca su propustila neke prirodne procese, poput malih i velikih društvenih situacija koje nam pomažu da se konektujemo sa drugima. Vaše dete je možda i pre korone imalo problem sa socijalizacijom, ali sada je trenutak da identifikujemo na kojim socijalno-emocionalnim veštinama treba raditi.

Vežba

Kombinujte socijalno-emotivne veštine na kojima radite sa zabavnim načinima za izgradnju samopouzdanja. Postoje dragocene socijalne veštine koje kreću od interakcije u manje struktuiranom okruženju. Navedite dete da vežba nove veštine tako što ćete uključiti prijatelje, porodicu, rodbinu… Tako ćete mu pomoći da se izvuče iz „svog sveta“ i vežba socijalne veštine kao što su vođenje razgovora, pridruživanje grupi, prilagođavanje, uspostavljanje kontakta očima. Ovo može da ojača samopouzdanje.

 

Foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka