5 grešaka zbog kojih čaj postaje nezdrav

Čaj je zaista zdrav napitak. Zapravo, redovna konzumacija crnog, pa čak i zelenog čaja ima brojne zdravstvene benefite. Od gubitka kilograma do važnog antioksidansa, šolja čaja može učiniti čuda za vaše telo.

Međutim, iako je ispijanje čaja samo po sebi zdravo, ako ne vodite računa o tome šta sipate u čaj, ta ista šolja čaja može postati i te kako nezdrava.

 1. Dodajete previše šećera
  Čak iako se radi o kašičici šećera, šećer je šećer. Dodavanje male količine šećera u čaj kratkoročno vam neće naneti štetu. Međutim, ako dodate previše šećera, vaš napitak lako postaje nezdrav. Najbolji način za uživanje u čaju je ispijanje čaja bez ikakvih dodataka.
 2. Preterujete sa veštačkim zaslađivačima
  Ako i dalje žudite za nečim slatkim u čaju, ali ne želite da dodajete suvišne kalorije, čini se da je dobra opcija upotreba alternativnih zaslađivača koji ne sadrže kalorije. Postavlja se pitanje koliko je to sigurno? Iako su se veštački zaslađivači pažljivo proučavali tokom godina, istraživači još uvek nisu uspeli da utvrde vezu između veštačkih zaslađivača i bilo koje vrste zdravstvenih rizika. Zbog toga Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje da i dalje ograničavate količinu veštačkih zaslađivača.
 3. Dodajete mleko u čaj
  Dodavanje malo mleka u čaj ne mora nužno da bude loša navika, dobro je biti svestan dodatnih kalorija koje na taj način unosimo.
 4. Birate ledeni čaj
  Iako na policama zdrave hrane možete naći nekoliko flaširanih zdravih čajeva, ledeni čajevi su uglavnom prepuni šećera. Ako želite da uživate u osvežavajućem ledenom čaju iz prodavnice, obavezno pročitajte deklaraciju pre kupovine kako biste bili sigurni da nećete uneti preveliku količinu šećera.
 5. Predugo držite kesicu čaja u vodi
  U čajevima se takođe nalazi određena doza kofeina. Prosečna količina kofeina koju unesete ispijanjem čaja kreće se od 20 do 40 miligrama, dok šoljica kafe sadrži oko 100 miligrama. Međutim, ako ne vodite računa koliko dugo držite kesicu čaja u vodi, količina kofeina može da se poveća. Što duže držite kesicu, to će čaj postati tamniji, imaće gorak ukus i povećaće se količina kofeina koju sadrži, prenosi Eat This, Not That.

 

Foto: Loverna Journey on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka