4 grupe namirnica koje ne treba da jedete ako pokušavate da smršate

Iako fizička aktivnost ima mnogo blagodeti za vaše zdravlje, ali i figuru, pravilna ishrana je temelj uspešnog gubitka kilograma. Zato, ako pokušavate da se oslobodite suvišnih kilograma, sledeće četiri grupe namirnica trebalo bi da izbegavate po svaku cenu.

Gazirana pića

Gazirana pića su izvor praznih kalorija. Kad pijete sokove, telo se puni šećerom, a ne dobije apsolutno nikakvu hranljivu vrednost. Ukratko, ovakvi sokovi napuniće telo velikom količinom kalorija, ali vas neće zasititi.

Ako redovno pijete sokove, veće su šanse da ćete se ugojiti. Na primer, jedna limenka gaziranog soka od 330 ml sadrži oko 160 kalorija. Ako pijete limenku soka dnevno, za mesec dana ćete uneti oko 4.800 dodatnih kalorija u telo, što je oko 0,6 kilograma.

Alkohol

Ako želite da smršate treba da prestanete da pijete alkohol. Kao i sokovi, i alkohol sadrži prazne kalorije, što znači da nema pravu hranljivu vrednost. Alkohol vas takođe podstiče i da jedete više, a usporava vaš metabolizam.

Trans masti

Trans masti se nalaze u mnogim prženim i prerađenim namirnicama. Studije navode da će osobe kod kojih trans masti čine osam odsto u ukupnom udelu kalorija dobiti oko 7,2 odsto telesne mase kroz osam godina.

Trans masnoće podstiču gojenje, a uzrokuju i gomilanje masti iz drugih delova tela u predelu stomaka. Osobe koje žele da smršaju trebalo bi da izbegavaju prerađenu hranu.

Pročitajte i: 10 razloga zašto ne možete da se otarasite masnih naslaga sa stomaka

Rafinisane žitarice

Rafinisane žitarice uključuju brašno, beli hleb, beli pirinač, bele testenine i njihove derivate. Nutricionisti ih nazivaju lošim ugljenim hidratima jer su ove namirnice „odgovorne“ za gojenje. Prilikom procesa obrade, ove namirnice gube vlakna i hranljivi sadržaj, a ostaju šećer i skrob koji se pretvaraju u masnoću i dovode do gojenja. Ako želite da smršate, trebalo biste da izbegavate ove namirnice i i da jedete proizvode od celog zrna žitarica.

 

Foto: Rachel Claire from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka