Da li nam je tih 10.000 koraka dnevno stvarno neophodno?

Često nas sa svih strana podsećaju da bi, radi boljeg opšteg zdravlja, trebalo da pređemo bar 10.000 koraka dnevno. Ovo može biti frustrirajuće, pogotovo zbog načina života koji vodimo, poslovnih i drugih obaveza koje nam ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena.

Da li ste se ikada zapitali odakle baš ta brojka? Verovali ili ne, ovaj podatak datira još od 1965. godine kada je japanska kompanija Yamasa Clock počela da pravi pedometre. Uređaj je nazvan „Manpo-kei“, što u prevodu sa japanskog znači „10.000 koraka je bitno“. I od tada je ova brojka postala preporuka koja se već decenijama koristi.

Činjenica je da su neke studije pokazale da tih 10.000 koraka dnevno pozitivno utiče na rad srca i mentalno zdravlje. Da bi neko postigao ovaj cilj, trebalo bi da prepešači između šest i osam kilometara dnevno, što je oko dva sata aktivnosti.

Nedavno istraživanje sa Harvarda pokazalo je da je ženama u proseku dovojno 4.400 koraka dnevno da bi smanjile stopu smrtnosti. Naime, žene koje su hodale oko 4.400 koraka dnevno imale značajno manju stopu smrtnosti u odnosu na žene koje su bile manje aktivne (do 2.000 koraka dnevno).

Kako se broj koraka povećavao – tako je i stopa smrtnosti opadala i to do jednog, možemo reći, magičnog broja koraka a on je 7.500. Preko ove brojke nije bilo daljeg značajnog opadanja stope smrtnosti.

Iako Svetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslim osobama najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno (ili 75 minuta intenzivnog treninga), studije pokazuju da čak i vežbanje niskog intenziteta može poboljšati vaše zdravlje, piše CNN.

Fizička aktivnost takođe ublažava štetu od dugog sedenja. Naime, ljudi koji su sedeli osam il više sati svakog dana imali su čak 59 odsto veći rizik od smrti, u poređenju sa onima koji su sedeli manje od četiri sata dnevno.

Povećanje fizičke aktivnosti, poput povećanja broja koraka, smanjuje i rizik od hroničnih bolesti poput demencije i određenih karcinoma, pa i poboljšava zdravlje imunog sistema što je, čini se, važnije nego ikad.

Sudeći po rezultatima najnovijih istraživanja, čini se da nam za bolje zdravlje nije nepohodno 10.000 koraka dnevno, već je dosta upola manje. No, od viška glava ne boli.

 

Foto: Vladimir Kudinov on Unsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka